Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PRIOPĆENJE POVODOM HE PLAT

SDP DNŽ: Odgovorni, zašto šutite?

Objavljeno prije

Povodom nesretnog događaja u HE Plat priopćenjem za javnost oglasio se SDP Dubrovačko-neretvanske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Odgovorni, zašto šutite?

Posljednjih nekoliko dana Dubrovčani, a i svekolika Hrvatska javnost postavlja pitanje što se točno dogodilo u HE Plat gdje su izgubljena tri mlada života.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Uz nadljudske napore interventne službe uspjele su zaustaviti požar, održana je tiskovna konferencija svih, samo ne vlasnika i onih koji upravljaju hidroelektranom.

Od prvog dana saznanja za nesreću očekivali smo odgovorne ljude koji će jasno i stručno reći svoje mišljenje u svezi događanja u hidroelektrani, ali smo umjesto toga dobili samo jednu izjavu u kojoj direktor hidroelektrane kaže da tunel nije bio previđen za evakuaciju.

Gdje su odgovorni? Zašto već danima šute?

Ima mnogo pitanja na koje treba dati odgovore, a neka od njih su:

Gdje je bilo žarište požara?

Jesu li se poštivale mjere upravljanja okolišem prema normi ISO 14001?

Što je previđeno Sustavom Upravljanja sigurnošću i Politikom sprečavanja velikih nesreća ?

Je li bila propisana zaštitna odjeća i oprema za zaposlenike ?

Jesu li zaposlenici imali na raspolaganju dovoljno zaštitne opreme?

Je li trebao postojati alternativni izlaz u slučaju opasnosti?

Tko je izradio protupožarni plan i tko ga je odobrio?

Je li napravljena procjena rizika?

Tko je odgovorna osoba za zaštitu na radu?

Obzirom da ovo nije prvi put da se u hidroelektrani Plat događaju nepredviđene situacije, što ste poduzeli da ne dođe do ugroze ljudskih života?

Sedam dana šutnje potiče sumnju među građanima, hoćemo li ikada saznati istinu što se dogodilo?

Ne bi bilo prvi put da se istina u Hrvatskoj zataškava.

SDP DNŽ

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Prihvaćeno izvješće o radu župana, dodijeljeno 26 koncesija za bavljenje akvakulturom

Objavljeno prije

U Dubrovniku je danas održana 10. sjednica Županijske skupštine. Među usvojenim točkama dnevnog reda, ističemo prijedlog izvješća o radu župana za prvu polovicu 2022. godine na kojoj je župan Dobroslavić uvodno pobrojao projekte koje provodi Županija i njezine ustanove i trgovačka društva.

”Nastavili smo raditi na razvoju prometne povezanosti, primjerice za brzu cestu Osojnik – ZL Dubrovnik izrađena je Studija utjecaja okoliš i Studija izvodljivosti. U toj fazi je i brza cesta Brijesta – Perna. Dionica te ceste, obilaznica Orebića je projektirana, a već u ovoj godini ide se na raspisivanje natječaja za gradnju te dionice. Za ostali dio brze Pelješke ceste, prednost će biti na dionici od Brijeste do Dubrave. Tu su među ostalim i projekti Akademisa Garište i Čingrija. Od pomorske infrastrukture luka Trpanj je netom završena, Pomorsko-putnički terminal Vela Luka je skoro gotov, luka Donje Čelo je također završena. Komunalne lučice Porto Uš, Blace, Duba Pelješka i Račišće su završene, a projekti Solitudo i Kneže su u tijeku. Luka Cavtat je u gradnji, Ubli pred natječajem za izvođenjem, Perna ima građevinsku dozvolu, Prigradica je pred građevinskom dozvolom. Za valobran Kaše se izrađuje dokumentacija, tu je i vrijedan projekt ceste Korčula – Račišće”, rekao je župan Dobroslavić te naglasio kako će pri Dnevnoj bolnici Metković koja je završena funkcionirati Centar za djecu s posebnim potrebama – Ruka prijatelj.

”To je samo mali dio projekata koje provodi županija i koje možete naći u našem izvješću”, rekao je župan Dobroslavić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

Na sjednici je prihvaćen i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu.

”Proračun je inicijalno planiran na 1,090 milijardi kuna, dok je prvim izmjenama u lipnju proračun za ovu godinu povećan na 1,149 milijardi kuna, do čega je županijski bio 289,2 milijuna kuna kuna. U sklopu Županijskog proračuna u prvoj polovici godine ostvareno je 51 posto prihoda i 32 posto rashoda, što je 14 posto više prihoda i 17 posto rashoda u odnosu na isto razdoblje lani”, rekla je pročelnica UO za financije Dragica Stanić.

Od ostalih točaka dnevnog reda prihvaćen je Program rada Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije za 2023.godinu, kao i Plan davanja koncesija na pomorskom dobru za 2023. godinu. Dodijeljeno je ukupno 26 koncesija za bavljenje djelatnosti akvakulture, i to 25 u Malostonskom zaljevu te jedna koncesija na području Općine Slivno.

Nikola Babić prisegnuo, Nikša Sentić stavio mandat vijećnika u mirovanje

Na 10. sjednici Županijske skupštine došlo je do promjene u vijećničkim redovima. Umjesto Nikše Sentića (HDZ) u vijećničke klupe ušao je Nikola Babić.

Umjesto Nikše Sentića kao potpredsjednik Skupštine izabran je Teo Andrić, kao predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb izabrana je Irena Korda, na mjestu predsjednika Odbora za zaštitu okoliša i prostornog uređenja zamijenio ga je Krešimir Vejić dok je umjesto njega kao član Odbora za branitelje i žrtve iz Domovinskog rata imenovan danas prisegnuti Nikola Babić.

Cjelovitu sjednicu pogledajte u video prilogu ispod.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije