Ostanimo u kontaktu
Taslak d.o.o. LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

3D MODELARSTVO

Stipan Ujdur oživio još jednu utvrdu u Delti Neretve, grad Vratar u Borovcima kod Metkovića

Objavljeno prije

Naš poznati 3D modelar iz Opuzena, Stipan Ujdur, završio je posljednju (šestu) utvrdu u Delti Neretve, a to je grad Vratar u Borovcima kod Metkovića.

Grad Vratar spominje se u knjizi “Don Radovan Jerković, život i djelo”, autora dr. don Mile Vidović.

Grad Vratar  se nalazi na brežuljku, koji se iz blata strmo diže u visinu oko 100, usred opisanog klanca Vratara. Brežuljak se samo sa sjeverne strane povezuje s brdom jednom brdskom prevlakom. Njegov zgodan položaj na tom klancu uvjetovao je postankom grada, koji je tu poput vrata zatvarao sa sjeverozapadne strane prilaz  u neretvansku dolinu ili u sredovječnu župu Luku.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Godina podizanja  grada nije nam poznata. Spomenici spominju Vratar najranije u g. 1434, kada vojvoda Juraj Vojsalić potvrđuje obitelji  Radivojevića ”prvo grad Vrator s vladanjem i držanjem”, zatim ostale posjede “K tomu im  pridasmo njih plemenito, što im biše uzeo vojvoda Sandalj”, a u ovo se ubraja 6 sela u Gorskoj župi (kod Vrgorca) i isto toliko u primorju između Neretve i Cetine.

Grad Vratar bijaše vlasništvo neretvanske obitelji, koja se zvaše Vlatkovici po ocu knezu Vlatku (+ 1444.), Jurjevići po djedu vojvodi Jurju, Radivojevići po pradjedu Radivoju (+ 1390.) i Bogavčići po sukundjedu Bogavcu (+ 1332.) Ova je obitelj imala znatan ugled i velike posjede u Neretvi i Primorju, te dio carine u Drijevima (Gabeli).

Sveznalica 7400xXpx

To je prostor zapadnog dijela današnjeg kotara mostarskog, čitavih kotareva ljubuškog, neretvanskog i makarskog. Glavni grad čitavog ovog područja morao je biti grad Vratar.

Ne samo što je Vratar postao glavni grad ovoga područja nego je bio glavni carinski centar za sol.

Turci su zauzeli Vratar oko 1478. ali je moguće da su ga zauzeli 1472., godinu dana nakon turskog osvajanja Počitelja. Utvrdu Vratar Turci su srušili, nakon toga nikada nije obnavljana, sada je ruševina, – podaci su preuzeti iz spomenute knjige.

Utvrda Vratar danas

Dodajmo svemu da je Stipan Ujdur do sada završio 3D rekonstrukcije slijedećih utvrda, 1. Narona Vid, kod Metkovića, 2. Kula Norinska kod Metkovića, 3. Forte Opus u Opuzenu, 4. Fortica u Podgradini kod Opuzena, 5. Srdan Grad u Slivnu Ravnu kod Opuzena, nedaleko Kleka, i ova posljednja 6. Utvrda Grad Vratar u Borovcima kod Metkovića.

– Delta Neretve je kompletno rekonstruirana u 3D formatu i video animaciji. Sada slijede radovi na rekonstrukciji utvrda u Templarsko doba na teritoriju RH, na redu je utvrda Klis, – istaknuo je Ujdur te dodaje kako je ovo umirovljenička produkcija a ne hollywoodska te da mu ne zamjerimo neke nepreciznosti odnosno autorsku slobodu.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Knjižnica organizira akciju ‘Svrati u knjižnicu i vrati knjige bez naplate zakasnine’

Objavljeno prije

Gradska knjižnica Metković organizira akciju Svrati u knjižnicu i vrati knjige bez naplate zakasnine u petak, 29. rujna 2023. godine.

Povodom Dana GKM, koji se obilježava 30. rujna, na dan osnivanja Narodne čitaonice u Metkoviću 1873. godine, a u sklopu obilježavanja 150 godina od osnutka Čitaonice i 10 godina u novim prostorima, organizirali smo akciju Svrati i vrati!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px
BK RELAKS 300px

Najčitanije