Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

I OVE GODINE BOGAT PROGRAM PROSLAVE SV. STJEPANA NA HARDOMILJU

Steve Bubalo dolazi na otvaranje obnovljenoga Doma, predstava na uočnicu i Susret Hardomiljčana na svetkovinu

Objavljeno prije

U srijedu, 3. kolovoza 2022. godine žitelji sela Hardomilje proslaviti će svog nebeskog zašitnika svetog Stjepana Prvomučenika. Na taj dan već tradicionalno, upriličiti će se Susret Haromiljčana iz svih krajeva domovine i onih iseljenih diljem svijeta. Duhovna priprava za taj susret i sam blagdan počinje u nedjelju 31. srpnja svetom misom koju predvodi mladomisnik fra Franjo Markić. Program započinje krunicom i ispovijedi u 18:30, a misa je u 19 sati.

U ponedjeljak misu predvodi fra Nikola Jurišić, a poslije slijedi blagoslov Doma na Starom Hardomilju kojeg je obnovila obitelj Louise i Stipe Stevea Bubala. Riječ je o bivšoj zgradi područne škole na Hardomilju, koja je, preseljenjem mještana s Brda u područje uz rijeku Trebižat, zatvorila svoja vrata, a krajem prošlog stoljeća pretvorena u Zavičajni dom, a zaslugom obitelji Bubalo ove godine u potpunosti obnovljena i privedena svrsi. Na blagoslov dolazi Stipe koji je ove godine napunio 90 godina te tim povodom i pred Domom biti će upriličena fešta na koju su pozvani svi Hardomiljčani i njihovi prijatelji.

U utorak  na uočnicu propovjednik je don Branimir Bevanda iz Mostara, povjerenik za mlade hercegovačkih biskupija. A nakon mise na na pozornici ispred crkve i groblja mladi iz pokreta MiViDiMo (mladi vjere, djela i molitve) izvesti će predstavu “Svi me vole, samo tata ne”.  Predstava prati sudbinu dječaka Ivana. Kada su mu bile samo dvije godine, njega i majku otac ostavlja i seli u drugi grad gdje gradi novi život s novom obitelji. Sav teret života past će na Ivanova leđa kada mu se majka razboli. Uskoro seli u grad u kojem mu je tata, i tamo upoznaje svoju polusestru. Hoće li doći do susreta s ocem i kako će otac reagirati na zaboravljenog sina? Dođite na predstavu i provjerite! Ulaz je slobodan! Generalni pokrovitelj predstave je Hrvatska pošta d.o.o. Mostar

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U srijedu, na sam blagdan Našašća tijela sv. Stjepana Prvomučenika, misu u zajedništvu s ostalim franjevcima župe Humac, slavi fra Ivan Landeka mlađi, meštar novaka. Nakon mise je susret Hardomiljčana i druženje do kasno u noć i zabavni program.

Duhovna priprema u organizaciji franjevačkog samostana i župnog ureda Humac odvija se u hardomiljskoj područnoj crkvi – kamenoj ljepotici, a za kulturno zabavni program na velikom platou pred grobljem i u Zavičajnom domu zaslužni su MZ Hardomilje i Župa Humac, uz pokroviteljstvo Grada Ljubuškog i Ministarstva financija ŽZH.

Inače, sve se to događa u starom dijelu sela – na brdu sa kojega su se zbog zaobilaženja u elektrifikaciji koja se tada provodila, Hardomiljčani spustili i napravili nove kuće u podnožju brda uz plodno polje pokraj rijeke Trebižat.

TRODNEVNICA
Nedjelja, 31. srpnja 2022.

18:00 – sv. ispovijed 18:30 – sv. krunica 19:00 – pobožnost i sv. misa

predvoditelj: fra Franjo Markić, mladomisnik (sv. misa za Mandiće) 20:00 – Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu

Ponedjeljak, 1. kolovoza 2022.

18:00 – sv. ispovijed 18:30 – sv. krunica 19:00 – pobožnost i sv. misa

predvoditelj: fra Nikola Jurišić (sv. misa za Žabar) 20:00 – Blagoslov Doma na Starom Hardomilju

Utorak, 2. kolovoza 2022.

18:00 – sv. ispovijed 18:30 – sv. krunica 19:00 – pobožnost i sv. misa

predvoditelj: don Branimir Bevanda, povjerenik za mlade – blagoslov djece, roditelja i mladih, (sv. misa za Pivnice)
20:00 – Izvedba predstava “Svi me vole, samo tata ne” pokret MiViDiMo

SVETKOVINA SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA Srijeda, 3. kolovoza 2022.

18:00 – sv. ispovijed

18:30 – sv. krunica

19:00 – pobožnost i sv. misa

predvoditelj: fra Ivan Landeka, meštar novaka

Nakon mise uslijedit će pučko veselje.

Draga braći i sestre i župljani! Cijenjeni Hardomiljčani! Poštovani štovatelji sv. Stjepana!

Kao i svake godine do sada, tako i ove, sv. Stjepan nas poziva da iziđemo iz svoje svakodnevnice. Baš kao što je Isus svoje učenike odveo na brdo Tabor i pred njima se preobrazio i pokazao im svoju slavu, isto tako i nas poziva da Ga susretnemo na našem brdu.

Današnji način života nas opterećuje i mnoge su se brige i nemiri zavukle u naše živote, oduzimaju nam mir i sabranost pred Bogom. Koliko god ljeto bilo vrijeme tjelesnog odmora to ne smijemo koristiti kao opravdanje da se udaljimo od Gospodina.

On je za nas uvijek tu. Pod svakom svetom Misom nas želi susresti na osoban način. Daruje nam se u svojo riječi, u okupljenoj zajednici i pod prilikama kruha i vina. Neprocjenjivi je to dar kroz koji primamo snagu da odvažno živimo svoju vjeru i budemo neustrašivi svjedoci, poput sv. Stjepana, našeg uzora i zaštitnika.

Svaku večer trodnevnice bit će i prigoda za svetu ispovijed. Poseban naglasak stavljamo na uočnicu, 2. kolovoza, dan Gospe od Anđela kada se može zadobiti i potpuni oprost od grijeha i vremenitih kazni za grijehe. Tko se taj dan ispovijedi, pričesti, pomoli se na papine nakane, prima porcijunkulski oprost.

Iskoristimo ovu priliku da se s obiteljima približimo Gospodinu. Tako ćemo posvetiti sebe, svoje obitelji i svijet.

Nek nas sve na tom putu prati zagovor našeg zaštitnika sv. Stjepana.

Humac, srpnja 2022.
VAŠI HUMAČKI FRATRI

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije