Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ZEN OPUZEN GALERIJA NA OTVORENOM

Manifestacija Noć muzeja po prvi put u Opuzenu

Objavljeno prije

Opuzen

U kulturnoj manifestaciji Noć muzeja koja se 26. siječnja održava po muzejima, galerijama, salonima i ostalim kulturnim ustanovama duž cijele Hrvatske će ove godine prvi put sudjelovati i Grad Opuzen sa projektom “Zen Opuzen Galerija na otvorenom”.

Sveznalica 7400xXpx

Organizira ga opuzenska Udruga Santa Valerio uz podršku gradskih vlasti kao i mnogih kreativnih pojedinaca i ustanova.

“Galerija na otvorenom” je projekat spomenute Udruge koji se provodi već tri godine za vrijeme trajanja Art festivala početkom srpnja. Nastao je i još uvijek nastaje oslikavanjem oronulih zidova i pročelja zgrada čime se javni prostor Grada Opuzena transformira u jedinstvenu Galeriju, u kojoj potpuno besplatno i slobodno tokom cijele godine mogu uživati stanovnici, njihovi gosti kao i putnici namjernici.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na opuzenskim zidovima su svoje radove do sada ostavili eminetni hrvatski i europski slikari i street art umjetnici kao što su Stipan Tadić, Lav Paripović, Boris Bare, Luke Gray, Miro Modul, Hana Tintor, Dominik Vuković, Zoran Jambrešić, Jana Danilović i mnogi drugi.

Trenutno se po cijelom gradu nalazi 60tak oslikanih radova dok se, s obzirom na zanimanje street art umjetnika za dolazak na Festival, samo ove godine očekuje novih tridesetak murala.

Zato sve zainteresirane pozivamo da se odazovu i u petak dodju u Opuzena i posjete jedinstvenu Galeriju na otvorenom.

Ponesite sa sobom i baterijske lampe pa da se napravi upečatljiv svjetlosni efekat.

PROGRAM:

19:00 Iz Motela Delta kreće obilazak oslikanih zidova sa stajanjem u Gradskoj knjižnici gdje će se posjetiti Izložba fotografija svestranog umjetnika Koraljka Grebena

20:00 Završetak galerijske ture, nakon koje se posjetitelji mogu okrijepiti u Konobi Pod maslinom koja sprema poseban jelovnik

21:00 Koncert rock grupe EHO u Motelu Delta

Više o dogadjaju na facebook stranici.

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije