Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

TVRĐAVA FORT OPUS

Ovako je izgledala opuzenska delta Neretve 1684. godine

Objavljeno prije

Opuzenski trojac Stipan Ujdur, Ivan Popić i Nikola Popović počeli s radove na rekonstrukciji utvrde Fort Opus iz 1684. godine u Opuzenu. Stipan i Ivan 3D modeliranje i video animacija, Nikola Popović komponrati će glazbu za video animaciju.

U to vrijeme opuzenska Delta Neretve je bila većim dijelom pod vodom, kasnijim melioracijama pretvorena je u plodno tlo.

U mjesecu studenom 1684. godine, mletačka flota uplovljava u rijeku i na mjestu ranijih utvrda Posrednice i Koša podiže snažnu utvrdu Frt Opus.

OGLAS Zemljišta Jerkovac 740

Moćna tvrđava Opus bila je gotovo dvostruko veća od tvrđave sv. Nikole. Sagrađena je 1684. godine kao dio napora Venecije da od Osmanlija oduzme prostore oko donjeg toka rijeke Neretve.

Tvrđava Fort Opus bila je u funkciji sve do kraja mletačke vlasti u Dalmaciji 1797. godine, a poznato je da je korištena i za vrijeme kratkotrajne francuske vladavine. Napuštena je početkom austrijske uprave, samo ne znamo točan datum. Na prvoj austrijskoj katastarskoj karti područja Opuzena iz 1836. godine, tvrdava se više ne vidi, ali je mjesto zadržalo naziv Fort Opus. Tek pri kraju 19. stoljeća na austrijskim kartama počinje se za naselje koristiti ime Opuzen

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Da se je sačuvala tvrđava Fort Opus, bila bi zasigurno jedna od najvećih na našoj obali Jadrana. Uz bok onima u Veneciji.

Geo lokacija Posrednica, danas Opuzen, je bila zanimljiva za više njih, koji su htjelo imati svoju vlast na ovom geo lokalitetu, Turci, Dubrovačka republika, Mlečani, Austrougerska, hrvatski kraljevi i banovi. Ovaj lokalitet, Posrednica,  je bio nazvan  Emporij, poznat  zbog prodaje soli, kilo soli – kilo zlata,figurativno rečeno,  jedan lokalitet u blizini Opuzena se zove Soline, ovo mi nije tema pa ne znam mnogo detalja. Predviđena je bila i brodograđevna industrija, u današnjem terminu naziva brodogradilišta, u blizini Posrednice, Opuzena,  postojalo je pristanište za lađe, tadašnji naziv za brodove, koje se i danas zove Lađiđšte. Što je bilo s ovim geo lokalitetom ne znam nije moja tema istraživanja.

Poanta za Posrednicu, danas Opuzen, je ta da je ta geo lokacija službeno  nazvana Emporij, Hrvatska enciklopedija, emporij (lat. emporium < grč. ἐμπόρıον: tržište, trgovački grad), veliki trgovački centar u svijetu prema kojem se slijevaju glavni robni tokovi svjetske trgovine, kao što su velike uvozno-izvozne luke, odnosno prometna čvorišta s velikim skladištima i jakom trgovinom. Među najveće svjetske luke ubrajaju se: New York, Rotterdam, London, Hamburg, Liverpool, Marseille, Genova, Hong Kong, Singapur, Bombay.

Po Hrvatskoj enciklopediji Opuzen bi danas trebao biti u rangu New York, Rotterdam, London, Hamburg, Liverpool, Marseille, Genova, Hong Kong, Singapur, Bombay, možda jednoga dana i postane.

GRADSKI PARK METKOVIĆ

Otvoren 11. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda ‘Eko rural’

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

U Gradskome parku otvoren je 11. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda ‘Eko rural’.

Nakon nastupa mlađe skupine KUD-a Metković, posjetitelje je pozdravio predsjednik Zajednice braniteljskih zadruga Mijo Vukušić koji je ujedno i otvorio Sajam.

Inače, cilj Sajma je afirmiranje malih proizvođača s ruralnih područja, posebice onih uključenih u ekološku poljoprivrednu proizvodnju te svih onih koji izlažu različite rukotvorine. Sajam organizira Udruga Dobra, Zajednica braniteljskih zadruga te Modrozelena zadruga, a možete ga posjetiti tijekom dana.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Šambrole
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije