Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OBNOVA TRADICIJSKE KULTURE

Radionice glazbeno-plesne kulture KUD-a Metković

Objavljeno prije

Foto: Iva Svaguša

Ovog vikenda, u Galeriji GKS-a u Metkoviću, održavaju se plesne radionice pod vodstvom prof. Vide Bagura i dr.sc. Joška Ćalete. Radionica glazbeno-plesne kulture KUD-a Metković bazira se na tradicionalne plesove jadranskog i dinarskog područja, a održava se za voditelje folklornih skupina.

Malo je neuobičajeno vrijeme održavanja tradionice, koje se inače održavaju u vrijeme Smotre folklora, ali ovoa radionica se bazira isključivo na oživljavanje tradicijske kulture naše županije. Iz zaborava se pokušavaju izvući stari napjevi i plesovi koje mladi više ne pjevaju,a pali su u sjenu standardnog folkloraškog repertoara.

Broj sudionika na plesnoj radionici značajno je smanjen zbog epidemioloških mjera koje nisu zaobišle ni folklorne skupine, a većina polaznika radionice dolazi s područja našeg grada. Osnovna ideja ovog projekta, upoznavanje je sudionika s tradicijama ovoga kraja u njihovom izvornom obliku, a isto je čak i UNESCO svrstao u nematerijalnu kulturnu baštinu.

Organizator ove radionice je KUD Metković, a iz KUD-a su nam rekli da će sličnu radionicu ponoviti na proljeće.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

NOĆ MUZEJA '23. U METKOVIĆU

Posjetili smo Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Objavljeno prije

Noć muzeja je prilika koju mnogi iskoriste za otkrivanje nečeg novog, bilo da je riječ o svojoj sredini, povijesti ili kulturi, dok za muzeje noć u kojoj prikažu svoj puni sjaj. Tako je bilo i sinoć. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona.

Uvijek je poseban doživljaj gledati mlađe generacije kako otkrivaju Prirodoslovni muzej Metković. Stalni postav koji čini spoj moderne multimedije i bogate ornitološke zbirke mnogu djecu zaintrigira tako da uvijek otkriju nešto novo, zanimljivo.

Interna tema ‘noći’ je bila “Pričajmo/ učimo/ dijelimo sjećanja po starinski u muzeju“, tako su naši sugrađani podijelili svoja sjećanja na sadnju i otkup duha u zgradi Vage, kako je bilo živjeti u njoj, lovne i ribolovne zgode i nezgode, odnosno kako je bilo živjeti u Metkoviću i Neretvi tih davnih godina kada je i ova naša prekrasna zbirka nastala.

Arheološki muzej Narona, prvi “in situ” muzej u Hrvatskoj, sagrađen na ostacima hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu, je svojim posjetiteljima, pored stručnog vodstva kroz stalni postav, priredio izložbu fotografija Kamene gomile, radionicu Izradi antički mozaik te igraonicu Napravi pretpovijesnu kamenu gomilu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Noć muzeja ’23. odvijala se pod krilaticom ‘Muzeji su važni!’, a u jučerašnju manifestaciju je bilo uključeno 450 lokacija/muzeja diljem Hrvatske.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije