Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

OŽUJAK - MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

U DNŽ se svaki treći dan otkrije jedna osoba koja boluje od raka debeloga crijeva

Objavljeno prije

U organizaciji Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i Službe za patronažu Doma zdravlja Metković danas je u Metkoviću održana javnozdravstvena akcija povodom Ožujka – mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva.

Svrha akcije, koju je Zavod organizirao diljem DNŽ, bio je upoznati što više ljudi s načinima prevencije raka debeloga crijeva. Tako su, uz provjeru vrijednosti krvnoga tlaka i šećera u krvi, svi zainteresirani mogli saznati nešto o ranome otkrivanju raka koji je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka. Prema podatcima iz Dubrovačko-neretvanske županije, svaki treći dan se otkrije jedna osoba koja boluje od raka debeloga crijeva. Prema posljednjim podatcima o smrtnosti iz 2022. svaka sedma osoba koja je umrla od raka – umrla je od raka debeloga crijeva.

– Rak debeloga crijeva je učestala bolest, međutim 9 od 10 slučajeva je izlječivo, ako se otkrije u lokaliziranome stadiju. U našoj Županiji od 2008. godine provodi se Nacionalni program ranoga otkrivanja raka. Osobe koje su u dobi od 50 do 74 godine, u kojoj se najčešće otkriva ovo sijelo raka, aktivno se pozivaju da na kućne adrese dobiju testove za testiranje stolice na oku nevidljivu krv te uzorke šalju u županijski Zavod za javno zdravstvo gdje se oni analiziraju. Osobe koje su pozitivne se obavještavaju telefonom te se pozivaju na pregled kolonoskopije. Kolonoskopski pregled je zlatni standard u otkrivanju bilo kakvih promjena na debelom crijevu. Važno je odazvati se na Nacionalni program, ali i na sve ostale preventivne preglede koji se nude kroz našu zdravstvenu zaštitu, – istaknula je voditeljica Odjela za socijalnu medicinu Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Marija Mašanović.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

DOSTOJANSTVENO PODRŽAVAJMO HRVATSKU

Budi navijač! Izbjegavaj protupravna ponašanja – poručuju iz policije

Dostojanstveno podržavajmo hrvatsku nogometnu reprezentaciju na UEFA EURO 2024. u Njemačkoj

Objavljeno prije

Foto ilustracija

Budući da se danas u 15 sati odigrava nogometna utakmica hrvatske reprezentacije s reprezentacijom Albanije, pozivamo građane, pogotovo one koji će utakmicu pratiti na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, da dostojanstveno bodre reprezentaciju te da izbjegavaju protupravna ponašanja.

Za očekivati je da će i nastavak natjecanja u grupnoj fazi također privući veliki interes građana koji već tradicionalno prate utakmice naše reprezentacije uz obiteljska druženja, na otvorenim prostorima, prvenstveno gradskim trgovima, ulicama, rivama, terasama ugostiteljskih objekata i slično. U brojnim mjestima, prvenstveno gradovima, organizirat će se i javna praćenja TV prijenosa kojima će prisustvovati veliki broj građana.

Kako bi nakon utakmice ostao samo nogometni naboj, a ne neželjene posljedice, preporučamo:

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
  • da organizatori takvih okupljanja vode brigu o zdravlju i sigurnosti svojih posjetitelja – posebice žena, djece i starijih osoba
  • da navijači/posjetitelji/simpatizeri hrvatske nogometne reperezentacije:
    • izbjegavaju konzumiranje većih količina alkohola
    • ne koriste pirotehnička sredstava – budući da njihovo korištenje u mnoštvu građana može imati ozbiljne posljedice
    • prilikom dolaska ili odlaska s okupljanja navijača ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te da obrate pažnju na sigurnost u prometu općenito

Policija će uz druge službe, kao i do sada, poduzimati potrebne mjere iz svoje nadležnosti i u skladu s važećim propisima, a što može uključivati i video i foto dokumentiranje, kako bi praćenja nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na javnim prostorima protekla bez većih izgreda i protupravnih ponašanja.

Uživajte u utakmici, bodrite naše reprezentativce u zdravom sportskom duhu – učinimo našu reprezentaciju ponosnom, kao što i ona čini nas!

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije