Ostanimo u kontaktu

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Župan Nikola Dobroslavić s delegacijom obišao vrijedne projekte u dolini Neretve

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, gradonačelnicima Opuzena i Metkovića Ivom Mihaljevićem i Daliborom Milanom te ravnateljem ŽUC-a Ivom Kaštelanom obišao je lokacije nekoliko projekata koji se trenutno provode u dolini Neretve.

Prvo je uslijedio obilazak projekta izgradnja sustava javnog navodnjavanja ”GLOG” vrijednog 25,3 milijuna kuna koji se financira 85 posto iz sredstava EU, dok preostalih 15 posto financira RH.

Prema dinamici radova, navodnjavanje će biti gotovo do sljedeće sezone, a osigurat će se 187 priključnih mjesta, no na nekima će biti moguće spajanje više korisnika.
Projekt se izvodi na površini od 330 ha, a najveća vrijednost projekta je zaštita područja od zaslanjenja.
Nakon toga uslijedio je obilazak projekta ”Uređenje obale i zaobalja Male Neretve” kojeg provode Hrvatske vode vrijednog 86 milijuna kuna, a kojim se definira novi režim obrane od poplava na ovom vodotoku.

Ovom prilikom obišla se i Poduzetnička zona Opuzen, u kojoj je u tijeku proširenje. Kako u prvom dijelu poduzetničke zone prevladavaju uslužne i trgovačke djelatnosti, pri izgradnji ovog dijela Grad Opuzen je poticao proizvodnju, oslobađajući investitore komunalne naknade za prve 3 godine.
Ukupna vrijednost investicije je oko 8 milijuna kuna, trenutno su pred okončanjem radovi infrastrukture, a završetak se očekuje do 30. srpnja. Projekt se financira sredstvima EU i Grada Opuzena, a za 20-ak parcela već vlada značajan interes investitora.

Nakon toga uslijedio je obilazak projekta energetske obnove Športske dvorane Metković vrijedan 9,2 milijuna kuna koji se financira sredstvim EU i Grada Metkovića.

Vrijedi podsjetiti ovom prilikom kako je Dubrovačko-neretvanska županija provela pet projekata energetske obnove vrijedne više od 13 milijuna kuna. Gimnazija Metković jedan je od tih projekata, među kojima su već završeni i radovi na Obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik i OŠ Gruda, OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, dok se završetak radova na Domu za starije u Vela Luci očekuje krajem lipnja.

Obilazak je zaokružen novoizgrađenim kružnim tokovima u Ulici dr. Ante Starčevića u Metkoviću, a riječ je o zajedničkim projektima Grada Metkovića i ŽUC-a vrijednosti 6 milijuna kuna.

SASTANAK S PROIZVOĐAČIMA

Ministrica Vučković i župan Dobroslavić u Pločama: Udruživanje je ključ razvoja proizvodnje mandarine u dolini Neretve

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u srijedu u Pločama kako za dugoročno održavanje i razvitak proizvodnje mandarina u dolini Neretve treba riješiti ozbiljna strukturna i strateška pitanja, a to neće biti moguće bez udruživanja proizvođača.

Sastanku su nazočili i zamjenica župana Žaklina Marević, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, gradonačelnici i načelnici s područja doline Neretve i članovi županijskog Povjerenstva za mandarine ispred proizvođača i otkupljivača.

Ministrica Vučković rekla je kako na malom prostoru djeluje 1 700 poljoprivrednih gospodarstava koja rade ponajviše s mandarinom, dakle s monokulturom, što je idealan preduvjet udruživanja.

“Na sastanku je istaknuto kako će Ministarstvo odrediti osobe koje će konkretno raditi na postupku udruživanja, a predstavnici lokalne samouprave, Županije i proizvođača trebaju dati svoj doprinos. Naravno kako će se udruživanjem jačati pregovaračka snaga i približit će se tržištu. Pomoći ćemo im i financijski, a te će organizacije moći nabaviti opremu i kapacitete”, izjavila je Vučković.

Istaknula je kako je ministarstvo kao ‘ad hoc’ mjeru i potporu, unatoč velikoj krizi i ograničenim proračunskim mogućnostima, osiguralo financijska sredstva pomoći.

“Ispregovarana je mjera za nadoknadu gubitka dohotka poljoprivrednicima, a imat ćemo je još jednom, ali s nešto lakšim uvjetima’’, navela je Vučković te dodala kako se dio primjedbi ovdašnjih proizvođača odnosio na činjenicu kako njih određeni broj ne udovoljava uvjete za nijednu potporu.

‘’Ministarstvo će i za njih pokušati pronaći rješenje. Želim ovom prilikom podsjetiti kako je projekt navodnjavanja doline Neretve kandidiran za sredstva Europske unije I uvjerena sam da ćemo dobiti financiranje. Iz tog segmenta je također važno udruživanje proizvođača’’, rekla je Vučković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je tema razgovora bila kako zadovoljiti potrebe svih proizvođača mandarina u vremenu pandemije i s negativnim utjecajima na tržištu.

“Ministrica će razmotriti sve prijedloge proizvođača, a to je da se pronađe kriterij kako bi se poticaj dodijelio svima, kao 2019. godine. Uz to, po standardima EU nužno je formirati proizvođačku organizaciju u dolini Neretve, kako bi upravljali proizvodnjom mandarina te nastupali prema otkupljivačima i na tržištu”, istaknuo je župan Dobroslavić i dodao kako je izgledna realizacija i studija poljoprivrede na području doline Neretve, kao i poljoprivrednog centra.

“Optimističan sam da će zaključci biti realizirani, što će značiti velik korak u daljnjem razvoju poljoprivredne proizvodnje”, zaključio je župan Dobroslavić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije