Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

IZRAZ NEZADOVOLJSTVA

Čapljinci blokirali granični prijelaz Doljani

Objavljeno prije

Prosvjedi-granica-Doljani_1Ogorčeni stanovnici pograničnog pojasa općine Čapljina su tijekom jučerašnjeg poslijepodneva u potpunosti blokirali promet na Graničnom prijelazu Doljani, kako bi tim činom iskazali svoje nezadovoljstvo prema novom sustavu rangiranja graničnih prijelaza na području čapljinske općine, prenosi Čapljinski portal.

Više stotina građana okupilo se na magistrali u bilizini graničnog prijelaza, a nakon samo 20-ak minuta kroz Republiku Hrvatsku stvorila ogromna gužva, tako da je kolona vozila bila duga čak do Opuzena.

Organizatori napominju kako je ovo samo blokada upozorenja, te kako slijede još češće i duže, pa po potrebi i svakodnevne blokade svih graničnih prijelaza u ovom dijelu Hercegovine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Prije 10 dana uputili smo dopise svim nadležnim institucijama, no nitko nam nije ništa odgovorio, osim ministarstva sigurnosti, koje se proglasilo nenadležnim po ovom pitanju, pa smo bili primorani izaći na cestu i blokadom prometa pokazati svima kolike probleme proživljavamo svakog dana. Poražavajuće je vidjeti da nitko nema sluha za naše probleme i da nitko ne želi s nama ni stupiti u kontakt.

Ono što mi tražimo jeste da se graničnom prijelazu Gabela Polje vrati status graničnog prijelaza za međunarodni putnički promet, a da se Doljanima uvede status graničnog prijelaza za robni promet, kazao je jedan od prosvjednika te poručuju kako će biti ustarjani u svojim namjerama.

Kompletan teretni promet okrenut je kroz Čapljinu na Bijaču, dok su svi putnici upućeni na Doljane, koji je jedini prijelaz za međunarodni putnički promet, što stvara ogromne kolone u gradu, a nama koji tu živimo donosi ogromne probleme, jer svakog dana trebamo ići preko granice i vraćati se, bilo zbog posla, nekretnina, školovanja…, a pored svega toga nitko ne zna ništa o granični propusnicama, koje nam još nisu odobrene.

Ovo blokada  je samo upozorenja, a ukoliko nas nitko ne kontaktira ubrzo krećemo sa blokadom svih graničnih prijelaza u regiji, od Neuma, preko Doljana, Bijače i ostalih, a ukoliko i to ne upali krećemo sa svakodnevnim prosvjedima. Vidjeli ste da ovdje ima više stotina ljudi i da smo ozbiljni u svojim namjerama”, – poručili su prosvjednici.

Blokada je trajala nešto duže od sat vremena, a treba istaknuti kako su prosvjednici za sve putnike koji su čekali u koloni osigurali hladnu vodu i napitke.

Prosvjedi-granica-Doljani_3Prosvjedi-granica-Doljani_4

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije