Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŽUPANIJSKI PLAN RAZVOJA DO 2027. GODINE

Održana konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća DNŽ

Objavljeno prije

Konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije održana je u srijedu u Studentskom domu u Dubrovniku, a za predsjednika i zamjenika predsjednika imenovani su župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo dok je glavna točka dnevnog reda bilo predstavljanje Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine.

Naime, sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, krajem 2019. godine Dubrovačko-neretvanska županija je započela proces izrade Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027.
Odlukom župana Nikole Dobroslavića imenovano je 5 tematskih radnih skupina sa preko 80 članova za područja ”Demografija, zdravstvo i socijalna uključenost”, ”Obrazovanje, znanost, kultura i sport”, ”Gospodarstvo i tržište rada”, ”Okoliš i prostorni razvoj” te ”Institucionalni kontekst i ključni rizici budućeg razvoja županije“. Tematske radne skupine sastavljene su od članova iz Upravnih odjela DNŽ, županijskih institucija kao i predstavnika općina i gradova koji aktivno sudjeluju u procesu izrade Plana. Rezultat višemjesečnog rada Regionalne agencije DUNEA, Dubrovačko-neretvanske županije, članova radne skupine i stručnog tima Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba (IRMO) je izrada nacrta Plana razvoja kojeg je u srijedu na sjednici Partnerskog vijeća DNŽ ispred IRMO-a predstavio Jakša Puljiz.
”Navedeni Plan predstavlja srednjoročni akt strateškog planiranja koji se izrađuje za razdoblje do 2027. godine, a kojim će se odrediti ciljevi i prioriteti društveno gospodarskog razvoja Županije, u skladu s načelima održivog razvoja, posebno uzimajući u obzir potrebu osiguranja ravnomjernog razvoja svih dijelova Županije”, rekla je uvodno pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Nikolina Kraljević, koja je pobliže objasnila i ulogu Partnerskog vijeća.
”Načelo partnerstva osigurano je osnivanjem Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije, koje sudjeluje u partnerskim konzultacijama tijekom izrade i provedbe Plana. U skladu s načelom ravnomjerne predstavljenosti partnera, PV DNŽ sastavljeno je od predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, odnosno predstavnika tijela jedinica lokalne samouprave, gospodarskih subjekata, znanstvene zajednice, organizacija civilnog društva s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Partnersko vijeće, kao savjetodavno tijelo, utvrđuje prioritete razvoja na području Dubrovačko-neretvanske županije, predlaže strateške projekte važne za razvoj te sudjeluje u njihovu praćenju i provedbi”, naglasila je Kraljević.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako ovaj strateški dokument zamjenjuje dosadašnju Županijsku razvojnu strategiju budući da je na razini države donesena Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

”Partnersko vijeće sudjeluje u kreiranju, ali i prati provedbu Plana. Na današnjoj sjednici dali smo rok do petka 17. rujna za davanje pisanih primjedbi i prijedloga, nakon čega slijedi redovna procedura, a očekujemo kako će biti usvojen na Županijskoj skupštini do kraja ove godine”, rekao je župan te iznio osnovne smjernice Plana.

”On se naslanja na ono što je učinjeno do sada. Najvažniji prioritet je povezivanje ove županije, stavlja se naglasak na turizam kao glavnu gospodarsku granu, poljoprivredu kao drugu po važnosti, ali isto tako i nove digitalne i zelene industrije. On podrazumijeva uravnotežen razvoj svih dijelova naše županije, imat će poseban pristup razvoju održivosti otoka i slabije razvijenih područja. To je cjelovit dokument kojim ćemo upravljati razvojem ove županije u idućih sedam godine”, rekao je župan Dobroslavić.

Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije u čiju će izradu biti uključeno preko 160 sudionika bit će predstavljen i na današnjem Kolegiju župana s (grado)načelnicima.

POZIV ŽUPANIJE ULJEPŠAO IM LJETO

Župan Dobroslavić i pročelnica Marević pozdravili ukrajinsku djecu koja borave u Dubrovniku

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević pozdravio je u utorak ukrajinske školarce koji borave u Učeničkom domu Dubrovnik kao rezultat ranijeg dogovora župana i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom pozdravio djecu, njih 27 i njihove pratitelje, a u ulozi neformalnog prevoditelja našao se četrnaestogodišnji Vladyslav Trehub.

Poželio im je dobrodošlicu u naš Grad i Republiku Hrvatsku te izrazio nadu da će im se svidjeti naše more, ali i brojni kulturni spomenici i sadržaj koji Dubrovnik nudi. Svoje kratko obraćanje župan je zaključio pozdravom ”Slava Ukrajini”, na što su djeca u isti glas odgovorila ”Heroyam slava” (Herojima slava)!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

“Posjetili smo 27 učenika i tri njihove pratiteljice iz Ukrajine koje smo ugostili u Dubrovniku, a u sklopu iskazivanja solidarnosti između Hrvatske i Ukrajine. S veleposlanstvom Ukrajine, dogovorili smo primiti u našu županiju 30 osoba na 14 dana i to smo uradili. To su osnovnoškolci koji su zadovoljni boravkom ovdje, mogu vidjeti naše kulturne spomenike, drago im je okupati se u našem čistom i lijepom moru. Vjerujem da će im i ostatak boravka ovdje biti ugodan kao što želimo”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako Hrvatska ima poseban osjećaj solidarnosti prema Ukrajini i ukrajinskom narodu.

“U ovoj situaciji jedne grube agresije Rusije na Ukrajinu, posebno zbog toga što smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije,na neki način možda i bolje od drugih osjećamo tu empatiju prema našim prijateljima iz Ukrajine, a to smo pokazali i na ovaj način”, rekao je župan.

Ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, Sandra Merdžan, istaknula je kako su svi jako sretni što su imali priliku ugostiti ukrajinsku djecu ovog ljeta.

“Već su se upoznali s Dubrovnikom i našim plažama i udomaćili su se. Koliko god smo se mi potrudili njima malo uljepšati ljeto, s druge strane, moram reći i da su toliko oni nama uljepšali ljeto. Naša djeca su na praznicima, a sada opet čujemo dječji smjeh kroz hodnike, a naravno imamo i neke aktivnosti planirane za njih”, rekla je ravnateljica Merdžan.

Mladi Ukrajinci su većinom iz zapadnog dijela te zemlje, točnije Lavova i okolice, a do Dubrovnika su putovali dva dana autobusom, otkrio je mladi Vladyslav Trehub.

“Imam 14 godina i zaista mi se sviđa Hrvatska i Dubrovnik. Jako mi se sviđa more, nije hladno pa smo često na plaži”, rekao je on.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije