Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PREZENTACIJE HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE

Stipan Ujdur i Ivan Popić sudjelovali u animaciji 3D modela Dioklecijanove palače

Objavljeno prije

3D model Dioklecianove palače

Već smo pisali o najpoznatijem neretvanskom 3D modelaru, Stipanu Ujduru iz Opuzena, čiji potpis nose brojni 3D modeli neretvanskih i dalmatinskih građevina, objavljenih na Google Earthu. U posljednjem javljanju Stipan nam je najavio kako je započeo rekonstrukciju Dioklecijanove palače u Splitu, ali je morao prekinuti radi nedostatka stručne literature, jer mu ona koju je imao nije bila dovoljna kako bi napravio vjernu rekonstrukciju te velebne Palače.

Danas, dvije godine poslije, u suradnji sa sugrađaninom Ivanom Popićem, sa kojim je direktno uključen u jednu Hrvatsko-Nizozemsku koprodukciju, koja ima za cilj prezentaciju hrvatske kulturne baštine, njegova ideja je konačno gotova i animacija 3D modela Dioklecijanove palače je završena i postavljena na Internet.

Animacija je rađena tri mjeseca u 3D studiju u Arnhemu u Nizozemskoj, autor animacije i rendiranja je Martin van der Meijde iz Arnhema. Izrada 3D modela trajala je devet mjeseci, autori su Stipan Ujdur i Ivan Popić, obojica iz Opuzena, dok je glazba samo za ovaj video komponirana također u Nizozemskoj.

‘Razmišljamo i o našem kraju kako ga predstaviti, koji period obraditi  i locirati, i sve to u scenariju objediniti, objavom slijedećeg sadržaja…’ – rekao nam je Ujdur, a za one koji nisu pratili, podsjetimo, Stipan Ujdur aka ‘Stari lav’ je do sada izradio brojene 3D modele neretvanskih i dubrovačkih građevina, a i šire, od kojih su nama najpoznatije; Gradsko kulturno središte, koje je kompletirano sa zgradom Gradske uprave, crkve sv. Ilije, sv. Nikole Biskupa, sv. Franje Asiškoga, te Gospe Karmelske u Bagalovićima i Gospe Snježne u Vidu, Lučki most, zgrada Vage, Željeznički kolodvor, Start maratona lađa na Neretvi, te brojne druge na daleko poznate građevine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Pogledajte video animacija 3D model Dioklecijanove palače…

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije