Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GRADSKA KNJIŽNICA

Multimedijalno predavanje “Motociklom do Zanzibara”

Objavljeno prije

plakat_motociklom

U sklopu Mjeseca knjige, Gradska knjižnica Metković organizira zanimljivo Multimedijalno predavanje “Motociklom do Zanzibara”, Davora Rostuhara i Maje Tanasovski. Predavanje će se održati u multimedijalnoj dvorani 31. listopada s početkom u 19:30 sati.

Davor Rostuhar je mladi hrvatski putopisac, uspješni književnik i fotograf, koji ima iza sebe brojna putovanja diljem svijeta i četiri knjige. Ovaj put, zajedno s Majom Tanasovski posvetio se proučavanju afričkog kontinenta.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Predavanje „Motociklom do Zanzibara“ pratit će prvu polovicu drugog velikog afričkog putovanja Maje Tanasovski i Davora Rostuhara – 10 000 kilometara od Zagreba do Zanzibara. U četiri mjeseca od studenog 2012. do ožujka 2013. Maja i Davor su istražili i upoznali neke od najfascinantnijih afričkih kultura, mjesta i običaja. Što su sve posjetili pogledajte na linku ovdje.

motociklom-do-zanzibara-1 motociklom-do-zanzibara-3

 

NAJAVA PROJEKCIJE FILMA “KAOS U KUĆI”

Sutra, 30.listopada sa početkom u 17,00 sati, u Gradskoj knjižnici Metković održati će se projekcija filma "Kaos u kući" (obiteljska komedija). Besplatne ulaznice možete preuzeti na porti tijekom radnog vremena.

OD ZABORAVA UKRADENA PRISTUPAK TVOJ TE ČEKA

Neretvanska lađa i trupa uvrštene na listu nematerijalnog kulturnog dobra RH

Objavljeno prije

Neretvanska lađa i trupa uvrštene su na listu nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske donijelo je slijedeće Rješenje:

Tradicija života s trupom i lađom, plovilima doline Neretve ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra

Lađa i trupa tradicijska su plovila koja Neretvani povezuju s identitetom i ponosno ističu da su takva plovila „jedino kod njih u Neretvi“. Tradicija posjedovanja prenosi se generacijski pa i danas mnogobrojne stare trupe i lađe stanovnici koriste prvenstveno u rekreativne, te lovne i ribolovne svrhe. Iako mnogi imaju razne vrste suvremenih barki i čamaca, popularnost tradicijskih plovila ne opada. Većina Neretvana je stara plovila sačuvala, a svijest o njihovoj vrijednosti je porasla i svakim danom raste. Iako se danas u manjoj mjeri koriste na tradicijski način, dio su kulturnog identiteta u suvremenosti i živog sjećanja na nekadašnji, izrazito težak život te svjedoci društvenog, duhovnog i gospodarskog života te su najprepoznatljiviji simbol Neretve

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Delta rijeke golem je kompleks močvara, kanala, šaša i plodnih obradivih površina, na rubu kojih su ljudi živjeli u specifičnim naseljima i životom koji se odigrava na vodi i kopnu pa bi obavljanje svakodnevnih obveza bez tih plovila bilo nezamislivo. Lađe i trupe u prošlosti su se gradile u većini mjesta doline Neretve: Vidu, Kuli Norinskoj, Krvavcu, Podgradini, Kominu, Slivnu, Rogotinu. Umijeće gradnje je obiteljska tradicija koja se stoljećima prenosila usmenom predajom, a majstori su koristili naslijeđene šablone.”

NA OSNOVU PREDOČENE DOKUMENTACIJE I IZNESENIH ČINJENICA, A PREMA PREPORUCI POVJERENSTVA ZA NEMATERIJALNU KULTURNU BAŠTINU, STRUČNO POVJERENSTVO ZA UTVRĐIVANJE SVOJSTVA KULTURNOG DOBRA NA SJEDNICI ODRŽANOJ 05. OŽUJKA 2022. GODINE, UTVRDILO JE DA TRADICIJA ŽIVOTA S TRUPOM I LAĐOM, PLOVILIMA DOLINE NERETVE IMA SVOJSTVO KULTURNOG DOBRA TE SE UVRŠTAVA NA REPREZENTATIVNU LISTU ZAŠTIĆENIH NEMATERIJALNIH KULTURNIH DOBARA RH.

Nositelj ove zaštite je UDRUGA LAĐARA NERETVE

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije