Ostanimo u kontaktu

NA RUBU EUROPE

Počinje V. Opuzen film festival

Objavljeno prije

5. OFF

Na peto izdanje OFF – Opuzen Film Festivala koji se održava od 17. – 22. kolovoza, prijavljeno je rekordnih 1782 dugometražna i kratka filma iz cijele Europe!

Selektori festivala podijelili su filmove u nekoliko zanimljivih programa u kojima će publika imati prilike pogledati široku selekciju igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, kao i retrospektivu radova velikana filmske umjetnosti: Hitchcocka, Kieslowskog, Melvillea i Tarkovskog.

Filmski program ove će godine, na dvije otvorene i jednoj zatvorenoj lokaciji, prikazati 76 filmova, a festival će u ponedjeljak 17. Kolovoza otvoriti Branko Ištvančić filmom „Most na kraju svijeta.“

U glavnom programu publici će se predstaviti filmovi Pedra Almodovara „Putnici ljubavnici“, „Xenia“ Panosa Koutrasa, „Ajme meni“  Jana Ole Gerstera, „Diplomacija“ Volker Schondorffa, „Bijeli bog“ Kornel Mundruczoa, te slovenske „Priče iz Wc-a“ Gregora Andolšeka i Tijane Zinajić, dok će festival zatvoriti domaća koprodukcija „Duh babe Ilonke“ Tomislava Žaje u subotu 22. kolovoza.

U dokumentarnom programu u Opuzenu publika će se upoznati s ekscentričnim Ericom koji sanja o glazbenoj karijeri, zaviriti u „Bilješke“ o revoluciji i demokraciji Eleonore de Montesqiou, preseliti se na Brač u „Bijelu kuću“ Ranka Paukovića, poslušati intimnu priču jedne nizozemske majke te se podružiti sa Aldonom u snažnoj i dirljivoj priči koju će nam ispričati Iwo Kondefer. „Backpackeri“ će opuzensku publiku povesti na put Europom i Azijom, da bi ih na kraju pozdravio i Boban Minić u filmu „Laku noć, Sarajevo“.

I ove godine u Opuzenu će biti promatrana Europu očima mladih europskih redatelja u tradicionalnoj festivalskoj selekciji “Europska kratka kritika.” Oni će publici otvoriti vrata u širok spektar tema s “Ruba Europe.” Kroz trinaest dojmljivih kratkih filmova najrazličitije tematike i aktera – upoznat ćemo pisce bez inspiracije, mlade majke I njihove probleme, afričke prostitutke, zlostavljane žene koje se bore protiv sustava, izumitelje i umjetnike, ljude kojima nije teško pustiti nas u svoju intimu, ali i one kojima zbližavanje teško pada.

U programu animiranih filmova, Dykmans Julien će s nama zaplesati „Mehanički valcer“, Sara Koppel će predstaviti ugrožene životinjske vrste u 60 sekundi „Ozbiljno smrtne tišine“, zavirit ćemo i u „Tajni laboratorij Nikole Tesle“ te upoznati neobična bića koja putuju vlakom i još neobičnije ljude bez usta.

OFF je bogat i domaćim programom u kojem će se devet mladih hrvatskih filmaša predstaviti u  dokumentarno-igranoj selekciji, a publika će imati priliku zakoračiti i na sam rub mediterana u istoimenom filmskom programu u kojem će se prikazati  ukupno 12 filmova.

Uz filmski, naravno tu će biti i pregršt popratnog programa od čega je najvažnije izdvojiti retrospektivnu izložbu „5 godina OFF-a“ kao i OFF filmsku školu koju festival nekoliko godina organizira s organizacijom Blank_ZG, na kojoj će i ove godine budući filmski profesionalci naučiti osnove pripreme i snimanja filma.

– Je li novi put ovog festivala, nakon pet dosadašnjih godina, nacionalno, što je jednostavno i primamljivo, ili individualno kao nešto još zadugo suspektno u Europi, pitanje je na koje dajemo odgovor ove godine. Kao da još uvijek nitko ne želi i na smije reći da je moguće oboje istovremeno! Svi festivalski filmovi dolaze iz Europskih zemalja, različitih su jezika, filmskih tradicija, obrađuju različite rubne teme, imaju različite glumce, smisao za humor, a zajedničko im je da su svi Europski i svi su u isto vrijeme u Opuzenu. Ovaj festival pokazuje da je moguće oboje!, – istaknuo je u uvodu Augustin Zonjić, direktor festivala.

Bilo kako bilo, i ove pete godine moguće je pronaći besplatan i uzbudljiv filmski i popratni program u Opuzenu, gradu na rubu Europe, u kojem vas s nestrpljenjem očekuje OFF.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u posljednja 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o jednoj osobi muškog spola i četiri osobe ženskog spola: dvije iz Dubrovnika, jednoj iz Stona i Orebića te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je 20 osoba: šest iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, tri iz Ploča, dvije iz Korčule i Kule Norinske te jednoj iz Župe dubrovačke i Blata.

U posljednja 24 sata obrađeno je 290 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 100 453 uzorka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je devet osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji su 603 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 909 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije