Ostanimo u kontaktu

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Matija Gorjanec održao predavanje na temu ‘Kako reći ne? – prevencija ovisnosti’

Objavljeno prije

Gimnazija Metković - Gorjanec (2)

Foto: Gimnazija Metković

U našoj je školi od 9. studenoga do 15. studenoga boravio gost predavač Matija Gorjanec, dopredsjednik Udruge Stijena, kršćanskog centra za pomoć i rehabilitaciju ovisnika i obitelji, pruživši jedinstvenu perspektivu iz prve ruke o utjecaju droge na njegov život i posljedice koje mu je to donijelo.

Predavanju su nazočili učenici svih razreda Gimnazije, pozorno prateći njegovo izlaganje i na jedan školski sat uvukli se u začarani vrtlog ovisnosti, koji im je bliže nego što misle i iz kojeg je, čini se, nemoguće pobjeći. No, je li to baš tako?

Tijekom svojeg školovanja imali smo priliku nekoliko puta slušati predavanja o ovisnostima, a koja smo često smatrali nepotrebnima, štoviše, dosadnima. Matijina snažna i iskrena priča dopire do i najskeptičnijih ljudi jer je namijenjena ljudima koji sebe ne smatraju ovisnicima, upravo je počesto i suprotno: svi smo ovisnici o nečemu, bilo to cigarete, alkohol, laganje, psovanje, statusni simboli, tuđe mišljenje itd.

Gorka istina je da svi robujemo društvu, bježimo od suočavanja s njom tražeći utjehu u svojim ovisnostima. Suština svih ovisnosti je ista, kako Matija kaže, pala narav, koja zahtijeva iskorjenjivanje štetnih navika i pročišćavanje nutrine. Jedini je način za njega da pobijedi svoju palu narav, kako kaže, da primi narav od Isusa. Njegov stil predavanja autentičan je i jednostavan, podudaran našem uzrastu te veoma efektan – Nema filozofiranja – kaže – napravi test i dokaži si da možeš bez nečega živjeti. – Nutrina je dio svakog čovjeka, a u njegovu je nutrinu ušao sam Bog.

Naši su učenici na kavi s Matijom htjeli saznati još više o njegovu životnom putu.
Na pitanje jesu li njegovi roditelji znali da se drogira i kako su reagirali odgovorio je – Moji roditelji su znali da se drogiram i, naravno, kao i svaki roditelji, nisu htjeli vjerovati. Mislim da je to problem današnjih roditelja, oni bi trebali pričati o seksu i intimnim stvarima, dubokim stvarima, a ne da se otvaraš nekim prijateljima koji to poslije iskoriste… Tako da, znali su, ali nisu htjeli vjerovati. –
Postavlja se pitanje zašto psujemo, pijemo, pušimo, lažemo? Nas je stanje nemoći natjeralo na to. Ne vjerujete? Napravite test, promijenite loše životne navike, preispitajte život i nutrinu, razmišljajte, djelujte, pokušajte postati bolja osoba.

Susreti poput ovoga od velike su važnosti za srednjoškolski uzrast, iskustva su koja nisu dio naše svakodnevice, barem u malom gradu kao što je Metković, te su potrebna svim mladim ljudima u Hrvatskoj, jer, kako je jedna naša profesorica istaknula, dok Matija sjedi, naš duh se diže.

Želimo još jednom zahvaliti Matiji na životnoj lekciji kojom nas je poučio kako uskladiti svoj život s Božjim zakonima ljubavi i slobode te kako preusmjeriti negativne aspekte u nešto pozitivno i konstruktivno!

Tea Obšivač

Dragana Kadijević

Anamarija Barišić

Luka Grgić

koordinatorica Mirjana Šutalo, prof.

preneseno sa stranice Gimnazije Metković

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije