Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ZNAČAJNE OBLJETNICE

Župa sv. Nikole, Otrić-Struge ove godine obilježava 250 godina postojanja

Objavljeno prije

otric_sv_nikola

Stanovnici općine Pojezerje ove godine obilježavanju 250 godina postojanja Župe sv. Nikole – Otrić-Struge, a kako doznajemo u nedjelju 26. studenoga 2017. godine, u crkvi sv. Mihovila na Strugama služit će se misa. To je za sada jedina informcaija o obilježavanju velike i značajne obljetnice.

Sveznalica 7400xXpx

Za naše čitatelje tim povodom smo sačinili kraći zemljopisno-povijesni opis zbivanja na tom području.

Prvi stanovnici bili su Iliri. U srednjem vijeku na tom prostoru živjeli su Hrvati o čijem životu svjedoče nekropole stećaka. Današnje stanovništvo uglavnom potječe od dosljenika iz Hercegovine koji su doseljavali za vrijeme Morejskog rata (1684.-1699). Postoji dokument (zemljišnik) iz 1704. godine u kojemu se spominju prezimena: Antunović, Bašić, Čotić, Grmoja, Guinović, Jakić, Krstić, Matić, Petrušić, Romić i druga.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

O vjerskom životu u doba ratova s Turcima brinuli su franjevci iz Ljubuškog, a od 1563. godine franjevci iz Zaostroga. Biskup Stjepan Blašković još je 1733. godine želio osamostaliti Župu Pojezerje, a crkvu sv. Mihovila u Struzima proglasio je župnom crkvom. Međutim, biskupova odluka nije provedena pa je župa i nadalje bila u sastavu župe Podjezerje koju su vodili franjevci. Godine 1747., Struge su priključene Plini, a Otrići Dusini. Do kraja 18.st., sjedište župe blo je u Struzima, a nakon toga  u Otrićima. Župa Otrić-Struge osamostalila se 1767. Prvi župnik bio je svjetovni svećenik Mate Vuletić. Župna kuća u Malom Prologu građena je 1890, ranije su izgrađene u Otrićima i u Struzima. Kuća u Struzima izgorjela je 1766 pri čemu je uništen i arhiv s matičnim knjigama.

Župna crkva Svetog Nikole nalazi se u Otrićima, a prvi put spominje se 1733.

Crkva Svetog Mihovila u Struzima građena je u prvoj polovici 18. stoljeća, i nedavno je obnovljena. U Kobiljači se nalazi crkva „Gospe od Jezera“, a građena je nakon Drugog svjetskog rata. Na brdu Gračina nalazi se crkva Sv. Roka, a Crkva Male Gospe u Pozloj Gori, te u Malom Prologu Kapela Svetog Ćirila i Metoda.

Naselja u današnjoj općini Pojezerje su Otrić-Seoci (općinsko središte), Kobiljača, Mali Prolog i Pozla Gora. Na području te općine živjelo je 2001. godine 1233 stanovnika, a 2011.godine 991.

Najviše stanvnika iselilo je iz Malog Prologa i Pozle Gore. U Otrić-Seocima prema popisu 2011.godine živjelo je 657 stanovnika, u Kobiljači 241, Malom Prologu 31 i u Pozloj Gori 62.

Sva ta naselja do osnivanja općine Pojezerje  1993. godine, pipadala su općini Metković. Današnja općina Pojezerje dio je Dubrovačko-neretvanske županije.

Glavno zanimanje ljudi je poljoprivreda, najvećim dijelom vinogradarstvo u krškom polju Jezero. Tu se nalazi najeće vinogrje u Dalmaciji s više milijuna trsova vinove loze.

Na području općine Pojezerje izgrađeni su brojni infrastrukturni objekti, elektroenergetski, vodovodna mreža u dijelu naselja, ceste, telefonska mreža i drugi.

Planiranom izgradnjom Poslove zone Pojezerje značajno bi se poboljšala gospodarska slika toga kraja, posebice zbog činjenice da se na tom području nalazi dionica Autoceste Zagreb-Dubrovnik duljine 6 kilometara te zbog najavljene gradnje regionalnog plinovoda Split-Ploče.

U naselju Otrić-Seoci nalazi se osnovna škola (osmogodišnja), dječji vrtić i poštanski ured, nekoliko trgovina i kafića.

Jedna od ključnih zadaća općinskog načelnika Borislava Dominikovića, njegovih suradnika i Općinskog vijeća svakako je zaustavljanje depopulacijskih procesa, ali i stvaranje uvjeta za zapošljavanje ljudi.

Pero Jakić

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Sveznalica 7400xXpx

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije