Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

Izbori za EU parlament

Miroslav Rožić u Metkoviću predstavio listu HSS-HSLS

Objavljeno prije

Skup pod nazivom “Brinite o sebi” u Gradskom kulturnom središtu Metković otvorio je gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo, koji je kao čelnik Metkovskog HSS-a pružio punu podršku Miroslavu Rožiću i HSS – HSLS listi za Europski parlament.

hss-hsls

Uz pozdrave prisutnima i predstavljanje kandidata, u uvodnom govoru gradonačelnik se osvrnuo i na protekle elementarne nepogode te kazao kako se suosjeća sa ugroženima, te dodao kako upravo iz tih razloga nije htjeo praviti “gozbu” već skromno predstavljanje u Gradskom kulturnom sjedištu.

Kandidat Miroslav Rožić u svom govoru je više isticao važnost izbora, kao i činjenicu kako bi stanovnicima Metkovića sigurno puno više značilo kad bi njihova vodeća stranka ujedno bila i Hrvatska starnka u Europskom parlamentu.

Cilj nam se zalagati za europske socijalne standarde za hrvatske građane. HSS već 50 godina radi u Europi i ima određen ugled, a i član je Europske pučke stranke, koja je nabrojnija u EU parlamentu – kazao je u svom izlaganju Miroslav Rožić  mr. sc.

Rožić je istaknuo da po veličini i broju stanovnikam Hrvatska spada u prosjek Europske unije i da kvalitetni ljudi mogu dobro zastupati domaće interese ako znaju kako.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije