Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

INTERVJU

Vinko Dragović o stanju u gradu Metkoviću

Objavljeno prije

vinko-dragovic

Razgovarali smo sa novoizabranim predsjednikom metkovskog ogranka HNS-a, Vinkom Dragovićem, o vrućim gradskim temama, projektu Jadran 2, aktualnoj gradskoj vlasti, gospodarstvu i predstojećem referendumu.

Za početak, koja je Vaša vizija HNS-a Metković i po čemu će on biti prepoznatljiv u vašem mandatu?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

HNS Metković mora se identificirati kao stranka građanskog centra sa liberalnim opredjeljenjem. Moramo vratiti politiku u politiku. To bi značilo da se moramo javno angažirati i ostvarivati političke ideje u svakodnevnom životu. Trebamo predstavljati političke ideje i razgovarati o svim političkim i svjetonazorskim temama.  Zastupati ćemo vlastiti stav i braniti svoju javnu poziciju s ciljem da se isprofiliramo kao konstruktivna, sposobna i stručna politička opcija.

Imate li viziju kako riješiti probleme sa proračunom grada Metkovića?

GALA HOME 740px

Povećati prihode i smanjiti rashode. Ali lako je to reći, a teško je to ostvariti. Primjećujem da Grad Metković pokušava štedjeti na sve načine, pa i one pomalo bizarne. Pohvaljujem to, jer štednja će gradu Metkoviću vratiti likvidnost i solventnost da grad može pratiti i kontrolirati svoje poslovanje, a i otvoriti će mu mogućnost prijave na raznorazne natječaje, EU projekte itd.  Nasuprot tomu, blokiran, nesolventan i nelikvidan grad ne može sudjelovati nigdje i u ničemu.

Štednja, naravno, nije konačno rješenje, ona neće omogućiti nove samostalne investicije i razvoj. Moramo povećati prihode. Treba istaknuti da smo po tom pitanju propustili već mnoge vlakove.

Pitam se, zašto nismo iskoristili krovove javnih ustanova, primjerice sportske dvorane, kako bi investirali u solarne kolektore i povećali prihode grada? Investiciju bi vraćali prvih 6 godina, dok bi preostalih 8 godina ostvarivali čistu dobit. Ako nismo htjeli biti investitori, onda smo mogli bar iznajmiti krov dvorane nekom drugom od kojeg bi također imali financijske koristi uz manji nivo rizika. Usput bi riješili i sanirali krov dvorane, riješili bi besplatno pitanje tople vode i postali neovisni o plinskom izvoru energije. Sada je, nažalost, kasno. Sve državne kvote poticaja već su iskorištene, pa ćemo po tom pitanju čekati vjerojatno tek 2017. godinu. To je rezultat pasivnosti prethodne vlasti grada Metkovića.  Imamo najveći indeks sunčeve energije u državi i većem dijelu Europe a nemamo niti jedan solarni panel. Pa to je smiješno. Ispada da su svi u krivu, samo smo mi u pravu.

Po pitanju povećavanja prihoda imamo puno projekata, ali oni ne mogu stati u ovaj inervju, predstavljati ćemo ih u budućim javnim istupima. Puno toga imamo reći po pitanju infrastrukture, komunalija, urbanističkog plana, recikliranja otpada, proračuna, parkinga, rasvjete, fasada, gradske uprave itd.

Kakvo je vaše stajalište o projektu Jadran II i budućem razvoju komunalne infrastrukture u Metkoviću?

Ne bih sada ulazio u analize ugovora i odnosa sa Svijetskom bankom, državom i lokalnom upravom, jer mi nisu bili dostupni konkretni materijali. Više i konkretnije o tome su se već očitovale prethodna i aktualna vlast.  Jedino bi se mogao malo našaliti na tu temu, temeljem onoga što sam pročitao kao argumente obiju strana. Izgleda da je aktualna vlast odlučila odbaciti ideju o vrapcu u ruci, već je orijentirana prema golubu na grani. To je sasvim u redu i legitimno, ali sada se postavlja osnovno pitanje. Hoće li golub na grani odletjeti? Jer, ako odleti, biti ćemo u velikim problemima. Odbacili smo rješenje projekta Jadran II u čiju smo realizaciju već bili uključeni i odlučili smo se za rješenje preko EU fondova, kojima tek pristupamo kako bi ostvarili još povoljnije uvjete od onih koje već imamo i kako bi tim projektom pokrili 100% infrastrukture umjesto 30% predviđenih projektom Jadran II.  Zašto nismo ostali u projektu Jadran II, riješili 30% infrastrukture, a onda se obratili EU fondovima i osigurali preostalih 70%?

Ova odluka aktualne vlasti je vrlo hrabra, ali i prerizičan potez po mom mišljenju. Ovo je sada postalo vrlo osjetljivo pitanje, i zbog toga im želim, iskreno, svu sreću u realizaciji ovog projekta putem EU fondova jer o tim pitanjima zaista ovisi budućnost Metkovića i ovo zaista jesu jedni od prioriteta kojima se Grad treba baviti.

Bez obzira na koji način osigurali sredstva za daljnji razvoj komunalne infrastrukture, htio bih istaknuti kako je dosadašnji model bio krajnje neozbiljan i neodgovoran. Ovdje posebno mislim na prethodnu vlast, kojoj je takva praksa bila uobičajena. Ako se grad Metković odluči za razvoj infrasturkure u nekoj ulici onda bi bilo odgovorno od tog istog grada da ima osigurana sredstva za takav zahvat u prostoru, a ne da se otvaraju gradilišta zbog političkih okolnosti na rokove od 18 do 24 mjeseca za izgradnju 300 metara ulice kako bi se kupovalo vrijeme i likvidnost, jer se tim potezom dovodi u pitanje funkcioniranje tvrtki i obrta smještenih u tom području koje su u nemogućnosti ispravno funkcionirati svo to vrijeme što za sobom vuče ozbiljne poslovne posljedice.  Nadam se da će aktualna vlast ovoj temi pristupati ozbiljnije i odgovornije.

Imate li kakav komentar na pretjerana kadroviranja u Gradu?

Moram reći da su kadroviranja prilikom preuzimanja vlasti potrebna. Na političkim pozicijama uvijek morate imati ljude od povjerenja i u tome nema ništa loše. U protivnom ne biste mogli funkcionirati. Ali, smatram da bi se to trebalo odnositi samo na najviši politički sloj u gradskoj upravi, pritom mislim na gradonačelnika, zamjenike i pročelnike. Od osoba koje upravljaju javnim poduzećima mora se očekivati profesionalizam, odgovornost i struka bez obzira na njihovu političku pripadnost i stav. Na kraju krajeva, ne moramo se ni slagati ni voljeti, ali se moramo poštivati i biti odgovorni za posao kojim se bavimo, a posao direktora javnih ustanova nije da se bave politikom već strukom i da imaju poslovne rezultate. Ako nemaju rezultate, odmah otkaz.

Što mislite o postavljanju optičkih kablova u gradu Metkoviću?

Ne preferiram takvo rješenje. Argument koji se spominje, da je bolje kada se jednom kopa kanal postaviti i optičke kablove uz ostalu infrastrukturu zapravo je jedini argument koji ide tome u prilog. Sve ostalo smatram iluzijom. Postavlja se osnovno pitanje u vezi optičkih kablova, a to je koji je njihov primarni cilj? Ako je osnovni cilj osigurati besplatni internet za građane grada Metkovića onda takvu ideju podržavam, ali smatram da za to postoje praktičnija, brža i u konačnici jeftinija rješenja od optičkih kablova kao što je instalacija besplatnih bežičnih Wi-Fi zona kao što je to napravio grad Dubrovnik. Zahvaljujući svom gradonačelniku gosp. Andri Vlahušiću, trenutno se instalira 20 HotSpotova u prvoj fazi, te još 20 HotSpotova u drugoj fazi realizacije koji će kompletan grad pokrivati bežičnom Wi-Fi mrežom. Svi građani Dubrovnika dobiti će na korištenje lozinke kojima pristupaju besplatnoj javnoj mreži, dok turisti koji posjete grad Dubrovnik tu istu uslugu plaćaju, naravno „masno“. Ne znam zašto izmišljamo toplu vodu po tom pitanju.  Ako je, pak, osnovni cilj da grad Metković stvori neovisnu mrežu optičkih kablova kako bi se u jednom trenutku postavio kao subjekt pružanja telekomunikacijskih usluga, onda smatram da se grad Metković nalazi u krivom kolosjeku i da to nije nešto čime bi se Grad trebao baviti.

Postavimo si racionalno pitanje. Koliko će godina gradu Metkoviću biti potrebno da postavi optičku mrežu, uzimajući u obzir da se jedva uspijeva godišnje realizirati 200 do 300 metara osnovne komunalne infrastrukture? I koliko je to uopće prioritetna stvar za grad? Potpuno krivi smjer.

Kako privući investicije u Metković?

Kako bi privukli bilo kojeg investotora u ovaj grad, moramo imati donesene konkretne mjere i olakšice. Izvrstan primjer tomu je grad Osijek, čiji su investicijski planovi već urodili plodom. Kod plana olakšica i paketa za poduzetnike uvijek treba gledati dugoročnu korist za grad Metković. Sve što činimo i olakšice koje dajemo desetorostruko će se dugoročno vratiti kroz doprinose, poreze i prireze gradu Metkoviću a još je bitnije što će se time stvoriti nova radna mjesta. Kao što sam već spomenuo, HNS Metković će se u budućim javnim istupima ozbiljno baviti ovim temama, sa konkretnim prijedlozima i rješenjima.

Komunicirate li i imate li podršku viših intanci u vašoj stranci? Komunicirate li sa ministarstvima?

Da, imamo potpunu podršku županijske organizacije, dalmatinskog regionalnog saveza i središnjice stranke. Neki od naših članova ujedno su i članovi županijskog Tima HNS-a, a uvjeren sam da će neki od naših članova brzo postati i članovi županijskog predsjedništva stranke na skorašnjim izborima.

Što se tiče ministarstava, imamo kontakt sa svim našim ministrima, pa tako i sa ministricom kulture gospođom Andreom Zlatar Violić po pitanju realizacije Prirodoslovnog muzeja. Ministarstvo je ove godine osiguralo 1.000.000 Kn za izgradnju muzeja, što je već isplaćeno gradu Metkoviću, a da bi se muzej završio u potpunosti potrebno je osigurati dodatnih cca. 6.000.000,00 Kn. Vjerujemo kako ministarstvo prepoznaje ovaj projekt kao kvalitetan i bitan za grad Metković, te da će ga sukladno svojim mogućnostima nastaviti podržavati do njegove konačne realizacije. To će zaista biti predivan muzej s kojim ćemo se ponositi.

Htio bih napumenuti da je Ministarstvo kulture prošle godine odobrilo 28 zahtjeva, od strane 28 gradova za opremanje kino opremom u cilju revitalizacije kina. I naravno, ponovno propušten vlak, grad Metković se nije niti prijavio za projekt, opet zahvaljujući prethodnoj vlasti. U tom projektu Ministarstvo kulture sudjeluje sa maksimalno 70% financijskih sredstava, dok bi grad Metković sudjelovao sa minimalno 30% financijskih sredstava. Ukupno, radi se o cca. 800.000,00 Kn. Moram istaknuti da je aktualna vlast, koliko mi je poznato, već predala sve potrebne materijale za spomenuti projekt, te se je aktivno i ozbiljno zauzela za realizaciju istog. Hoće li u konačnici i doći do realizacije ovog projekta, djelomično će ovisiti o Ministarstvu kulture. Ovo nije nikakav kapitalni projekt, ali jest određena korist za građane ovog grada.

Kakva su stajališta HNS-a Metković po pitanju održavanja referenduma o braku 1. prosinca ove godine?

Mi smo isključivo protiv. Protiv smo netrpeljivosti, jednoumlja i primitivizma. Protiv smo manipulacije i netolerancije. Referendumom se veliki broj građana ove države dovodi u diskriminirajući položaj i narušavaju se prava jedne od manjina. Smatram da su građani ove zemlje odlučili živjeti u sekularnoj, a ne teološkoj državi. HNS je bio protiv raspisivanja Referenduma, dok se o njemu ne očituje Ustavni sud RH, ali ta ideja nije podržana u Saboru RH. Sada, kada imamo raspisan Referendum, sigurno ćemo izaći na njega i glasovati PROTIV.

I za kraj, imate li kakvu poruku aktualnoj vlasti u Metkoviću?

Volio bih da energija aktualne vlasti bude manje usmjerena prema prethodnoj vlasti, koja je iz ove perspektive nebitna, već da budu usmjereni konkretnim pitanjima infrastrukture, komunalija, urbanističkog plana, investicija i ostalih tema. Želim im svu sreću, jer uspjesi bilo koje vlasti biti će ujedno i uspjesi samih građana ovog grada. A ovdje nisu bitni oni, a još manje mi, bitna su naša djeca zbog kojih ovo i radimo. Na kraju će govoriti djela, ne priče i stavovi.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije