Ostanimo u kontaktu

OBAVIJEST MASLINARIMA

Zaštite maslinike od bakterijskog raka masline ”Paunovog oka”

Objavljeno prije

Masline, bolest Paunovo oko

Tijekom berbe maslina, bilo da se radi o ručnoj a naročito strojnoj berbi, dolazi do lomljenja odnosno oštećenja grančica i kore drva. Takva mjesta su pogodna za napad bakterijskog raka masline (Pseudomonas syringae pv.savstanoi) što je jedan od razloga sve prisutnije pojave u maslinicima širom županije.

Istovremeno, nakon obilja mirnog vremena a slijedom višegodišnjeg prosjeka, očekuju se obilnije oborine koje u kombinaciji s nešto višim temperaturama, tj. onim iznad 8oC, mogu utjecati na pojavu i razvoj paunovog oka  (Spilocaea oleagina).

Protiv obje bolesti registriran je pripravak Neoram WG.

Za suzbijanje paunovog oka može se upotrijebiti i pripravak Stroby WG s napomenom da on nema učinak na bakterijski rak masline.

Pripravke je potrebno primijeniti prema preporuci proizvođača.

Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Podsjetnik na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavanje potrošene ambalaže na propisani način.

Antun Kotlar,dipl.ing.agr.
Antun.Kotlar@savjetodavna.hr

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije