Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

EKO RUJAN

DUNEA poziva na ‘BLUEfasma’ radionicu izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša

Objavljeno prije

U sklopu programa Ljeto u Gružu, Regionalna agencija DUNEA zajedno sa Sveučilištem u Dubrovniku organizira radionicu izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša. Radionica će se održati u subotu, 4. rujna u 10 sati u parku Luja Šoletića u Gružu.

Kreativni dio radionice će voditi akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, dok će dr.sc. Marijana Pećarević i dr.sc. Margarita Bego upoznati polaznike radionice s načinom obrade ljuštura mušula i kamenica, te procesom dobivanja smjese koja se može primjenjivati u izradi nakita, suvenira i sl., kao i principima kružne ekonomije i potrebom za korištenjem sirovina iz otpada.

Sveznalica 7400xXpx

Metoda izrade nakita i suvenira od ljuštura školjkaša razvijena je u sklopu aktivnosti projekta BLUEfasma iz programa Interreg Mediterranean, a koji za cilj ima promociju kružnog gospodarstva u sektorima ribarstva i akvakulture. Regionalna agencija DUNEA u projektu sudjeluje kao jedan od 13 partnera dok je Sveučilište u Dubrovniku u projekt uključeno kao vanjski stručnjak.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se za sudjelovanje na radionici prijave do četvrtka, 2. rujna na e-mail adresu: lboskovic@dunea.hr.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Radionica je namijenjena odraslima, ali se mogu priključiti i djeca od 7 godina i više. Zbog poštivanja aktualnih epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen.

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije