Ostanimo u kontaktu

'NERETVANSKA MLADEŽ'

Udruga proizvođača agruma i povrća o stanju na tržištu mandarina

Objavljeno prije

Udruga proizvođača agruma i povrća ‘Neretvanska mladež’ dostavila je izvješće o stanju na tržištu mandarina koje u potpunosti prenosimo:

UDRUGA PROIZVOĐAČA AGRUMA I POVRĆA
‘NERETVANSKA MLADEŽ’
neretvanskamladez@gmail.com
Opuzen, 19.10.2019.g

Predmet: stanje na tržištu mandarine (09.10. – 19.10.2019.)

Otkup se nastavio ograničeno i otežano sa izmjenom radnih i neradnih dana, odnosno dana kada otkupljivači uzimaju mandarine i dani kada ne uzimaju.
Otkupne cijene su se kod većine izravnale na razinu od 2,30 Kn (kalibri 1,2,3) i 1,50-1,70 (kalibri 4 i 1x). Kalibra 5 je ove godine minimalno i plaća se od 0,5 – 1 kuna za kilogram.
Ovakve otkupne cijene su se zadržale do danas, međutim sve više primjedbi proizvođača je na činjenicu velikog odbijanja, otpisa, krađe mandarina kod pojedinih otkupljivača, većine.
Izgleda da na ovaj način ‘kompenziraju’ pad cijene. Proizvođači se žale da na otkupnom bloku dobivaju ukupno neto masu proizvoda i do 20% manju nego su dovezli na otkup. Pitaju se je li to poštena trgovačka praksa?
Opet se pokrenulo pitanje neizdavanja otkupnog bloka. Proizvođači ne dobivaju otkupni blok po 10 i više dana. Pitaju se što je sa Zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi i radom Agencije za tržišno natjecanje? Zadnjih dana kod dijela otkupljivača nema istaknute otkupne cijene, što dodatno ljuti proizvođače.
Posljednjih dana primjetan je godinama ponavljan ‘čep’ u prodaji mandarina. Po ovoj temi poslali smo Zahtjev Vladi RH za uvođenje mjere povlačenja sa tržišta zbog viška mandarine, koju treba maknuti sa tržišta da olakša prodaju i zadrži ili podigne cijenu.
Zbog vrlo toplog dana (oko 25*C) i hladnijih noći (oko 12*C) većina sorata užurbano zori.
Povjerenstvo za mandarine više ne provodi nikakve aktivnosti. Odredilo je početak berbe i
diglo ruke od mandarine.

S poštovanjem,
mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik

OBAVIJEST PROIZVOĐAČIMA AGRUMA!

Na pojedinim lokalitetima vidljiv je jak napad lisnih uši i crvenog pauka agruma, nužno je poduzeti mjere zaštite

Objavljeno prije

Obilaskom nasada agruma na pojedinim lokalitetima vidljiv je jak napad populacije lisnih uši i crvenog pauka agruma (osobito u mladim nasadima).

U ovakvim slučajevima nužno je poduzeti mjere kemijske zaštite insekticidima koji su registrirani za tu namjenu. Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Za suzbijanje lisnih uši  dozvoljeni su pripravci: Closer, Movento, Asset Five, Decis 100 EC, Decis 2,5 EC, Scatto, Demetrina 25 EC, Rotor Super i Vydate 10 L (putem navodnjavanja).

Pripravcima na osnovi dimetoata ( Rogor 40, Perfekthion, Chromogor, Calinogor) je ukinuta/istekla registracija, dopuštena je primjena zaliha do datuma u polju krajnji rok za primjenu zaliha-30.06.2020. Podsjećamo proizvođače agruma da je

Za suzbijanje štitastih uši (lovorova štitasta uš ,siva štitasta uš agruma ,kineski medič, narančina štitasta uš, narančin crvac) na agrumima registrirani su pripravci: Closer, Movento, Pyxal, Brai, Proximo, Reldan 22 EC uz dodatak okvašivača.

Štitaste uši mogu se suzbijati i pripravcima na osnovi mineralnog ulja ili parafinskog ulja, trgovačkog naziva : Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje, Ovipron Top, Promanal neu , Ovitex, Laincoil, insectoil Key, Estiuoil .

Za suzbijanje crvenog pauka i koprivine grinje na agrumima su registrirani pripravci: Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC, Vertimec Pro, Zoom 11,Envidor SC 240, Diablo SC, Milbeknock, Shoshi.

Za zaštitu od gljivičnih oboljenja antraknoze (Colletotrichum gleosporioides) i vršne truleži plodova    (Alternaria citri) može se koristiti pripravak na osnovi mankozeba: Dithane DG Neotec .

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi sukladno registraciji. Upozoravamo na obvezu popunjavanja evidencije primijenjenih sredstava za zaštitu bilja, kao i na pravilno zbrinjavanje prazne ambalaže nakon uporabe.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije