Ostanimo u kontaktu

ĆIKARIJADA

Srećko Barišić pobjednik 14. Svjetskog prvenstva u bacanju čikara u dalj

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

U Opuzenu je održana 14. Ćikarijada – svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u dalj, a među 27 sudionika prvo mjesto odnio je Srećko Barišić.

Snažnim zamahom Srećko je čikaru bacio 65.11 metara, dok je drugi iza njega bio Josip Prović sa 57.88 metara te Vinko Baja s bačenih 56.63 m. Dalje su ih slijedili Matko Tomas sa 54.50 m, Frane Zonjić sa 55.84 m te Nikola Mikšić sa 53.16 metara.

Za one koji ne znaju kako funkcionira ova manifestacija, sa ‘eko’ strane, naime čikara se napuni pur pjenom da ne može potonuti, a dvojica sa strane stoje u  trupi i skupljaju čikare te dva sudca na dvije obale koji mjere rezultate. Inače, prva Ćikaijada osnovana je davne 2007. godine od strane udruge ‘Santa Valerio’.

BERBA MANDARINA

Kontaktirali smo neke od vlasnika plantaža mandarina, dnevnice berača su na razini prošlogodišnjih!

Objavljeno prije

Reakcije na oglas kako se traže berači mandarina za dnevnicu od samo 90 kuna stižu sa svih strana. Tako se u priču o tako niskoj cijeni branja uključio i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji je kazao da je cijena dnevnice sramotna ne provjerivši informacije s terena.

Pokušali smo dobiti neke od vlasnika plantaža mandarina koji nam u razgovoru ističu da je to suludo i da kakva god bila otkupna cijena i urod, cijena branja je uvijek bila i ostat će ista, cca 200-250 kuna, te plus gorivo i obrok.

Također doznajemo i što se tiče otkupnih stanica da su uvjeti poboljšani.

Ono što najviše zabrinjava je to da i u ovako teškim uvjetima zbog koronavirusa neko pokušava ovakvim, kako ih neki vlasnici plantaža nazivaju ‘dezinformacijama’ poljuljati cijeli sustav. Mada smo mišljenja, ako je vijest objavljena na nekoj radio postaji onda postoji ime i prezime osobe tj vlasnika neke plantaže koja je to i objavila, što u konačnici nikako ne znači da je to stvarna cijena branja. Između ostalog, tu cijenu je obrazložio i sam autor oglasa, da računa na radnike iz istočnih zemalja kojima nudi obrok, spavanje i određene uvjete, u što dalje nećemo ulaziti… niti komentirati odaziv, samo ćemo potvrditi vijest većine vlasnika plantaža mandarina koji ističu, iako je ovogodišnji urod mandarina oko 15-ak posto manji to zasigurno neće utjecati na dnevnice za berače, i one ostaju kao i prijašnjih godina, a to je 200-250 kuna.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije