Ostanimo u kontaktu

GOSPA OD ZDRAVLJA

Tradicionalni ophod lađama s Gospinim kipom po Maloj Neretvi

Objavljeno prije

Gospini kip uladj po Maloj Neretvi

Blagdan Gospe od Zdravlja proslavljen je u utorak 21. studenoga na Vlaki, Borovcima i Desnama. U crkvi Gospe od Zdravlja na Vlaki u župi Slivno Ravno – Vlaka slavljene su dvije mise.

Središnjoj misi prethodio je tradicionalni jedinstveni ophod lađama s Gospinim kipom po Maloj Neretvi uz molitve, marijanske pjesme i pratnju limene glazbe iz Opuzena. Misno slavlje predvodio je don Nikola Mikačić, župni vikar župe Gospe od Otoka u Solinu u koncelebraciji župnika don Marija Mihanovića i svećenika susjednih neretvanskih župa.

Govoreći kako su roditelji Blažene Djevice prikazali Mariju u hramu, u propovijedi se don Nikola zapitao – čemu se možemo nadati ako svoju obitelj ne prikažemo Bogu. Evo nam istine našeg života – Bog je jedina sigurnost, to ne smijemo nikada zaboraviti, i bit ćemo mirni u našim olujama, mirni kad dođu valovi, rekao je don Nikola.

Ne možemo bez zdravlja, ali ono nije najvažnije. Što mi znači ako živim u grijehu, prljavštini. Stoga, dolazimo redovito na ispovijed, čistimo se od grijeha, zar to nije najvažnije zdravlje. Mogu imati zdravlje, ali ako u sebi nisam sretan, ako nemam mir s Bogom i drugima, jesam li zdrav, potaknuo je na razmišljanje don Nikola.
Misna slavlja u trodnevnici predvodili su don Tomislav Bašić, don Stipe Ljubas i don Zvonimir Mijić.

U župama Neretvanskog dekanata blagdan Gospe od Zdravlja svečanije je proslavljen u Borovcima, gdje je središnje misno slavlje predvodio don Davor Bilandžić; vjernici župe Staševica hodočastili su do kapelice Gospe od Zdravlja na Prodan Brigu; vjernici župe Desne pješačili su dva sata do kapelice Gospe od Zdravlja, a misa je slavljena u crkvi Sv. Jure.

Piše: A. Menalo / Misija – Slobodna Dalmacija
Foto: Denis Jerković / CROPIX

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije