Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OPUZENSKO LITO

Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku u Opuzenu!

Objavljeno prije

9. Čikarijada Opuzen

U nedjelju 9. kolovoza s početkom u 21 sat, na opuzenskom starom mostu, održat će se deveto po redu Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku. Nijednom od stanovnika Opuzena, većini drugih Neretljana te našim stalnim gostima i prijateljima ne treba posebno opisivati niti pojašnjavati o čemu se zapravo radi. No, reći ćemo nekoliko riječi zbog nekih novih dragih gostiju, putnika namjernika i, kako bi rekla legendarna komentatorica Milka Babović, naših mlađih čitatelja i gledatelja.

Sveznalica 7400xXpx

Dakle, ovo neobično i mnogi će s pravom reći „luckasto“ natjecanje je jedna od manifestacija Opuzenskog lita, koju organizira udruga „Santa Valerio“ iz Opuzena. Podsjetimo samo da je ova udruga početkom srpnja vrlo uspješno organizirala Art Street Festival ZooZenOpuzen, na kojem su ocrtavane zapuštene javne površine, napravljen neobični zoološki vrt od drvenih životinja te izvedene druge zanimljive aktivnosti.

Popularna i željno iščekivana Čikarijada, kako većina domaćih naziva ovo natjecanje, svake godine okupi oko tridesetak natjecatelja i dupke pun prostor gledatelja u čitavom krugu oko staroga mosta, prostora oko motela Delta i tzv. jubavnog puta. Za natjecanje se mogu prijaviti svi koji žele, a atribut Svjetskoga prvenstva, osim zezancije, nosi i zato što se natječe dosta naših mladića koji žive u inozemstvu te rodni kraj posjete u ljetnim mjesecima. Što se propozicija natjecanja tiče, cilj je čikaru (malu šalicu od kave) s mosta baciti što dalje prema mjestu gdje se ljube Mala i Velika Neretva. „Bacački prostor“ je omeđen plutajućim bovama na kojima su označeni metri, kako bi se mogla procijeniti duljina hitaca.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Čikarijada

Naravno, odmah se postavlja pitanje pa koliko čikara se u proteklih osam godina na treninzima i natjecanjima skupilo na dnu rijeke? Odgovor je, naravno, ni jedna, jer su čikare punjene pur – pjenom tako da nakon bacanja ostane plivati na površini i djeca u neretvanskim trupicama ih skupe. Izumitelja ovog patenta, kao i samo natjecanje, kažu u šali organizatori, prijavit će najmanje za Guinness-ovu knjigu rekorda.

Čikarijada, JapanacOno što daje posebnu draž su natjecatelji koji zalutaju u Opuzen iz egzotičnih zemalja. Lani se tako pred početak natjecanja kao grom iz vedra neba pojavio jedan Japanac koji se izgubio nakon bačene prve serije. Bila je to prigoda da voditelji, koji cijelo događanje vode na nekonvencionalan i humorističan način, komentiraju da su od Japanca samo japanke ostale. Osim voditelja posebnu ulogu ima i sudac koji daljinu procjenjuje posebno kreativno, što je za druga natjecanja sigurno neprimjenjivo.

Nagrade pobjedniku, osim slave i posebnog ugleda među brojnim zgodnim djevojkama koje s posebnom pažnjom prate natjecanje, su opet u službi zezancije koju ovo natjecanje od početka do kraja nosi.

Nakon proglašenja pobjednika, svi posjetitelji su pozvani na besplatno degustiranje buzare od mušula koje,sad bez zezancije i šale,u divovskoj teći sjajno sprema Družba PivčevaKala iz Opuzena.

Kakva fešta se dalje događa u Motelu Delta ne treba posebno ni naglašavati, a ovo je prigoda da u ime organizatora kažemo:ne zamjerite i oprostite im dragi susjedi, još malo je ljeto i utonut ćemo ubrzo svi u sivilo jeseni.

Na kraju, Udruga „Santa Valerio“, osim Motelu Delta koji je „domaćin“ ovog natjecanja, želi svakako zahvaliti i Gradu Opuzenu, Yaht repair service – Mravince i misterioznoj kompaniji Mama or(g)anica koja je s tajnog računa uplatila pozamašan iznos, očito prepoznajući potentnost, važnost i značaj ovog natjecanja.

CENTAR ZA PODUZETNIŠTVO DNŽ

Održane radionice ‘Poduzetnik na YouTube-u: Kako privući pažnju?’

Objavljeno prije

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije održao je seriju besplatnih predavanja na temu Poduzetnik na YouTube-u: Kako privući pažnju?

Predavanja su održana u Pločama, Veloj Luci te u Dubrovniku. Predavanje organizirano u Veloj Luci održano je u suradnji sa Poduzetničkim inkubatorom Vela Luka.

Sveznalica 7400xXpx

Na predavanjima je Leo Gamboc, snimatelj, editor i manager Youtube kanala Log House polaznicima približio polaznicima:

∞ Koje su mogućnosti YouTube-a?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

∞ Kako zaraditi objavama videa?

∞ Kako funkcionira algoritam i kako mu se prilagoditi?

∞ a sve to, uz konkretne primjere i studiju slučaja uspješnog youtube kanala

Predavanja su organizirana s ciljem poticanja pozitivne poduzetničke klime na području županije, a Centar za poduzetništvo stoji na raspolaganju poduzetnicima vezano za praćenje u procesu razvoja koncepta njihovog poslovanja.

Pozivamo Vas da se prijavite za primanje obavijesti o planiranim radionicama i otvorenim natječajima prijavom na poveznici. Također, na raspolaganju smo za informiranje i savjetovanje putem telefona 020/418-401, maila czp@czp.hr ili osobno na adresi Vukovarska 16, 4.kat.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije