Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VRHOVI METKOVSKOG RUKOMETA KOJI NE BLIJEDE

Jurica Volarević okupio šest igrača RK Mehanike koja je prije 40 godina postala prvoligaš

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prije 40 godina u Svetozarevu su održane kvalifikacijske utakmice između prvaka drugih liga za ulazak u prvu ligu. Na njima su sudjelovali RK Mehanika Metković, Vardar Skopje, Dinamo Pančevo i RK Zagreb.

Drugoligaš iz Metkovića osvojio je prvo mjesto u drugoj ligi s 32 boda, ispred Vitexa s 30 i Dervente s 28 bodova. Presudnu utakmicu metkovski sastav odigrao je u Doboju sa Slogom (21:21), 21. travnja 1979. godine. Na toj utakmici je reprezentativac tadašnje države Slobodan Zadro zabio devet pogodaka.

Kako je tim bodom osigurano prvo mjesto krenule su pripreme za kvalifikacije i invaziju metkovskih prijatelja rukometa na Svetozarevo.

Prvu utakmicu Mehanika je odigrala s Vardarom 8. lipnja 1979. i pobijedila 17:16.
Četrnaest sekundi prije kraja krilni napadač Mehanike Žarko Ivković iz vrlo je teške pozicije postigao pobjednosni pogodak. Na tribinama je bio urnebes. Slavili su brojni navijači Mehanike pristigli autobusima i automobilima, dok su igrači Vardara nijemo promatrali zbivanja u gledalištu.
Evo sastava i imena strijelaca: Rezić, Nikolac, Veraja (kapetan), Vuica 1, Lovrić 1, Ivković 6, Zadro 3, Kljako 3, Milutinović 3, Čolović 1, M. Barbir, M. Batinović. Trener Jurica Volarević.

Devetog lipnja Metkovci su odmjerili snage s momčadi Zagreba i opet pobijedili, 25:23.
Strijelci su bili: Veraja 5, Vuica 1, Ivković 2, Zadro 7, Kljako 3, Milutinović 5, Čolović 2.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Nakon nove pobjede bilo je jasno da je Metković, ali i Hrvatska dobila novog prvoligaša. Stoga treća utakmica s Dinamom iz Pančeva i poraz od 25:30 nije imala nikakav poseban značaj.

Uz pomoć Radio Čapljine (Šemsudin Kudra i Aco Dragičević), potpisnik ovih redaka uživo je za slušatelje u Metkoviću i okolici prenosio prve dvije utakmice.

Sveznalica 7400xXpx

Treba reći da su u igračkom kadru osim spomenutih igrača bili i Slobodan Nikolić i Ivan Šprlje, te da je pomoćnik Volareviću bio Ilija Puljević Duka, kasnije poznati trener s međunarodnom reputacijom. Koliko su tadašnje druge lige u igračkom smislu bile jake, dokazuje činjenica da je u kvalifikacijama nastupilo pet reprezentativaca: Fejzula, Zadro, Čolović, Kalina i Jovanovski.

Prije ostvarenog veličanstvenog uspjeha u redove Mahanike stupili su rukometaši Veleža iz Mostara koji nikako nisu uspijevali plasirati se u prvu ligu, njih pet. Prvi su stigli Ivković i Pašalić, a potom Kljako, Milutinović, Čolović i Zadro. Oni su uz domaće snage bili kreatori najvećeg uspjeha metkovskog rukometa do tada.

Njihov trener Jurica Volarević sjetio se pozvati one koji su mogli doći u Metković, baš uoči 40-te obljetnice sjajnog uspjeha, Zadru, Kljaku i Ivkovića, ali i trojicu domaćih igrača, Lovrića, Rezića i Šprlju. U ”Jurinim dvorima” svi su se podsjetili davnih zbivanja, ponajviše kroz vic i šalu, kao i nekada.

Stoje s lijeva na desno: Jurica Volarević (trener), Ljubo Rezić (vratar), Slobodan Zadro (tadašnji reprezentativac), Žarko Ivković (strijelac 17.pogotka u susretu s Vardarom), Vlaho Lovrić (nenadmašni kružni napadač), Osman Kljako (vanjski igrač vrhunskih poteza), Ivan Šprlje (jedan od najdugovječnijih rukometaša Metkovića), Filip Garmaz (rukometni djelatnika iz Mostara).

I nas je zanimalo kako su se tvorci tadašnjeg rukometnog čuda osjećali nekada, što je bilo kasnije i kako se osjećaju danas, 40 godina poslije.

Ubojito krilo Mehanike Žarko Ivković igrao je za Mehaniku četiri sezone odakle se vratio u svoj Velež. Živi u Kanadi i uživa u mirovini. Kako u toj zemlji nema rukometa, igrao je košarku i bio sudac i u košarci i u nogometu.

– Da, zabio sam Vardaru 14 sekundi prije kraja iako nisam bio u najboljoj poziciji, ali ušlo je. Vardar je imao napad, ali nije uspio stići do poravnanja. Ostalo je povijest. Slavilo se i sami znate kako. Što se mene tiče jednako sam volio i Velež i Mehaniku. U Metkoviću su me cijenili i hvala im zbog toga, – rekao je Ivković.

Danas 70-godišnji Osman Kljako bio je paklen igrač, brz i okretan, ubojiti ljevak s rješenjima u igri koja supranički igrači nikad nisu mogli ”pročitati’.

– Tu sam proveo šest sezona, ali iz Metkovića kao da nisam odlazio. Srodio sam se s ovim ljudima koji su mi prijatelji, bez obzira jesu li igrali rukomet ili nisu. Ulazak u prvu ligu bio je veličanstven, ono što smo željeli to smo u velikom zajedništvu i ostvarili. Evo, i sada u 70-oj, očekujem od trenera Volarevića da nas povede na trening, – uz smijeh će Kljako, igrač visoke razine i sjajan vic-majstor.

Dio ekipe tadašnje RK Mehanike, i druženja nakon 40 godina!

Za Juričinim stolom s naše desne strane sjedio je nenadmašni kružni napadač Mehanike Vlaho Lovrić. Izdržao je 17 sezona teškog ”rudarskog” posla noseći se s protivničkim obranama. Prije utakmica u Svetozarovu imao je operaciju, ali je igrao bez obzira što je noga bila otečena. Po završetku karijere neko vrijeme je bio u rukometu, a potom se posvetio obiteljskom gospodarstvu. Njegov sin Nikica bio je odličan rukometaš, a po zvanju je profesor TZK.

– Ma šta će te govoriti, bili su to dani koji se ne mogu zaboraviti, a ulazak u prvu ligu bio je vrhunac moje, pa i naših karijera. Evo smo se okupili i po tko zna koji put prepričavamo događaje koji su nas još više povezali, – emotivno će popularni Lora.

Ljubo Rezić čuvao je mrežu Mehanike dugi niz godina, vrlo uspješno. Smatra da je veliki događaj prije 40 godina bio zbroj svih težnji tadašnje generacije rukometaša i rezultat sretnih okolnosti zbog dolaska prijatelja iz Mostara u redove Mehanike. Upravo je taj događaj potencirao potrebu izgradnje sportske dvorane koja je dosta brzo bila završena, te je bio temelj za kasniji europski uzlet metkovskog rukometa.

Slobodan Zadro, izvrsni obrambeni igrač i tadašnji reprezentativac naglasio je prijateljsko ozračje u Metkoviću tih godina i kvalitetu i uspjehe cijele momčadi. Danas radi u Elektroprivredi, a djelovao je u rukometnim forumima susjedne države.

Profesor Ivan Šprlje bio je najmlađi član momčadi u Svetozarevu, pun je dojmova koji ne blijede. Odigrao je stotine utakmica za svoj klub i uvijek bio jedan od najboljih. U prošlosti je radio kao trener u Metkoviću (s Ivicom Obrvanom), i brojnim drugim klubovima pa i u mostarskom Zrinjskom (sa Zdravkom Medićem). Stručnjak je za kondicijsku pripremu igrača. Tenutačno je izvan rukometa.

Jurica Volarević, trener tadašnje RK Mehanike, i domaćin druženja nakon 40 godina

O suradnji Veleža i Mehanike, igrača i navijača ta dva kluba te velikih uspjeha prisjetio se i poznati rukometni djelatnika iz Mostara Filip Garmaz, a prisutne je na poseban način pozdravio i zahvalio trener Jurica Volarević koji je povodom jubileja dodao:

– Kad smo pobijedili Vardara bio sam gotovo siguran da ćemo proći i nešto neiskusniju momčad Zagreba, tako je i bilo. Bilo je malo golova, a osobno mislim da je ključ naše pobjede bila odlična igra obrane s dva centralna halfa, Zadrom i Čolovićem. Uz to imali smo podršku stotina naših navijača, pa čak i domaćina u Svetozarovu. Naravno da je to bio vrhunac moje karijere, a samo mjesec dana poslije kvalifikacija vodio sam mladu reprezentaciju Hrvatske na turniru republika u Metkoviću gdje smo osvojili prvo mjesto. Moram reći da je ovo samo prvo okupljanje dijela igrača jer ćemo se za nekoliko dana opet sastati i još sadržajnije proslaviti značajnu obljetnicu, – obećao je nekadašnji vrsni igrač i trener Jurica Volarević.

Za one mlađe, moramo reći da je Mehanika u prvoj ligi ostala samo jednu sezonu. Zbog nedostatka sportske dvorane bila je domaćin u Trogiru, Nevesinju i u Mostaru. U takvim uvjetima doista nije bilo lako igrati. Najvažnije od svega svako je činjenica da je rukomet u Metkoviću opstao te da su brojni igrači ponikli u Metkoviću postali nositelji igre u hrvatskoj reprezentaciji i u svjetski poznatim klubovima.

ONKOVO LJETO

Večeras otvorenje turnira ‘ONK 4v4’ i koncert Branke Medaka

Objavljeno prije

Danas, 7. lipnja započinje 2. Malonogometni turnir ‘ONK 4v4’, na kojem sudjeluju 32 ekipe.

U ponedjeljak je održano izvlačenje skupina, a raspored turnira za danas je sljedeći:

  • 18:00 MNK Doljani – Udruga lađara Jerkovac
  • 18:30 Fifijevi podanici – Zlikovci
  • 19:00 VONK – Boca Juniors
  • 19:30 MNK Sveti Nikola – Gaj
  • 20:00 Zlikovci – Dalmata Jura Shop
  • 20:30 Fantasy Komin – Neretva Juniori
  • 21:00 Ispod strehe – MNK Škrapa Momići

Večeras, nakon odigranih utakmica organizatori pozivaju na koncert Branke Medaka.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije