Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NAKON 55 GODINA

Obnavlja se most preko kojeg ‘teče‘ Jadranska magistrala, evo što će se raditi i koliko će to koštati!

Objavljeno prije

Most Rogotin preko rijeke Neretve nedavno je „proslavio“ pet i pol desetljeća života i, premda je u konstrukcijskom smislu stabilan, uskoro na njemu kreću višemilijunski radovi sanacije. Kako su nas izvijestili iz Hrvatskih cesta, sanacija mosta Rogotin odvijat će se u sljedećem planskom periodu, a neslužbeno doznajemo da to ovisi o drugim projektima na magistrali kroz dolinu Neretve, koje će realizirati Hrvatske ceste.

KOMPLEKSAN PROJEKT

Predviđena vrijednost radova je oko 2,5 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova tri mjeseca. Radovi uključuju uklanjanje oštećenih slojeva kolničke konstrukcije na središnjem dijelu mosta i pješačkim stazama mosta, obnovu kolničkog zastora, te reprofilaciju kolnika. Predviđeni su i radovi na sanaciji prijelaznih naprava i dilatacijskih reški, hidrodinamičko čišćenje konstrukcije mosta uz sanaciju eventualno oštećene armature i reprofilaciju betona, obnova AKZ pješačke ograde, zamjena slivnika i sanacija odvodnje. U planu je i sanacija betona podgleda mosta, naglavnica i unutrašnjosti sanduka mosta. Značajniji radovi na sanaciji mosta odrađeni su tijekom 2008. godine, pri čemu su izvedeni radovi konstrukcijske sanacije i ojačanja glavnih nosača mosta uz izradu kolničke konstrukcije i sanaciju prijelaznih naprava.

Rogotinski most / Foto: Studio Idearium

Sveznalica 7400xXpx

KAKO SE GRADIO

Inače, most na Neretvi, „preko kojeg pobjedonosno teče Jadranska magistrala“, kako piše u pozivnici za svečano otvaranje, „predat je saobraćaju“, 27. srpnja 1966. godine, na tadašnji Dan ustanka naroda Hrvatske. Radnici beogradske Mostogradnje „u 750 napornih dana podigli su čvrsti gigant dug 414 metara u koji je ugrađeno 433 tone betonskog i 139 tona visokovrijednog čelika“. Izgradnja mosta na mekanom tlu zahtijevala je niz složenih tehničkih zahvata, pa se, tražeći čvrst oslonac za njegove temelj, na pojedinim mjestima bušilo ido 40 metara dubine, pri čemu je iskopano 4 300 metara kubičnih muljevitog nanosa. Most ima sedam otvora od kojih najveći srednji ima 110 metara širine. Kolnik je širok 7,5 metara, a pješačke staze s obje strane 1,5 metara. Primjenom tadašnjih najsuvremenijih sistema konzolnih kliznih oplata graditelji su omogućili nesmetan brodski promet za cijelo vrijeme izgradnje mosta.

INVESTICIJE U BLIZINI MOSTA

U samoj blizini mosta koji je u sastavu državne ceste D-8, Hrvatske ceste uskoro planiraju još nekoliko važnih projekata. Riječ je obnovi magistrale kroz obližnji Opuzen, što je nastavak radova na obnovi te dionice iz pravca Metkovića. Planirana je i obnova i rekonstrukcija Jadranske magistrale iz pravca Komina prema mostu Rogotin, koja uključuje i sporno i rizično skretanje prema Kominskom ušću gdje su se događale prometne nesreće, a mještani Rogotina mogu očekivati aktivnosti na mostu preko Crne rijeke kako bi se poboljšala preglednost sudionika u prometu.

Piše: A.Š. / Dubrovački vjesnik

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti…

Objavljeno prije

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije