Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1

EP U RUKOMETU

Mogu li Kauboji pobijediti nesavladive Francuze?

Objavljeno prije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvati su u višestoljetnoj povijesti vodili brojne bitke kako bi sačuvali samoopstojnost u političkom, administrativnom i svakom drugom pogledu i mnoge su bitke uspješno apsolvirali. Vodili su u samostalnoj Hrvatskoj i brojne sportske bitke i u mnogima su bivali pobjednici. To se posebno odnosi na košarku, rukomet, nogomet, tenis, vaterpolo, ali i druge sportove.

Kad govorimo o rukometu, Hrvatska je osvojila niz svjetskih i europskih medalja, ali ne i zlatnu na europskim prvenstvima. U nekim slučajevima zaustavljali su nas naši večerašnji supranici i svjetski prvaci Francuzi, a posebice njihov vratar Omeyer.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

U pobjedama Francuske u susretima s Hrvatskom golem doprinos davao je i Nikola Karabatić, sin Branka Karabatića, vratara koji je krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća čuvao mrežu nekadašnje Mehanike, a potom preselio u Niš i odatle u Francusku gdje su mu se rodlili sinovi Luka i Nikola.

Unatoč izjavama Nikole Karabatića kako će utakmica s Hrvatskom biti neizvjesna, te da je Hrvatska najozbiljniji kandidat za medalju, sigurni smo da će dati sve od sebe kako bi slavila Francuska.

Sveznalica 7400xXpx

U francuskoj reprezentaciji umjesto Omeyera brani izvrsni Gerard. On, Karabatić i Sorhaindo po mnogima su tri ključna igrača u toj reprezentaciji, iako slabih nema.

U proteklih nekoliko dana Lino Červar i suradnici razrađivali su taktiku kojom žele do povijesnog uspjeha. Ključnu ulogu trebao bi imati naš najbolji igrač i jedan od najboljih na svijetu, alo ne i najbolji, Luka Cindrić. On je vođa koji u najtežim situacijama preuzima odgovornost, a uz to je i naš najbolji strijelac i asisent. U odsustnosti Domagoja Duvnjaka prihvatio se uloge lidera, a večeras se mora opet i ponovno dokazivati. Neće mu biti lako  protiv braće Karabatić i Sorhainda. Uostalom, Luka će prvui puta zaigrati protiv Francuske.

Domaći rukometni stručnjaci preferiraju betonsku obranu, brzu tranziciju i brži protok lopte s centralnih pozicija prema krilima. Za to su potrebne posvemašne obrane vratara što se i od našeg Stevanovića i očekuje. Stručnjaci smatraju da bismo mogli pokušati s dubljom obranom, primjerice 5-1 koja bi se mogla transformirati u 3-2-1, pri čemu valja spriječiti Karabatićeve asistencije. No, u rukometu se često sve taktičke varijante i sustavi znaju izjaloviti, ako stvari krenu drugim tijekom. Francuska jest prorijeđena, više nema nekoliko legendarnih igrača, ali su oni još uvijek svjetski prvaci. Važno je ući dobro u utakmicu i maksimalno iskoristiti domaći parket. U svako slučaju valja voditi računa da Francuzi već na startu ne steknu veću rezultatsku prednost, ali i na niz drugih detalja.

Naš stručni stožer razradio je sustave i načine igre, u to nema sumnje. Sve govori da je došlo vrijeme revanša za protekle poraze i osvajanje krova Europe. Postoje brojne kalkulacije o mogućnostima ulaska Hrvatske u polufinale EURA, čak i slučaju nedlučenog ishoda što opet ovisi o razvoju događaja na drugim utakmicama u našoj skupini. Ipak, bilo bi najbolje kad bi Hrvatska ostvarila sigurnu pobjedu, veću od tri razlike. Tada ne bi bilo nikakvih zapreka na putu za završne oglede.

Izbornik Červar će posve je sigurno, malo izmijeniti početnu sedmrku pa su najavljeni: Stevanović, Karačić, Cindrić, Stepančić, Štrlek, Musa i Čupić, dok prva francuska postava trebala izgledati ovako: Gerard, Mahe, N.Karabatić, Mem, Guigou, Sorhaindo i Porte.

Sretno Hrvatska!

Pero Jakić

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije