Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KAKO OBNOVITI SEOSKE ČATRNJE

Nekadašnje seoske čatrnje možda bi se moglo vratiti u funkciju

Objavljeno prije

Stariji dobro pamte vrijeme izgradnje seoskih čatrnja (cisterni) nakon Drugog svjetskog rata koje su nazivali i „vladinim čatrnjama“ jer su građene uz blagoslov tadašnjih vlasti i radnim akcijama mještana. Građene su u svim većim pa i manjim naseljima, obično u središtu sela ili uz školske i zadružne zgrade , kako bi se osiguralo dovoljno pitke vode (kišnice) za ljude i stoku.

Takve čatrnje postoje u Dubravama, Malom Prologu, Pozloj Gori, Novim Selima, Dragoviji, Dobranjama, i drugim naseljima od kojih su mnoga davno napuštena.

Nažalost, najveći broj ih je devastiran, zidovi su se urušili, a na slivnicima je izraslo raslinje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Znamo da je u većini naselja izgrađena vodovodna mreža ili se još gradi, ali ipak ne bi trebalo zaboraviti ni seoske čatrnje i njihov značaj u smislu tradicijske gradnje i opskrbe vodom, te bi  se možda moglo razmišljati o njihovoj obnovi i rekonstrukciji. Posebno zbog čuvanja zaliha vode u slučajevima izvanrednih okolnosti koje se u svijetu sve češće događaju.

Jedinice lokalne samouprave mogle bi sačiniti takve projekte, a dio sredstava možda bi se mogao namaknuti i u fondovima EU.

Uostalom, nije nužno obnoviti baš sve čatrnje na prostoru bivše općine Metković, ali neke, makar one veće, to bilo bi jako dobro i korisno.

Ne mora to biti za nekoliko mjeseci pa i godina, ali bi o tomu trebalo donijeti odgovarajuće odluke i sačiniti makar idejne projekte.

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije