Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SVJETSKO PRVENSTVO U BACANJU ČIKARA U RIKU

Josip Prović pobjednik Ćikarijade 2022., ćikaru je bacio preko 63 metra

Objavljeno prije

Foto: Božo Radić/Cropix

Tribunj ima “Magareće utrke”, Sinj ima “Sinjsku alku”, a Opuzen ima svoju “Čikarijadu” – natjecanje u bacanju čikare (književnim jezikom rečeno, šalice) u Malu riku i pobjednik je onaj tko najdalje baci.

​Čikare se bacaju sa starog mosta u Opuzenu i tako već šesnaest godina za redom, bez pauziranja. Na samim počecima natjecanje je bilo rezervirano za muškarce, ali kasnije su i pripadnice nježnijeg spola dobile priliku da se okušaju u “bacanju”. I kako sada stvari stoje dobro im ide. Žene bacaju gotovo jednako kao i muškarci. Uzmu čikaru u ruku, uhvate dobar zalet na mostu i “šišaj” – ode čikara niz riku pa ko dalje dobaci.

Svi natjecatelji žele baciti čikaru što dalje i pobijediti. Ako baš i ne pobjede onda postići što bolje mjesto na ljestvici, jer Čikarijada nije obično natjecanje. To je stvar prestiža u mistu pa i šire u čitavoj dolini Neretve i Dalmaciji. Za sve je kriva udruga Santa Valerio koja je nositelj brojnih kulturni događaja u Opuzenu a Čikarijada je kruna njihovih aktivnosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ivan Ančić Giovani kaže da su još kao mali bacali kamenje u riku. Natjecali se tko će dalje, više, bolje. I jednom trenutku kamenje su zamijenile čikare i tako je sve počelo. Od običnog bacanja čikara pa do jedinstvenog svjetskog natjecanja. Čikare se u vodu bacaju samo u Opuzenu. I to je zaista jedno patentirano natjecanje jer čikare ne tonu, već plutaju.

Kako su to postigli, pitamo organizatore?

– Čikara se napuni posebnom smjesom pur pjene i takva pluta na vodi. Ne može potonuti – otkrivaju nam.

Kada se baci, čikara pluta, sakupljač je pokupi i vrati na most gdje drugi nestrpljivi natjecatelj čeka da je ponovno baci u riku. I nikome nije dosadno jer je to najčudniji sportsko-zabavni događaj na zemaljskoj kugli.

Još malo i opuzenska Čikarijada će napuniti osamnaest godina, dobit će pravo glasa, pa se organizatori nadaju će “bacanje čikara u riku” postati olimpijski sport. Natjecati se mogu svi stariji od 16 godina, muškarci i žene. Trebaju samo imati dobru volju i čvrstu ruku iz koje će što dalje baciti čikaru u riku.

Svečani mimohod bacača Čikara koji pretendiraju na svjetski tron krenuo je uz pratnju fanfara. Više od trideset natjecatelja krenulo je vježbati na mostu, zagrijavati se, istezati ruke i noge kako bi što spremnije “ispalili” čikaru u riku. Iza njih su mjeseci suhih i mokrih treninga, priprema na visokom nivou. Uz vječnu slavu pobjednik će dobiti i remek umjetničko djelo Ante Živkovića Fošara.

Prodat ćemo prava čikarijade Kinezima, Japancima, Indijcima. Neka i oni bacaju svoje čikare u svoje rike, rekao je Giovani.

Ove godine posrećilo se Josipu Proviću koji je najdalje bacio čikaru, čak 63,22 metra. Za to je dobio nagradu, vječnu slavu i umjetničko remek djelo autora Ante Živkovića Fošara.

Finalisti Čikarijade su: Lovre KešinaNikola RadićJakov Krmek, Vedran MustapićJosip Prović, koji je najdalje bacio čikaru postavši tako slavodobitnik 16. ČIkarijade.

Družba Pivčeva kala tradicionalno je kuhala veliku teću punu mušula na buzaru, sa kojima su se okrijepili umorni bacači čikara, piše Dubrovački.hr.

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije