Ostanimo u kontaktu

NA RUBU EUROPE

Otvoreno peto izdanje Opuzen film festivala

Objavljeno prije

5. OFF

Projekcija filma Branka Ištvančića „Most na kraju svijeta“ otvorila je ovogodišnje, peto po redu, izdanje Opuzen Film Festivala – festivala na rubu Europe.

Projekciju je u kinu Pjaca, glavnom festivalskom kinu na otvorenom, pratilo oko 800-tinjak gledatelja, gostiju i prijatelja festivala koje ni prevrtljiva vremenska prognoza nije odvratila da i ove godine podrže ovu manifestaciju.

Publika i organizatori festivala simbolično su u nebo pustili 76 balona napunjenih helijem, po jedan balon za svaki film u programu ovogodišnjeg festivala.

Film “Most na kraju svijeta” snimljen je 2014. godine u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske i HRT-a. Ovaj napeti triler koji nas vraća u atmosferu devedesetih godina nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića i sudjelovao je na nizu svjetskih filmskih festivala gdje je i osvojio nekoliko nagrada (Zlatni Remi na Worldfestu u Houstonu te nagradu za najbolju kameru na Ischia film festivalu u Italiji).

Film se bavi nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava i s vlastitim demonima prošlosti.

– Ovo je peta festivalska godina koja se posložila sama od sebe. Festivalski tim, gosti, gledatelji, volonteri, polaznici radionica i Opuzenci i Opuzenke zajedno čine jedan organizam koji živi s festivalom i koji čini festival zanimljivijim i posebnijim. Posebno mi je drago što je Opuzen ostao dosljedan sebi i već sad tradicionalno, festival otvorio domaćim filmom. Nakon ovog festivala biti će potrebno pronaći novi identitet za sljedeća izdanja, a do tad, neka peta godina bude najveselija. Družite se, upoznajte nove ljude, gledajte najsvježije iz Europske kinematografije, držite otvoren um i provjeravajte vlastitu aroganciju, sklopite nova prijateljstva i pripremite se za život sljedećih šest dana na filmskom rubu Europe, – rekao je Augustin Zonjić, direktor festivala.

5. OFF

Organizatori su svojoj vjernoj publici pripremili bogat program u kojem će se prikazati 76 filmova podijeljenih u osam programskih cjelina.

Između ostalih, prikazat će se djela filmskih velikana kao što Hitchcock, Fassbinder, Kieslowski, Melville, Tarkovski i Almodovar, a svoje će filmove publici predstaviti i tridesetak autora koji će gostovati na festivalu.

Danas (utorak, 18.08.) nas u glavnom kinu Pjaca očekuje „Ajme meniJan Ole Gerstera u 20:30 sati i „Bijela kućaRanka Paukovića od 22:00 sata, oba filma iz glavnog festivalskog programa.

U kinu Riva prikazat će se filmovi iz hrvatske i kratke selekcije i to:

20:30 – I love YU (Irena Škorić)
20:45 – Premlad za vožnju (Marija Stonyte)
21:10 – Slušaj (Rungano Nyoni, Hamy Ramezan)
21:25 – Cvrčak (Marko Jukić)
21:40 – Kriva procjena (Deirdre Fitzgerald)
22:00 – Dizalo (Olga Kosanović)
22:25 – Vlog (Bruno Pavić)

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije