Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojeno Izvješće o radu župana Dobroslavića ‘Dogovorena je izgradnja brane na Neretvi te novi koncept Centra za agrume’

Objavljeno prije

Izvješće o radu župana za drugo polugodište 2022. godine prihvaćeno je na 12. sjednici Županijske skupštine koja je održana u ponedjeljak u Dubrovniku.

Župan Nikola Dobroslavić obrazložio je uvodno Izvješće rekavši kako je i u ovom razdoblju osigurano normalno funkcioniranje Županije, njezinih ustanova i društava.

– Drugo polugodište je obilježilo nekoliko važnih događaja, a u prvom redu ističem otvaranje Pelješkog mosta i pristupnih cesta. To je projekt ove administracije i hrvatske Vlade. U drugom polugodištu je na neki način okončana pandemija koronavirusa, gospodarstvo se održalo i vratili smo se na predpandemijske godine što se tiče turizma. Provodili smo i brojne strateške projekte: nastavljeni su radovi na obilaznici Stona, izrađuje se projektna dokumentacija za brzu cestu preko Pelješca, brzu cestu od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik i autocestu od Metkovića do Dubrovnika. Završeni su radovi na Dnevnoj bolnici Metković i uskoro očekujemo tisućitog pacijenta. Završeni su radovi u luci Trpanj, Drače, Duba pelješka i Račišće, pri kraju su radovi na izgradnji PPT Vela Luka, započeli su radovi na luki Polačište, izvode se radovi na sanaciji rive u Cavtatu, raspisan je natječaj za luku Ubli i pred potpisivanjem smo ugovora za izvođenje radova. Projekt luke Perna ima građevinsku dozvolu, a u istom statusu je Prigradica. Cesta Korčula – Račišće očekuje ugovor o financiranju. Počli su radovi na projektu CGO Lučino razdolje, u provedbi je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. U tijeku javna nabava za ribarsku luku Sustjepan, a u Veloj Luci se uskoro očekuje građevinska dozvola. Provode se radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju – Ruka prijatelj, a dobivena je i građevinska dozvola za Specijalnu bolnicu Kalos. Dogovoren je novi koncept Centra za agrume s Ministarstvom poljoprivrede, nastavljene su pripreme za projekt komasacije Konavoskog polja, s Gradom Opuzenom dogovoreno je upravljanje projektom GLOG i radi se na realizaciji projekta Koševo – Vrbovci, – istaknuo je župan Dobroslavić.

Sveznalica 7400xXpx

– Dogovorena je izgradnja brane na Neretvi s Hrvatskim vodama, završen je Centar za obuku snaga CZ u Kuli Norinskoj, – rekao je župan Dobroslavić te dodao kako županijske ustanove u promatranom razdoblju provode ukupno 36 projekata koji se financiraju iz fondova EU, a ukupno su vrijedni 38,4 milijuna eura.

– Na koncu, i dalje se protivimo projektu zračne luke kraj Trebinja, a Županija je dala i svoj obol u obilježavanju 30 godina oslobađanja hrvatskog juga, – zaključio je župan Dobroslavić.

Na sjednici su donesene i odluke o namjeri davanja tri koncesije za bavljenje akvakulturom na području Malostonskog zaljeva Malog mora, Odluka o namjeri davanja koncesije za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra ispred turističkog naselja Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu, dodijeljene su tri koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra koje pokrivaju plažu u Srebrenom u općini Župa dubrovačka, a usvojena je i Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – marine Cavtat u Konavlima.

Također, vijećnici su usvojili i Odluku o dodjeli koncesije na pomorskom dobru za posebnu upotrebu pomorskog dobra Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u Rožatu, a udruzi Hrvatski domobran Dubrovnik dodijeljena je koncesija na pomorskom dobru u svrhu uređenja i održavanja spomenika žrtvama komunističkih zločina nakon II. Svjetskog rata na otoku Jakljanu.

Na Skupštini je usvojen i Program zaštite okoliša od 2023. do 2026. godine., koji identificira 103 mjere za očuvanje okoliša naše županije, a jednoglasno je usvojen Sporazum o uspostavljanju suradnje Dubrovačko – neretvanske županije s talijanskom regijom Abruzzo.

Sve točke dnevnog reda možete pogledati ovdje.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije