Ostanimo u kontaktu

STIVI, STIVI!!!

Kauboji pobijedili viceprvake svijeta Norvežane

Objavljeno prije

Foto: Igor Kralj/PIXSELL /tportal.hr

Foto: Igor Kralj/PIXSELL /tportal.hr

U najboljoj igri na EP do sada, Hrvatska je nadigrala viceprvaka svijeta Norvešku i zasluženo slavila. U Zagrebu je naša reprezentacija pokazala da može, zna i hoće, popravila je igru i u obrani i u napadu, nije nedostajalo ni agresivnosti koja je bila potrebna kako bi se spriječili brzi napadi Norvežana.

Vojska navijača bodrila je od prvog do zadnjeg trentka naše igrače, koji su svojim navijačima uzvraćali  sjajnim zalaganjem i preciznim pogocima. Posebno će se pamtiti 14 ili 15 sjajnih obrana Ivana Stevanovića, našeg vratara koji je pokazao da je svjetska vratarska veličina. Svoje uloge redom su odlično obavljali Cindrić, Mamić, Stepančić, ali i naš Ivan Čupić nepogrešivim izvođenjem sedmeraca.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Najviše problema našima je zadavao Sagosen, igrač koji je motor norveške reprezentacije. Bio je neuhvatljiv, ali njegova čarobna igra nije bila dovoljna za ostvarenje norveških želja.

Na samom otvaranju Željko Musa postigao je dva gola, pa je sve upućivalo na sretan završetak i našu pobjedu.

Norvežani su nastojali poravnati, ali nisu usprijevali, tako da je naša prednost u 10. minuti bila tri razlike, odnosno 6:3. Hrvatska je nastavila agresivno, maštovito, i precizno te je održavala prednost od dva do četiri razlike (u 10 , minuti) kod rezultata 10:6.

Na odmor se otišlo s prednošću naših, 17:15.

I nakon odmora nismo dopustili Norvežanima da niti izjednače rezultat, dok je naša prednost rasla na četiri, pa onda i na pet pogodaka razlike. Posebno je bila dojmljiva 49. minuta kada su isključeni Stepančić i Vori, a naši su ukrali loptu Norvežanima da bi Štrlek i s dva igrača manje u napadu pogodio za pet razlioke (29:24). Do samoga kraja gledali smo borbenu igru hrvatskih igrača i brze pokušaje Norvežana da što prije dođu do pogodaka. Naš Stevanović je zaključao svoja vrata, na užas gostujućih napadača. Njemu svakako pripada i epitet najboljeg igrača utakmice, ali, recimo odmah, nitko od naših nije razočarao.

Možda treba smanjiti još uvijek prekobrojne tehničke pogreške u napadu, iako su i one dio svake utakmice. Možda bi i Kopljar mogao biti precizniji, ali to su pitanja za izbornika Červara koji u novoj pobjedi našu momčad vodio razborito i staloženo s jasnim uputama kako treba igrati. Stoga četitke našima i lijepe želje u novom ogledu s Francuzima!

Pero Jakić

PROSVJETA

Posao prosvjetnih radnika nije lak, a opterećen je i nizom problema

Objavljeno prije

Autor

Nijedan posao nije lagan ako ga ljudi žele obavljati na najkvalitetniji mogući način, svaki posao ima  svoje specifičnosti i težinu društvene odgovornosti, a za dobiti radno mjesto treba završiti određeni fakultet, zanat, ili neku drugu školu ili studij.

Proteklih dana puno se pisalo o prosvjetnim radnicima , stjecanju statusa zaposlenika, pripravničkom radu, plaćama, ugrozama od strane pojedinaca i skupina, plaćama..

Da bi netko u osnovnoj ili srednjoj školi postao stručnim suradnikom ili učiteljem valja mu odraditi godinu dana pripravničkog staža odnosno trebao bi se stručno usavršavati (bez zasnivanja radnog odnosa) u nekoj odgojno-obrazovnoj ustanovi kako bi nakon toga mogao polagati stručni ispit i zatim se javiti na natječaj za određeno radno mjesto.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Međutim, država više ne financira zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa , a bez odrađenog posla kandidati ne mogu polagati stručni ispit, pa se sukladno tomu ne mogu javljati ni na natječaje. Doduše, u nedostatku stručnih djelatnika škole i u slučaju nagle potrebe mogu na određeno vrijeme uposliti i osobe bez stručnog ispita .

Osim toga, zbog ograničenih mogućnosti zapošljavanja , velik broj prosvjetnih radnika godinama radi na određeno vrijeme, a to znači da radi tri mjeseca, pa onda pauzira pet, pa opet radi dva mjeseca i tako godinama. Da u školama nedostaje učitelja i profesora matematike, fizike, biologije ili kemije , svima je poznato. Stoga su škole primorane zapošljavati nestručne osobe , koje ukoliko se pojavi mogućnost trajnog zapošljavanja moraju na fakultetima upisivati pedagošku grupu predmeta.

U nemogućnost nalaženja radnog mjesta, mnogi učitelji i stručni suradnici traže i pronalaze zaposlenje u realnom sektoru.

U školama je sve više ekscesnih situacija, raznih oblika nasilja i ugroza drugih vrsta. Plaće prosvjetnih radnika u odnosu na stručnu spremu daleko su niže od plaća ostalih visokoobrazovanih stručnjaka, pa je i zbog toga sve manji interes za školovanje , posebno za deficitarna zanimanja.

Brojne države u fazi deindustrijalizacije izdvajaju nemala sredstva za kvalitetnije obrazovanje novih generacija jer u obrazovanju vide mogućnost novih oblika razvoja društva.

Vrijeme je za stvarni zaokret u odnosima prema prosvjetnim radnicima (i ne samo njima) i njihovoj ulozi u društvu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije