Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

IZ POVIJESTI METKOVSKE ATLETIKE

Marko Jakić: ‘Atletske aktivnosti u Metkoviću počele su 1956. godine’

”Znam dosta o Anti Živkoviću, Ruđeru Boškoviću, Ivanu Zecu, Josipu Babanu, Biljani Taslak i ostalima iz našeg Metkovića. Oni postižu odlične rezultate i divim im se”, – rekao je pobjednik prvog atletskog natjecanja u Metkoviću, Marko Jakić.

Objavljeno prije

Marko Jakić, umirovljeni nastavnik s prebivalištem u Zaostrogu približio nam je početke atletskih aktivnosti u Metkoviću sredinom prošloga stoljeća.

Iako je premašio osamdesetu, još je vitalan i pun uspomena o svojoj atletskoj karijeri koju je započeo u Metkoviću 1956. godine, a kasnije nastavio u AK Velež Mostar.

– Kraljica svih sportova stigla je te godine u Metković po prvi put zahvaljujući profesoru TZK Nedjeljku Tripiću. Prvi put u povijesti trčali smo cross contry, a trku je promatralo više gledatelja nego je Metković tada imao stanovnika. Mislim da je bio neki predizborni skup pa su došli ljudi iz svih krajeva doline Neretve i Hercegovine. Natjecale su se ženske i muški, start smo imali ispred banke na trgu odnosno ispred hotela Narona. Trčali smo do tadašnje Šumarije, zatim obalom uz Neretvu do mosta i natrag do Trga kralja Tomislava, dva kruga ukupne duljine 2600 metara. Nakon znaka svih 100 trkača krenulo je svom snagom jer su svi htjeli izbiti u prvi plan, ali ih je polovica popadala. Oni koji su ostali na nogama počeli su sprintati kao da trču na 100 metara.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izgubili su ritam i zaostajali, a nakon 500 metara izdvojila se manja grupa od šest trkača, među kojima sam bio i ja, – kazuje nam  Marko Jakić.

Nakon 1000 metara se izdvojio, stekao je nakon prvog kruga prednost od 50, a nakon drugog kruga čak 250 metara ispred pratitelja, te je na iznenađenje mnogih stigao prvi do cilja. Iznenađenje je bilo tim veće jer je Jakić bio potpuni anonimac (učenik gimnazije) koji se inače nije bavio sportom, dok je među sudionicima trke bilo nekoliko nogometaša. Tako su sudionici trke bili pokojni Andrija Anković, kasnije igrač Hajduka, Marijo Marušić, Ante Jeramaz, Nikola Brečić, Zvonko Arapović, …

No, Marko je bio slavodobitnik u muškoj, a Maša Prusac u ženskoj konkurenciji. Primili su potom priznanja i čestitke, ali su ih primili i od atletskih stručnjaka.

– Da, bili su tu atletski stručnjaci iz AK Velež Mostar koji su nam čestitali i tražili da nas bolje upoznaju. Rekli su da je trka bila dobro organizirana i zanimljiva te posjećena izvan svih očekivanja. Istaknuli su da su zainteresirani za nekoliko trkača, te da će nam reći za nekoliko dana na koga računaju. Nakon tjedan dana stiglo je njihovo pismo u kojemu su naveli imena atletičara koje bi htjeli vidjeti u Veležu. Htjeli su da dođem ja (srednje i duge pruge), Marija Šimunković (kćer pokojnog profesora geografije i sestra nekada sjajnog golmana Mehanike Nevena Šimunkovića) koja je bila za kratke staze, 100, 200 i 400 metara. Mi smo prihvatili izazov i učlanili se u AK Velež Mostar, da bi nam se kasnije priključio i Srećko Jakić (skok u dalj). To je odjeknulo u Metkoviću i okolici, posebice među mladima koji su pokazivali sve veći interes za atletiku. Poticaj su im davali i uspjesi tada našeg najboljeg dugoprugaša Franje Mihalića, -.

Atletika u Metkoviću počela je davne 1956. godine,
S lijeva na desno: prof. Nedjeljko Tripić, Marko Jakić (pobjednik za muške), Maša Prusac (pobjednik za ženske), Marija Bebić, nepoznata osoba, i Mladen Mioč.

Prvi metkovski atletičari nastavili su povremenim nastupima i s pobjedama. Nakon završetka gimnazije Marko je upisao vojnu akademiju (za zanimanje pilot), ali je ostao samo dvije godine. Počeo je ozbiljnije trenirati i nastupati za Velež, a nastavio je i studij na PA u Sarajevu. Na Buni kod Mostara imao je prvi nastup za Velež na republičkom prvenstvu u crossu na 3000 metara gdje je odmah osvojio prvo mjesto. Na cilju je prvi pratitelj bio 60 metara iza njega. Na prvenstvu BiH u crossu u Sarajevu (na Koševu)  bio je četvrti, i sve to bez nekog posebnog režima vježbanja. U Veležu je početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća dominirao na srednjim i dugim prugama, a okušao se i u maratonu. U prvom nastupu na 5000 metara imao je vrijeme 16 minuta i 17 sekundi, a zatim i 15 minuta i 8 sekundi.

I sve to bez posebnog kontinuiteta u radu pod stručnim nadzorom. Dvostruki pobjednik crossa u Metkoviću i jedan od najboljih atletičara Veleža zato kaže:

– Znam dosta o Anti Živkoviću, Ruđeru Boškoviću, Ivanu Zecu, Josipu Babanu, Biljani Taslak i ostalima iz našeg Metkovića. Oni postižu odlične rezultate i divim im se, a sve one u Metkoviću koji im mogu pomoći molim da im i pomognu kako bi zasjali punim sjajem, i da atletika zauzme mjesto koje joj i pripada. I učenici osnovne škole su iznimno radišni i nadareni, imaju rezultate. U moje vrijeme je bilo drukčije, ali sam i bez stalnih treninga osvajao prva mjesta. Mladim atletičarima treba stvoriti uvjete za rad i natjecanja, malo po malo, samo nek’ se ide naprijed, – rekao je na kraju pobjednik prvog atletskog natjecanja u Metkoviću, Marko Jakić.

OPUZENSKO UŠĆE

Otvorene prijave za Memorijalni turnir rukometa na pijesku ‘Stipe Vuletic’

Objavljeno prije

Otvorene su prijave za prvi Memorijalni turnir rukometa na pijesku ‘Stipe Vuletic’,  koji će se održat na Opuzenskom ušću 20.-21. kolovoza.

Prijave se primaju najkasnije tri dana prije početka turnira, a kotizacije za ekipe su besplatne!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije