Ostanimo u kontaktu

PODRUČJE NEKADAŠNJE VINARIJE POVRŠINE 27.266 m2

Čapljinska tvrtka gradi stambeno-poslovni kompleks u Ljubuškom

Objavljeno prije

Čapljinska firma HANDY & CO d.o.o., inače suvlasnik benzinskih pumpi Oktan i cisterni za prijevoz naftnih derivata, je prije dvije godine kupila prostor bivše Vinarije Ljubuški površine 27.266 m2, te planira izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, što je bila tema 18.02.2020.god. na javnoj raspravi u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom.

Uoči samog predstavljanja idejnog rješenja uređenja ovog prostora, obratio se gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić koji je rekao kako se u gradskim planovima ovaj prostor vodio kao radna zona.

„Radi se o prostoru naše Vinarije, tu se ne misli se „Plantažu“, već se misli na onaj dio koji je prodan i privatiziran, prije nekih godinu i pol dana investitor je podnio zahtjev i u našem prostornom planu je taj dio prenamijenjen u stambeno-poslovnu zonu“, rekao je Barbarić.

Stambeno-poslovni kompleks u Ljubuškom

Idejno rješenje je predstavio Petar Tomić ispred „Tomić inžinjeringa“.

Prema navedenom rješenju, planira se rušenje svih izgrađenih zgrada na lokaciji osim glavne zgrade proizvodnog pogona, koja bi se prenamijenila te bi se sa nje srušili naknadno dodavani dijelovi.

Tlocrtna površina prije postojećih objekta na lokaciji je približno 4.124,90 m2.

Stambeno-poslovni kompleks u Ljubuškom

Na lokaciji se predviđa novogradnja sljedećih objekata:
– 8 stambeno-poslovnih zgrada
– multifunkcionalna poslovna zgrada (postojeći objekt vinarije koji se rekonstruira)

Svi navedeni objekti se smještaju na posebno izdvojene katastarske čestice. Ukupan broj čestica bi bio 11. Osim osam stambeno-poslovnih zgrada i multifunkcionalne poslovne zgrade (postojeći objekt vinarije koji se rekonstruira), zasebnu česticu bi dobila cesta kroz lokaciju te dvije trafostanice koje bi bile dovoljne za cijelu projektiranu lokaciju.

Stambeno-poslovne zgrade se smještaju po obrubu parcele s jednom zgradom u središtu. Sve zgrade na lokacije su katnosti Po+P+4 ili Po+P+5.

Stambeno-poslovni kompleks u Ljubuškom

Predviđa se ukupan broj stanova od 297.

Sve zgrade imaju osigurane prostore za zelene površine, dječja igrališta te parkinge.
Planira se izgradnja 7 podzemnih garaža koje bi bile opskrbljivale sve zgrade sa svojih ukupno 268 parkirnih mjesta.

Nadzemna parkirna mjesta bi činila udio od 240 parking mjesta, podijeljenih na ukupno 12 parkinga, raspoređenih oko svih objekta, što zajedno sa podzemnim garažama daje ukupno 508 parking mjesta.

Oko stambenih zgrada, prema rubu parcele se predviđa zeleni pojas sa rekreacijskom, pješačkom stazom, koja bi služila i kao protupožarni, dječjim igralištima te otvorenim javnim travnatim površinama.

Glavna zgrada Vinarije Ljubuški predviđena je za djelomično rušenje naknadno dodanih dijelova, te za prenamjenu svoje funkcije. Zbog velikog obujma cjelokupnog projekta, te naseljavanja velikog broja stanovnika na područje lokacije, ova zgrada bi služila kao centar javnih, kulturnih, odgojnih te uslužno-trgovačkih prostora. Mogući sadržaji bi uključivali: vrtić, prostore za izložbe, trgovine, kafiće, restorane, igrališta u zatvorenom i sl.

Stambeno-poslovni kompleks u Ljubuškom

Na lokaciji su predviđena mjesta za izgradnju trafostanica, koje bi se u daljnjoj razradi projekta definirale po potrebnoj snazi.

Prometna povezanost objekata se omogućuje sa dva ulaza i izlaza na lokaciji. Osigurane su dovoljne dimenzije za prometnice te pripadajuće nogostupe sa 6 metara za profil ceste te po najmanje 1,5 metra za nogostup i zelenilo, što ukupno daje 9 metara.

Osiguran je protupožarni put za sve objekte i lokacije. Za lokacije 1 i 2 osiguran je pristup preko novo projektirane ulice kroz naselje te preko postojeće lokalne ceste. Za lokacije broj 3,4 i 7 osiguran je prolaz za vatrogasna vozila koji će biti uređen u sklopu zelene površine. Za ostale lokacije je osiguran pristup preko novoprojektiranih cesta u sklopu naselja.

Udaljenost vatrogasne postaje je manja od 500 m.

VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE

Zahtjevi za izdavanje e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka, 29. srpnja 2021. do 15 sati

Objavljeno prije

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica.

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu.

Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine do 15 sati, dok u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije