Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

HRVATSKA PREMIJERA

Festival bosanskog humora u Metkoviću

Objavljeno prije

Hrvatska premijera bosansko-hercegovačkih predstava “Ja, mahalac”, “Recept za bolji život”, “Cosa nostra” i “Ja, mahaluša” održati će se kroz Festival bosanskog humora u Gradskom kulturnom središtu Metković. Osim u Metkoviću, festival će se održati i u Zadru i Splitu.

mahalac-maca

PROGRAM FESTIVALA:

JA, MAHALAC
Cabaret, četvrtak, 03. listopad 2013. u 20.00 sati

Udruženje FILTER  & Kamerni teatar 55 – Sarajevo, BIH
Tekst: Indira Kučuk-Sorguč
Režija: Mirela Trepanić
Igra: Dragan Marinković – Maca
Klavirska pratnja: Negra Čičić

Komedija „Ja, mahalac“ je najveći kazališni hit u Bosni i Hercegovini. Od premijere 4. svibnja 2013.  do danas odigrana je 50 puta pred oko 40 000 posjetitelja i stekla je ogromne simpatije gdje god je igrana. Samo u Sarajevu igrana je 10 puta i to 3 puta u velikoj dvorani BKC-a pred 3.000 posjetitelja.

Radi se o komediji o muško-ženskim odnosima koja na provokativan i duhovit način kritizira današnje pomodarstvo, primitivizam, snobizam, pohlepu za materijalnim dobrima i u formi pripovIjedanja uz muziku na zabavno-poučan način publiku proziva, opominje i nasmijava.  Nosilac glavne uloge je   poznati glumac i šoumen Dragan Marinković Maca.

 

RECEPT ZA BOLJI ŽIVOT
Komedija, petak, 18. listopad 2013. u 20.00 sati

Teatarska trupa LIBERTIN i CZK Sarajevo, BIH
Igraju: Emir Fejzić i Adnan Goro

Mladi sarajevski glumci Emir Fejzić i Adnan Goro prave svoje prve velike korake na daskama koje život znače. Njihova autorska predstava “Recept za bolji život” u kratkom vremenu postala je pravi hit. Riječ je o urnebesnoj komediji, receptu protiv svih briga i problema koji nas okružuju.
Komediju “Recept za bolji život” prvi put su odigrali krajem 2011. godine. Oduševljena publika tražila je ponovno izvođenje i do sada je komad na desetke puta prikazan u Sarajevu, a gostovali su diljem regije gdje su postali pravi hit uz salve smijeha i zadovoljne publike.

 

COSA NOSTRA
Komedija, četvrtak 12. prosinca 2013. u 20.00 sati

Umjetnička grupa Satya – Sarajevo BIH
Igraju: Minka Muftić, Elma Ahmetović
Režija: Mirela Trepanić

“Cosa nostra” je duhovita priča o neobičnom susretu dvije potpuno različite žene Gabrijele i Marlene u nesvakidašnjem ambijentu i spoznaji da su u ljubavnom trokutu s istim muškarcem. Ovo je komedija o ženama, nevjernim muškarcima, strategijama, igrama na sreću, prijateljstvu i brdu para! U predstavi igraju prvakinja Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Minka Muftić, široj javnosti poznata po ulogama iz brojnih TV i filmskih projekata i Elma Ahmetović,mlada glumica Pozorišta mladih. Scenografiju za predstavu potpisuje Marijela Margeta – Hašimbegović koja dugi niz godina dizajnira scenografiju i kostime za predstave Narodnog pozorišta Sarajevo i brojne TV serije. Suradnica za dramaturgiju i režiju je diplomirana rediteljica Mirela Trepanić, poznata po režiji najpopularnije i najgledanije komedije u BiH”Ja, mahaluša.”

 

JA, MAHALUŠA
Cabaret, četvrtak 21. studeni 2013. u 20.00 sati

Udruženje FILTER & Kamerni teatar 55 – Sarajevo, BIH
Tekst: Indira Kučuk – Sorguč
Režija: Mirela Trepanić
Igraju: Nela Đenisijević, Nenad Tešić i ansambl „Cabare“

Prva originalna BH cabaret predstava ˝Ja, mahaluša˝ u prošloj godini dostigla je svoj potpuni vrhunac u svakom pogledu. Naime, ovaj muzičko-scenski performans koji je rađen prema istoimenom djelu spisateljice Indire Kučuk-Sorguč do sada je pogledalo čak 50.000 ljudi, a poseban rekord zabilježen je na Festivalu Baščaršijske noći kada je ansambl predstave briljirao pred čak dvije i po tisuće ljubitelja ovakve vrste teatarskog izričaja.U cijelom ovom projektu, bolje rečeno svojevrsnom fenomenu BH kulturne scene koji donosi spoj naracije, muzike, pokreta i plesa, pune ruke posla imali su glumci Nela Đenisijević i Nenad Tešić koji su punih deset mjeseci 2012. godine skupa sa Ansamblom Cabaret proveli na daskama koje život znače širom BiH. ˝

Ulaznice za sve predstave festivala mogu se kupiti na blagajni Gradskog kulturnog središta po cijeni od 40 kuna.

SRETAN ROĐENDAN

44 godine su prošle od osnutka KUD-a Metković

Objavljeno prije

44 godine su prošle od kad je osnovano Kulturno umjetničko društvo Metković, davne već 1977. godine, 9. veljače osnovan je ud skupine gradskih entuzijasta među kojima su bili profesori Radojka i Vide Bagur, Zdravko Obradović, Danilo Obradović, Marica Božinović i drugi…

Društvo je uglavnom djelovalo u školama, bilo osnovnim ili srednjim, a objedinjavalo je razne aktivnosti amaterskog stvaralaštva poput folklora, mandolinskog orkestra, zbora, dramskih aktivnosti, koje su se poslije odvojile u MAK, te čak i fotografske sekcije.

Koristimo ovu priliku da im poželimo da što prije počnu sa radom, da se u prostorijama Društva ponovo čuju pjesme i odzvanjaju koraci svih uzrasta našeg društva, na radost svih nas i čuvanja tradicije svog zavičaja. Sretan vam 44 rođendan!

Kao i cijelo društvo i vas je zadesila ova nazovimo je epidemiološka izolacija, ali sve je prolazno tako će i ovo proći, i uskoro će se opet u našem gradu čuti ples i pjesma.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije