Ostanimo u kontaktu

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Nakon ispadanja iz 2. Savezne lige, slijedi natjecanje u Dalmatinskoj zoni jug

100 godina nogometa u Metkoviću (4.dio)

Objavljeno prije

Napuštanjem 2. Savezne lige jug, Neretva se nije predala, nastavila je natjecanje u Dalmatinskoj zoni jug, s klubovima, Omiš, Zmaj (M), Dubrovnik, Jadran (Ploče), Slaven Gruda, Mračaj, Uranija, Orkan, Cavtat, Primorac (S), Zmaj (B), Neretvanac i Jadran (Tučepi).

Uz neke iskusnije igrače, igrali su novopridošli igrači Velimir Braco Ćosić, Bariša Majić, Mulahasnović Šefik, Mile Spužević i Esad Mušić, te domaće snage: Jozo Ćužić, Ante Doko, Jakov Petković, Joško Dragović, Željko Mateljak, Dragan  Dominiković, Marin Volarević i drugi .

Na kraju prvenstva Neretva je bila prva s ukupno osvojenih 39 bodova i gol razlikom 77:17 !

Stoga je u sezoni 1973./74., metkovski nogometni klub zaigrao u Hrvatskoj nogometnoj ligi s poznatim klubovima, Varteksom, Zadrom, Segestom, Splitom, Lokomotivom, Borovom, Istrom, Belišćem, BSK-om, Rovinjem, Crikevnicom, Orijentom, Matelcem (Sisak), Trešnjevkom, GOŠK-om i Zagrebačkim plavima.

Na kraju prvenstva Neretva je bila šesta, što je bio značajan uspjeh za trenere, upravu i igrače, s obzirom na to da je puno godina kasnije čak 10 klubova koje smo spomenuli zaigralo u Prvoj HNL.

Od novih igračkih imena spomenut ćemo Gorana Braila, Ivicu Ćikeša, Slavena Đogaša, Ivu Kozinu, Ivana Barbira, Dušana Manenicu, Tonćija Padovana, Vicka Rajića, Maria Vučkovića i Hilmiju Zijadića.

U ljeto 1973. godine dio priprema s igračima Neretve odradio je trener iz Sarajeva Anto Smoljan, a kraće vrijeme s igračima je radio i instruktor HNS-a i izbornik, Mirko Jozić.

Ipak, momčad je u prvenstvene okršaje poveo legendarni igrač Hajduka i Zagreba, te nekoliko inozemnih klubova, a kasnije trener Neretve u nekoliko razdoblja, Stipe Ilić koji je 2019. godine dobio Nagradu HNS, kao i Ante Prce.

U novoj sezoni Neretva je ostvarila nešto slabije rezultate

Nastavljajući natjecanje u HNL-u i u sezoni 1974./75., Neretva je mogla računati i na nova igračka imena: Arar, N. i S. Bebić, Čapin, Daničić, Dilberović, Dragović, Ibrica Jakirović (od ranije), Jelovac, Mišo Krstičević, B. Kuran, Mrgan, Marević, Maslov, Šešelj, Šoše, Šunjić, Vladić, i Vlatković, te M. Barbir.

Još su uvijek bili aktivni Kordić, Dominiković, Dugandžić, Limov, Majić, …

Unatoč dostatnom broju igrača i marljivom vježbanju hrvatski ligaš iz Metkovića u toj sezoni osvojio je skromno 13. mjesto i 31 bod, dok je prvak bio Dinamo iz Vinkovaca.

Zbog reorganizacije natjecanja (podjele HNL-a), Neretva je u sezoni 1975./76. bila članom HNL Južna skupina, u kojoj je odmjeravala snage sa Zadrom, Šibenikom, Solinom, Istrom, Orijentom i ostalima.

Treba reći da se momčadi priključio do tada izvrsni nogometaš Veleža Salem Halilhodžić, a svoje i visoke domete najavili su Joško Pandža, Stipe Nikolić, kao i Ibrica Jakirović koji je kasnije bio stalni član momčadi prvoligaša Veleža. Na kraju sezone Metkovci su zauzeli 4. mjesto s  27 osvojenih bodova.

U pripremi za novu sezonu vodilo se računa o kadrovskim rješenjima. Došao je novi igrač Bilkić, a veliki oslonci u momčadi bili su Ivica Brečić, Daro Bušić, Nikica Hajvaz, Enver Jakirović, Vlaho Marević, Damir Mioč, Mato Opšivač, Stipe Nikolić, Joško Pandža, Suad Šoše, Pero Vladimir, Ante Doko, 

Na kraju sezone 1976./77., Neretvi je pripalo peto mjesto s 30 osvojenih bodova, a u sljedećoj je sezoni bila osma s 24 boda.

Tada je Neretvi pristupio igrač Hajduka Luka Bonačić, kasnije trener Hajduka, Neretve i drugih klubova, a stigli su još Granić, Jovanović, Karačić, Kolonja, Krndelj, Matković (Hajduk), Muratbegović, Šestan, Simović, Vučurović, Vuletić, …

Tijekom sezone 1978./79., u istom stupnju natjecanja Neretva je zauzela osmo mjesto s 27 bodova. Uz domaće vrlo kvalitetne igrače igrali su još: Bradvica, Ivanišević, Leko, Ramadanović, Smolčić.

Nakon Miroslava Kordića te je sezone Neretvu vodio trener Stipe Ilić.

U novoj, 1979./80.,sezoni u Jedinstevnoj HNL, osvojeno je 10 mjesto s 31 bodom.

U ligi su bili jedan Varteks, Šibenik, Belišće, Karlovac, Lokomotiva, ukupno 16 klubova.

Na nogometnom obzorju pojavili su se domaći nadareni igrači: Zoran Ćužić, Markko Cvitić, Tomislav Prskalo, i Božo Sršen, a stigli su Milidrag Hodžić, Roko Dragošević i Mirko Nemet.

ŽENSKI RUKOMET

Ilija Puljević Duka, pojačao stručni stožer ŽRK Metković

Objavljeno prije

Autor

Da sportska (rukometna) krv nije voda potvrdio je u petak navečer nekadašnji trener Mehanike i hrvatske reprezentacije, te još nekoliko klubova u inozemstvu, ali i sportski ambasador Hrvatske u nordijskim zemljama, Ilija Puljević Duka.

Iako nam je prije dvije-tri godine rekao da odlazi u sportsko-trenersku mirovinu, želja za transferom golemog rukometnog iskustva i sportskih uspjeha, bila je jača od blagodati sportske mirovine te se priključio stručnom stožeru ŽRK Metković, člana Druge lige.

On će uz već poznate trenere u klubu Jeru Alujevića i Antu Raiča, poučavati mlade rukometašice Metkovića, a kako će se točno zvati njegova uloga, odlučit će uprava.

Ilija Puljević Duka, ŽRK Metković

Puljević je u petak, prvo razgovarao, a potom na igralištu kod OŠ Stjepena Radića realizirao planirano gradivo s igračicama rođenim od 2002. do 2006. godine, i možemo vam reći da se „ni muha nije čula“. Tako je i izjavu za naš portal odgodio za neki drugi dan.

Predsjednik kluba Tomislav Komazin je bio konkretan:

– Nemao što tajiti, Puljević je pojačao naš stručni stožer i zbog toga mu hvala. Zar trebam naglašavati o kakvom se stručnjaku europskih razmjera radi. Naš teneljni cilj je da naša djeca žive sportski život, da vježbaju i uče, te da sutra kada završe osnovnu ili srednju školu nastave sa sportskim i svim drugim aktivnostima u nekoj drugoj sredini. Tim putem krenuli smo prije dvije godine, a rezultat nas ne zanima. Jedino nas zanima kvalitetan rad s našom djecom, a rezultati nam nisu primarni. Zbog pandemije nema turnira ni prijateljskih ogleda. Preostaje nam raditi prema projektima naših trenera i čekati otvaranje obnovljene sportske dvorane, – poručio je Komazin.

Zadovoljstvo dolaskom Ilije Puljevića u klub nije krio ni član uprave Siniša Bebić:

– Jedini ispravan put za naš klub je¸rad s mlađim uzrastima. Stoga nas veseli dolazak Ilije Puljevića koji u tom poslu ima golemo iskustvo, – rekao je Bebić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije