Ostanimo u kontaktu

OPUZENSKO LITO

Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku u Opuzenu!

Objavljeno prije

9. Čikarijada Opuzen

U nedjelju 9. kolovoza s početkom u 21 sat, na opuzenskom starom mostu, održat će se deveto po redu Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku. Nijednom od stanovnika Opuzena, većini drugih Neretljana te našim stalnim gostima i prijateljima ne treba posebno opisivati niti pojašnjavati o čemu se zapravo radi. No, reći ćemo nekoliko riječi zbog nekih novih dragih gostiju, putnika namjernika i, kako bi rekla legendarna komentatorica Milka Babović, naših mlađih čitatelja i gledatelja.

Dakle, ovo neobično i mnogi će s pravom reći „luckasto“ natjecanje je jedna od manifestacija Opuzenskog lita, koju organizira udruga „Santa Valerio“ iz Opuzena. Podsjetimo samo da je ova udruga početkom srpnja vrlo uspješno organizirala Art Street Festival ZooZenOpuzen, na kojem su ocrtavane zapuštene javne površine, napravljen neobični zoološki vrt od drvenih životinja te izvedene druge zanimljive aktivnosti.

Popularna i željno iščekivana Čikarijada, kako većina domaćih naziva ovo natjecanje, svake godine okupi oko tridesetak natjecatelja i dupke pun prostor gledatelja u čitavom krugu oko staroga mosta, prostora oko motela Delta i tzv. jubavnog puta. Za natjecanje se mogu prijaviti svi koji žele, a atribut Svjetskoga prvenstva, osim zezancije, nosi i zato što se natječe dosta naših mladića koji žive u inozemstvu te rodni kraj posjete u ljetnim mjesecima. Što se propozicija natjecanja tiče, cilj je čikaru (malu šalicu od kave) s mosta baciti što dalje prema mjestu gdje se ljube Mala i Velika Neretva. „Bacački prostor“ je omeđen plutajućim bovama na kojima su označeni metri, kako bi se mogla procijeniti duljina hitaca.

Čikarijada

Naravno, odmah se postavlja pitanje pa koliko čikara se u proteklih osam godina na treninzima i natjecanjima skupilo na dnu rijeke? Odgovor je, naravno, ni jedna, jer su čikare punjene pur – pjenom tako da nakon bacanja ostane plivati na površini i djeca u neretvanskim trupicama ih skupe. Izumitelja ovog patenta, kao i samo natjecanje, kažu u šali organizatori, prijavit će najmanje za Guinness-ovu knjigu rekorda.

Čikarijada, JapanacOno što daje posebnu draž su natjecatelji koji zalutaju u Opuzen iz egzotičnih zemalja. Lani se tako pred početak natjecanja kao grom iz vedra neba pojavio jedan Japanac koji se izgubio nakon bačene prve serije. Bila je to prigoda da voditelji, koji cijelo događanje vode na nekonvencionalan i humorističan način, komentiraju da su od Japanca samo japanke ostale. Osim voditelja posebnu ulogu ima i sudac koji daljinu procjenjuje posebno kreativno, što je za druga natjecanja sigurno neprimjenjivo.

Nagrade pobjedniku, osim slave i posebnog ugleda među brojnim zgodnim djevojkama koje s posebnom pažnjom prate natjecanje, su opet u službi zezancije koju ovo natjecanje od početka do kraja nosi.

Nakon proglašenja pobjednika, svi posjetitelji su pozvani na besplatno degustiranje buzare od mušula koje,sad bez zezancije i šale,u divovskoj teći sjajno sprema Družba PivčevaKala iz Opuzena.

Kakva fešta se dalje događa u Motelu Delta ne treba posebno ni naglašavati, a ovo je prigoda da u ime organizatora kažemo:ne zamjerite i oprostite im dragi susjedi, još malo je ljeto i utonut ćemo ubrzo svi u sivilo jeseni.

Na kraju, Udruga „Santa Valerio“, osim Motelu Delta koji je „domaćin“ ovog natjecanja, želi svakako zahvaliti i Gradu Opuzenu, Yaht repair service – Mravince i misterioznoj kompaniji Mama or(g)anica koja je s tajnog računa uplatila pozamašan iznos, očito prepoznajući potentnost, važnost i značaj ovog natjecanja.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom, 7 osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom (četiri utvrđena brzim antigenskim testom). Riječ je o sedam osoba iz Metkovića, tri iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke te jednoj iz Blata i Slivnog.

Ukupno je zaraženo devet osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a osam ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Preminula je jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1933. g.).

Izliječeno je 37 osoba: osam iz Metkovića, sedam iz Dubrovnika i Vele Luke, tri iz Blata i Stona, dvije iz Orebića te jedna iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Opuzena, Ploča. Slivnog, Smokvice i Župe dubrovačke.

U posljednja 24 sata obrađeno je 360 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 69 942 uzorka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. Tri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 374 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 714 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije