Ostanimo u kontaktu

Izbori za EU parlament

Miroslav Rožić u Metkoviću predstavio listu HSS-HSLS

Objavljeno prije

Skup pod nazivom “Brinite o sebi” u Gradskom kulturnom središtu Metković otvorio je gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo, koji je kao čelnik Metkovskog HSS-a pružio punu podršku Miroslavu Rožiću i HSS – HSLS listi za Europski parlament.

hss-hsls

Uz pozdrave prisutnima i predstavljanje kandidata, u uvodnom govoru gradonačelnik se osvrnuo i na protekle elementarne nepogode te kazao kako se suosjeća sa ugroženima, te dodao kako upravo iz tih razloga nije htjeo praviti “gozbu” već skromno predstavljanje u Gradskom kulturnom sjedištu.

Kandidat Miroslav Rožić u svom govoru je više isticao važnost izbora, kao i činjenicu kako bi stanovnicima Metkovića sigurno puno više značilo kad bi njihova vodeća stranka ujedno bila i Hrvatska starnka u Europskom parlamentu.

Cilj nam se zalagati za europske socijalne standarde za hrvatske građane. HSS već 50 godina radi u Europi i ima određen ugled, a i član je Europske pučke stranke, koja je nabrojnija u EU parlamentu – kazao je u svom izlaganju Miroslav Rožić  mr. sc.

Rožić je istaknuo da po veličini i broju stanovnikam Hrvatska spada u prosjek Europske unije i da kvalitetni ljudi mogu dobro zastupati domaće interese ako znaju kako.

PROBLEM KOD GABELA POLJA

Formirano mješovito povjerenstvo za granice da čim prije GP Gabela Polje vrate status graničnog prijelaza za međunarodni promet

Objavljeno prije

Podsjetimo granični prijelaz Doljani je, uz Nova Sela, jedini prijelaz za međunarodni promet putnika u ovom dijelu BiH. Problem gužvi na ovom graničnom prijelazu dosad se rješavao graničnim prijelazom Gabela Polje koji je, dogovorom hrvatske i bh. strane, bio prekategoriziran za međunarodni promet i preko njega se moglo prolaziti s osobnom iskaznicom.

Zatvaranjem svih malograničnih prijelaza prije gotovo sedam mjeseci zatvoren je bio i GP Gabela Polje.

Prije nekoliko dana donesena je odluka o otvaranju zatvorenih malograničnih prijelaza, time i Gabela Polja, ali samo za lokalno stanovništvo koje ima pograničnu propusnicu. Stanovnici s obiju strana granice apeliraju na mješovito povjerenstvo za granice da čim prije GP Gabela Polje vrate status graničnog prijelaza za međunarodni promet i tako rasterete Doljane.

Podsjetimo, novi međunarodni granični prijelaz Metković otvoren je za promet 2017. U njegovu izgradnju Hrvatska je uložila 20 milijuna kuna.

BH ulaže 4,2 milijuna maraka u izgradnju GP Doljani

Jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske uskoro bi trebao biti potpuno renoviran. Riječ je o graničnom prijelazu Doljani gdje svakodnevno, u obama smjerovima, cirkulira više tisuća automobila, piše Večernji list BiH.

Nema uvjeta i problemi

Samo u jednom danu tijekom turističke sezone ovim graničnim prijelazom u jednom smjeru prođe i do 6000 vozila. Ranije su gužve na ovom prijelazu bilježene samo u ljetnim mjesecima i blagdanima, no stupanjem na snagu posebnog režima prometovanja između BiH i Hrvatske pojavom pandemije koronavirusa gužve na Doljanima ne jenjavaju. U prilog lakšem prometovanju i smanjenju gužvi svakako ne ide činjenica da ovaj granični prijelaz ima samo jedan prometni trak u svakom smjeru. Na neuvjetnost ovog graničnog prijelaz i brojnih drugih diljem BiH ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić upozoravao je više puta, a problem bi, barem kad su u pitanju Doljani, izgleda, trebao biti riješen iduće godine. Kako navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, izgradnja novog graničnog prijelaza Doljani stavljena je u višegodišnja kapitalna ulaganja Uprave za neizravno oporezivanje BiH. “Plan je da se sve završi u 2020. i 2021. godini”, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Dodaju da se trenutačno radi geodetski elaborat koji će biti osnova da Uprava za neizravno oporezivanje BiH raspiše natječaj za izradu projektne dokumentacije. “To očekujemo da će se završiti u ovoj godini, nakon čega će se ići u raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova”, objašnjavaju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Prema njihovim riječima, odabir izvođača radova, a time i sami radovi očekuju se u idućoj godini. Ukupna vrijednost izgradnje novog, suvremenog graničnog prijelaza Doljani je 4,2 milijuna KM.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije