Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

PLAN RAZVOJA DNŽ

U sljedećih sedam godina na području DNŽ uložit će se približno 10 milijardi kuna

Što sve sadrži Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine

Objavljeno prije

Nedavno je na skupštini Dubrovačko-neretvanske županije usvojen Plan razvoja DNŽ do 2027. godine. Riječ je o važnom temeljnom strateškom dokumentu za sljedećih sedam godina koji je nastajao pune dvije godine . Kako bi se trasirali novi putovi razvoja trebalo je temeljem brojnih podataka utvrditi u čemu se naša županija dokazala, ali i što sve možemo očekivati u sljedećem razdoblju.

Istaknute su tako glavne smjernice za daljnje prometno povezivanje , za razvoj turizma i svih ostalih grana gospodarstva pa i digitalnog i zelenog gospodarstva zatim za razvoj poljoprivrede  i niz drugih gospodarskih grana.

U Planu nisu projekti koji su već realizirani, a ukupna vrijednost svih projekata koji bi se trebali realizirati iznosi 9,8 milijardi kuna.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Do 2027. godine DNŽ će postati europska regija visoke kvalitete življenja , stabilne i dinamične ekonomije, visokog stupnja društvene solidarnosti i uključenosti , očuvanog okoliša i kulturno-povijesnog nasljeđa , a sve sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja i lokalnih planova razvoja.

Zadana su četiri strateška prioriteta, 13 posebnih ciljeva i 30 različitih mjera. Plan razvoja sadrži i određene uvodne napomene koje su uvažavane prilikom izradbe novo plana. Među ostalim kaže se Dubrovačko-neretvanska županija bilježi znatno bolje demografske rezultate  u odnosu na hrvatski prosjek. Broj stanovnika od 2008.-2018. godine manji je za 0,25 posto, a u Hrvatskoj za 5,15 posto. Spomenut ćemo da se u Metkoviću broj stanovnika smanjio za 200 ili za 1,2 posto (16. 457, 16.257), u Pojezerju za 14, 2, Kuli Norinskoj za 13,7 posto i tako dalje. Najveću stopu iseljavanja bilježe Ploče, Pojezerje, Metković, Opuzen i Kula Norinska. U uvodnom dijelu Plana ističe se i potreba razvoja socijalnih usluga te se ističe da na području županije nema dovoljno ustanova za smještaj i prihvat  različitih kategorija  ranjivih skupina, a naglašava se i nedostatak zdravstvenih radnika i njegovateljica.

Zanimljivi su i podaci o obrazovnoj strukturi stanovništva u DNŽ. Prije 10 godina imali smo 8,1 posto stanovnika s osnovnom školom, 55,7 posto sa srednjom, 8,2 posto s višom i 10,5 posto s visokom školom.

U Planu se ističe potreba za dogradnjom i modernizacijom školskih objekata, rješavanje nedostatka  nastavnika i stručnih suradnika u obrazovnom sustavu , sve to kako bi se poboljšala obrazovna struktura stanovništva u svim segmentima. Prema podacima o BDP-u po stanovniku u Hrvatskoj, DNŽ nalazi se na četvrtom mjestu (za 2017.godinu), i spada u red iznadprosječno razvijenih županija . Doduše, udio prerađivačke industrije je svega 1,5 posto.

Izvorna strana ulaganja u županiju od 2002. do 2019.godine iznosila su 687 milijuna kuna, ili 2,6 posto od ukupnih ulaganja u Hrvatsku.

Najveća razina nezaposlenosti je na području neretvanskog dijela županije.

Turizam je vrlo važna gospodarska grana , a razvoj poljoprivrede suočen je s brojnim ograničenjima, s obzirom  da se navodnjavaju male površine. Stoga je u tijeku prva faza projekta Glog vrijednosti 600 milijuna kuna kako bi se omogućilo navodnjavanje 1900 hektara zemljišta. U Planu se, a u svezi poljoprivrede ističe da 30 posto vlasnika OPG-a ima samo osnovnu školu, dok je svega 13,7 visokoobrazovanih .Najveće poduzetničke zone su na području općine Kula Norinska ( 196 hektara) i Ploča (235 hektara).

Tijekom 2020. stopa odvojenog prikupljanja otpada iznosila je 13 posto. Što se prometa i prometnica tiče, problematična je Jadranska turistička cesta  , D8, koja postaje sve više usko grlo u cestovnom prometu. U dobrom stanju nisu ni županijske i lokalne ceste .

Sastavljači plana ističu da na području DNŽ ima 225 samostalnih naselja.

Na temelju svih spomenutih i drugih pokazatelja sačinjen je Plan za sljedećih sedam godina. Ciljevi su ojačati otpornost gospodarstva i povećati ulaganja u održivo digitalno gospodarstvo kroz stalna ulaganja , treba razvijati i druge sektore osim turizma, poboljšati konkurentnost u poljoprivredi, akvakulturi i svugdje gdje je to moguće. Vrlo važan cilj je snaženje obrazovnog sustava, treba koordinirati projekte za europska sredstva, poticati demografski razvoj, čuvati okoliš, pametno koristiti prirodnu i povijesnu baštinu, poticati energetsku tranziciju i zelenu mobilnost, unaprijediti upravljanje razvojem, osigurati podršku razvoju otoka i Pelješca.

NAJVAŽNIJI PROJEKTI ZA DOLINU NERETVE DO 2027.

Jedan od strateških projekata je Nacionalni pilot projekt navodnjavanja donje Neretve -podsustav Koševo-Vrbovci s mrežom kanala duljine 50 kilometara i vrijednosti 100 milijuna kuna. Radovi bi trebali završiti 2024.godine.

Također, osnovat će se Centar za poljoprivredu doline Neretve (do 2027) vrijedan 50 milijuna kuna, obnovit će se objekti za poduzetničke inkubatore, među kojima i u Metkoviću, nadogradit će se zgrade Gimnazije i Srednje škole Metković, opremit će se Dnevna bolnica Metkovića, i izgraditi Centar zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve na području općine Kula Norinska vrijednosti 60 milijuna kuna. U razvoj digitalnog gospodarstva u dolini Neretve planirano je ložiti 100 milijuna kuna, u mobilnu pregradu na rijeci Neretvi Hrvatske vode (i drugi) uložit će čak 470 milijuna kuna.

Distribucijski centar za dolinu Neretve stajat će 100 milijuna kuna. Gradit će se dionica A 1 od čvora Metković do čvora Pelješac duljine 17,5 kilometara, zatim prometnica od Pruda do državne ceste D 62 u naselju Nova Sela vrijednosti 57 milijuna kuna, a gradit će se od 2024. do 2027.godine, odnosno u tom razdoblju.

U planu je izgradnja heliodroma za noćno slijetanje zrakoplova, te veza za naftne derivate i ukapljeni plin u luci Ploče (do 2024), ukupne vrijednosti 225 milijuna kuna.

Do 2025.godine trebala bi završiti izgradnja veletržnice Metković „teške“ 15 milijuna kuna, a za potrebe Glazbene škole Metković obavit će se rekonstrukcija postojeće zgrade.

Naravno, ovo je samo dio najavljenih projekata, koji se odnosi na dolinu Neretve. Veći dio sredstava za njihovu realizaciju očekuje se iz fondova EU.

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije