Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

Iz zzjzdnž

Započelo praćenje koncentracije peludi u zraku

Objavljeno prije

peludAparat za praćenje koncentracije peludi u zraku je postavljen na zgradu Doma zdravlja u Metkoviću.

Dubrovačko-neretvanska županija na svom području ima čak dva takva aparata. Prvi aparat Zavod je postavio na krov Opće bolnice u Dubrovniku 2005. Program praćenja sufinancira Grad Dubrovnik. Kako je na području doline Neretve nešto drukčija klima, ali i flora (biljke), Zavod se odlučio nabaviti još jedan uzorkivača peludi za to područje. Nabavu aparata, smještenog na Dom zdravlja Metković, i provođenje praćenja koncentracije peludi u potpunosti financira Zavod.

Svrha projekta je upoznati ljude koji pate od alergijskih oboljenja s trenutnim stanjem peludi u zraku (tzv. peludna prognoza) i dati im određene preporuke, čime bi lakše mogli kontrolirati svoju bolest.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Rezultati mjerenja na kraju godine omogućit će i izradu peludnog kalendara za područje Metkovića i okolice koji pokazuje kada i u kojoj količini se pojavljuje određena pelud tijekom godine. Aparat će skupljati uzorke peludi u promjeru od 30 kilometara koji će se u Zavod slati jednom tjedno. Nakon obrade doći će se do rezultata izraženog u brojevima, tj. broja peludnih zrnaca po kubnome metru zraka.

Peludnu prognozu građani Metkovića već sada, u obliku semafora i uz savjete za osobe alergične na pelud, mogu pronaći na web stranici Zavoda.

GALA HOME 740px

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije