Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PREZENTACIJE HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE

Stipan Ujdur i Ivan Popić sudjelovali u animaciji 3D modela Dioklecijanove palače

Objavljeno prije

3D model Dioklecianove palače

Već smo pisali o najpoznatijem neretvanskom 3D modelaru, Stipanu Ujduru iz Opuzena, čiji potpis nose brojni 3D modeli neretvanskih i dalmatinskih građevina, objavljenih na Google Earthu. U posljednjem javljanju Stipan nam je najavio kako je započeo rekonstrukciju Dioklecijanove palače u Splitu, ali je morao prekinuti radi nedostatka stručne literature, jer mu ona koju je imao nije bila dovoljna kako bi napravio vjernu rekonstrukciju te velebne Palače.

Danas, dvije godine poslije, u suradnji sa sugrađaninom Ivanom Popićem, sa kojim je direktno uključen u jednu Hrvatsko-Nizozemsku koprodukciju, koja ima za cilj prezentaciju hrvatske kulturne baštine, njegova ideja je konačno gotova i animacija 3D modela Dioklecijanove palače je završena i postavljena na Internet.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Animacija je rađena tri mjeseca u 3D studiju u Arnhemu u Nizozemskoj, autor animacije i rendiranja je Martin van der Meijde iz Arnhema. Izrada 3D modela trajala je devet mjeseci, autori su Stipan Ujdur i Ivan Popić, obojica iz Opuzena, dok je glazba samo za ovaj video komponirana također u Nizozemskoj.

‘Razmišljamo i o našem kraju kako ga predstaviti, koji period obraditi  i locirati, i sve to u scenariju objediniti, objavom slijedećeg sadržaja…’ – rekao nam je Ujdur, a za one koji nisu pratili, podsjetimo, Stipan Ujdur aka ‘Stari lav’ je do sada izradio brojene 3D modele neretvanskih i dubrovačkih građevina, a i šire, od kojih su nama najpoznatije; Gradsko kulturno središte, koje je kompletirano sa zgradom Gradske uprave, crkve sv. Ilije, sv. Nikole Biskupa, sv. Franje Asiškoga, te Gospe Karmelske u Bagalovićima i Gospe Snježne u Vidu, Lučki most, zgrada Vage, Željeznički kolodvor, Start maratona lađa na Neretvi, te brojne druge na daleko poznate građevine.

Pogledajte video animacija 3D model Dioklecijanove palače…

NOĆ MUZEJA '23. U METKOVIĆU

Posjetili smo Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Objavljeno prije

Noć muzeja je prilika koju mnogi iskoriste za otkrivanje nečeg novog, bilo da je riječ o svojoj sredini, povijesti ili kulturi, dok za muzeje noć u kojoj prikažu svoj puni sjaj. Tako je bilo i sinoć. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona.

Uvijek je poseban doživljaj gledati mlađe generacije kako otkrivaju Prirodoslovni muzej Metković. Stalni postav koji čini spoj moderne multimedije i bogate ornitološke zbirke mnogu djecu zaintrigira tako da uvijek otkriju nešto novo, zanimljivo.

Interna tema ‘noći’ je bila “Pričajmo/ učimo/ dijelimo sjećanja po starinski u muzeju“, tako su naši sugrađani podijelili svoja sjećanja na sadnju i otkup duha u zgradi Vage, kako je bilo živjeti u njoj, lovne i ribolovne zgode i nezgode, odnosno kako je bilo živjeti u Metkoviću i Neretvi tih davnih godina kada je i ova naša prekrasna zbirka nastala.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Arheološki muzej Narona, prvi “in situ” muzej u Hrvatskoj, sagrađen na ostacima hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu, je svojim posjetiteljima, pored stručnog vodstva kroz stalni postav, priredio izložbu fotografija Kamene gomile, radionicu Izradi antički mozaik te igraonicu Napravi pretpovijesnu kamenu gomilu.

Noć muzeja ’23. odvijala se pod krilaticom ‘Muzeji su važni!’, a u jučerašnju manifestaciju je bilo uključeno 450 lokacija/muzeja diljem Hrvatske.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije