Ostanimo u kontaktu

U susret Uskrsu

Raspored za veliki tjedan iz župe sv. Ilije Metković

Objavljeno prije

crkva_svIlije_metkovicVeliki četvrtak:

Crkva Sv. Ilije, Misa večere Gospodnje – 18 sati.
Poslije svete mise nastavljamo s pobožnošću Gospina plača.
Od 23 do 24 sata – Sveta getsemanska ura i klanjanje pred Presvetim.

Veliki petak:

Obredi Velikog petka, crkva Sv. Ilije – 18. 30 sati.
Nakon navještaja Muke, ljubljenja križa i svete pričesti, nastavljamo s  procesijom ulicama našega grada.

Na Veliki petak pobožnosti službe Muke Gospodnje sastoje se od triju, odnosno četiriju dijelova: službe riječi, preko koje se pjeva Muka, klanjanja svetomu Križu i euharistijske službe. Četvrti dio je procesija. Nakon što završi zadnji obred Velikoga petka (euharistijska služba), kreće procesija kroz stari dio našega grada. U crkvu ulaze žudije i Šimun, koji se kratko pomoli pred Gospodinovim grobom, uzima križ i kreće van. Za to se vrijeme ispred crkve oblikuje procesija. Za vrijeme procesije pjevaju se korizmeni napjevi. Nakon procesije se pjeva Smiluj se meni, Bože, a zatim slijedi najpoznatija metkovska pučka pjesma Prosti, Gospodine, puku svome, prosti. Pjevaju je naizmjence solist i zbor s pukom koji uvijek odgovaraju, Jer je preveliko milosrđe njegovo. Solist pjeva klečeći pred Presvetim na ulazu u crkvu. Procesija završava pjesmom, a žudije nakon toga opet simbolično preuzimaju stražu nad grobom, čime završava obred Velikoga petka.

Velika subota:

Crkva Sv. Franje na Kladi – blagoslov uskrsnih jela u 18 sati.
Crkva Sv. Ilije – obredi Vazmenog bdijenja započinju u 23 sata.
Poslije obreda je blagoslov hrane, pića, mladih plodova…

Uskrs

Svete mise u našoj župi su prema sljedećem rasporedu:

Crkva Sv. Ilije:  8 sati, 9. 30 sati, 11 sati i 19 sati.
Crkva Sv. Ante – Dubravica: 10 sati
Crkva Sv. Franje na Kladi: 11 sati

Uskrsni ponedjeljak

Svete mise  u crkvi Sv. Ilije 6. 30 i 19 sati.
Crkva Sv. Franje na Kladi u 11 sati.

Doznajemo iz župe sv. Ilije u Metkoviću.

Napominjemo da se na Uskrsni ponedjeljak, točnije 1. travnja u župi Presvetog Trojstva u Rogotinu održava smotra žudija pod nazivom “XIII. Vodički festival žudija”.

SRETAN ROĐENDAN

44 godine su prošle od osnutka KUD-a Metković

Objavljeno prije

44 godine su prošle od kad je osnovano Kulturno umjetničko društvo Metković, davne već 1977. godine, 9. veljače osnovan je ud skupine gradskih entuzijasta među kojima su bili profesori Radojka i Vide Bagur, Zdravko Obradović, Danilo Obradović, Marica Božinović i drugi…

Društvo je uglavnom djelovalo u školama, bilo osnovnim ili srednjim, a objedinjavalo je razne aktivnosti amaterskog stvaralaštva poput folklora, mandolinskog orkestra, zbora, dramskih aktivnosti, koje su se poslije odvojile u MAK, te čak i fotografske sekcije.

Koristimo ovu priliku da im poželimo da što prije počnu sa radom, da se u prostorijama Društva ponovo čuju pjesme i odzvanjaju koraci svih uzrasta našeg društva, na radost svih nas i čuvanja tradicije svog zavičaja. Sretan vam 44 rođendan!

Kao i cijelo društvo i vas je zadesila ova nazovimo je epidemiološka izolacija, ali sve je prolazno tako će i ovo proći, i uskoro će se opet u našem gradu čuti ples i pjesma.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije