Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
NERA ETWA FEST

U susret Uskrsu

Raspored za veliki tjedan iz župe sv. Ilije Metković

Objavljeno prije

crkva_svIlije_metkovicVeliki četvrtak:

Crkva Sv. Ilije, Misa večere Gospodnje – 18 sati.
Poslije svete mise nastavljamo s pobožnošću Gospina plača.
Od 23 do 24 sata – Sveta getsemanska ura i klanjanje pred Presvetim.

Veliki petak:

Obredi Velikog petka, crkva Sv. Ilije – 18. 30 sati.
Nakon navještaja Muke, ljubljenja križa i svete pričesti, nastavljamo s  procesijom ulicama našega grada.

Na Veliki petak pobožnosti službe Muke Gospodnje sastoje se od triju, odnosno četiriju dijelova: službe riječi, preko koje se pjeva Muka, klanjanja svetomu Križu i euharistijske službe. Četvrti dio je procesija. Nakon što završi zadnji obred Velikoga petka (euharistijska služba), kreće procesija kroz stari dio našega grada. U crkvu ulaze žudije i Šimun, koji se kratko pomoli pred Gospodinovim grobom, uzima križ i kreće van. Za to se vrijeme ispred crkve oblikuje procesija. Za vrijeme procesije pjevaju se korizmeni napjevi. Nakon procesije se pjeva Smiluj se meni, Bože, a zatim slijedi najpoznatija metkovska pučka pjesma Prosti, Gospodine, puku svome, prosti. Pjevaju je naizmjence solist i zbor s pukom koji uvijek odgovaraju, Jer je preveliko milosrđe njegovo. Solist pjeva klečeći pred Presvetim na ulazu u crkvu. Procesija završava pjesmom, a žudije nakon toga opet simbolično preuzimaju stražu nad grobom, čime završava obred Velikoga petka.

Velika subota:

Crkva Sv. Franje na Kladi – blagoslov uskrsnih jela u 18 sati.
Crkva Sv. Ilije – obredi Vazmenog bdijenja započinju u 23 sata.
Poslije obreda je blagoslov hrane, pića, mladih plodova…

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Uskrs

Svete mise u našoj župi su prema sljedećem rasporedu:

Crkva Sv. Ilije:  8 sati, 9. 30 sati, 11 sati i 19 sati.
Crkva Sv. Ante – Dubravica: 10 sati
Crkva Sv. Franje na Kladi: 11 sati

Uskrsni ponedjeljak

Svete mise  u crkvi Sv. Ilije 6. 30 i 19 sati.
Crkva Sv. Franje na Kladi u 11 sati.

RENT-A-CAR M 740

Doznajemo iz župe sv. Ilije u Metkoviću.

Napominjemo da se na Uskrsni ponedjeljak, točnije 1. travnja u župi Presvetog Trojstva u Rogotinu održava smotra žudija pod nazivom “XIII. Vodički festival žudija”.

OGRANAK MATICE HRVATSKE U METKOVIĆU

Otvorena izložba ‘Pretapanje’ povodom Dana grada i blagdana Sv. Ilije

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, a povodom Dana Grada i blagdana Sv. Ilije u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena je izložba ‘Pretapanje’ autorica Tee Morić Šitum, Alme Božanić Čače i Karin Grenc.

Uz autorice, izložbu su otvorili članovi OGH u Metkoviću Nikola Nogolica i profesorica Marija Tomić Veraja te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a uz nazočnost zamjenika gradonačelnika Roberta Doke, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića, ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinke Mijoč te ostalih posjetitelja.

Susret triju umjetnica – Alme Čače, Karin Grenc i Tee Morić Šitum, zasnovan je na kontinuitetu razmjene likovnih iskustava i svojevrsnom prožimanju novijih ciklusa umjetničkog stvaranja. Koristeći se načelom intuitivne tradicije, međusobno udaljene izričaje umjetnice su približile nadopunjavajući se gotovo jednakim pogledom na svijet i pozivajući se na ženski princip. Stvarajući jednu likovnu priču, Alma Čače poseže za prirodnim materijalima slikajući tehnikom akrila ili laviranog tuša. Vrlo apstraktno postupno razvija kompoziciju potičući živost krajolika zavičaja.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Svoj umjetnički rad Karin Grenc zasniva na preoblikovanju drvolikosti srcolikog drva, mijenjajući mu volumen i plastičnost. Gotovo tehnikom asamblaža postavlja kulturne produkte u umjetnički prostor. Trodimenzionalnim predmetima udahnjuje smion jezik bez pretjeranog esteticizma.

Tea Morić Šitum obogaćuje kompozicije arhetipom prirode – cvijećem. Daje mu oblik, boju i konačnu formu a pritom se služi klasičnim postulatima u tehnici ulja i akrila na platnu. Modifikacija je to svjetla (boje) i zvuka (tona), napisala je, između ostaloga, o izložbi prof. Zorana Vekić.

RENT-A-CAR M 740

U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa ‘Arija’, a izložba ostaje otvorena do 1. kolovoza.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije