Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KORISTITE FB MESSENGER?

Pročitajte na što ste pristali u uvjetima korištenja!

Objavljeno prije

fb-mess

Facebookov Messenger izgleda kao odlična aplikacija koja će na jednom mjestu zadržati svu privatnu komunikaciju s vašim prijateljima, no postoji dobar razlog zašto je Facebook odvojio aplikaciju u zasebnu.

Iz Facebooka kažu kako im je lakše skalirati i održavati zasebnu aplikaciju, što je djelomično istina, no kompanija nije naglasila što se sve skriva u uvjetima korištenja koje nitko ne čita. Naravno, kad bi Facebook sve rekao, nitko ne bi koristio aplikaciju, stoga samo po tiho ljudima daju da kliknu na “Agree”.

Milijardu ljudi koristi Facebook na mobilnim uređajima, pravom rudniku za oglašivače. Aplikacija je besplatna, no kako stoji stara poslovica “nema džabe ni kod stare babe” tako isto vrijedi i kod Facebooka. Vaše informacije prodaju se oglašivačima koji jasno mogu naciljati oglas prilagođen upravo vama.

Sve “besplatne” aplikacije mi platimo na ovaj ili onaj način. Huffington Post je zavirio malo dublje u uvjete korištenja Messengera i otkrio prilično nezgodne stvari kojih niste ni svjesni, a dopustili ste Facebooku da se koriti njima.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U nastavku možete pročitati samo neke stvari koje ste “poklonili” svemogućem Facebooku. Sada imate dvije opcije, obrisati aplikaciju i koristiti se mobilnom verzijom Facebooka ili jednostavno uopće ne koristiti Facebook na mobitelu.

  • Omogućuje aplikaciji promjenu stanja mrežnog povezivanja
  • Omogućuje aplikaciji pozivanje telefonskih brojeva bez vaše intervencije, što može dovesti do neočekivanih troškova ili poziva. Zlonamjerne aplikacije mogu pozivati bez vaše potvrde stvarajući time trošak na vaš račun.
  • Omogućuje aplikaciji slanje SMS poruka. Zlonamjerne aplikacije mogu slati poruke bez vaše potvrde, što može opet dovesti do neočekivanih troškova.
  • Omogućuje aplikaciji snimanje zvuka mikrofonom. Ova dozvola omogućuje aplikaciji snimanje zvuka u bilo kojem trenutku bez vaše suglasnosti.
  • Omogućuje aplikaciji slikanje slika i snimanje videa kamerom. Ova dozvola omogućuje aplikaciji korištenje fotoaparata u bilo koje vrijeme bez vaše potvrde.
  • Omogućuje aplikaciji čitanje zapisnika poziva vašeg uređaja, uključujući i podatke o dolaznim i odlaznim pozivima. Ova dozvola omogućuje aplikacijama spremanje podataka iz popisa poziva i zlonamjerne aplikacije mogu dijeliti podatke iz popisa poziva bez vašeg znanja.
  • Omogućuje aplikaciji čitanje podataka o vašim kontaktima pohranjenim na vašem uređaju, uključujući i učestalost kojom ste zvali, slali mailove ili komunicirali na druge način s određenim pojedincima.
  • Omogućuje aplikaciji čitanje osobnih podataka profila koji su pohranjeni na vašem profilu kao što su vaše im i kontakt informacije. To znači da aplikacija može identificirati osobu i mogu poslati vaše podatke drugima.
  • Omogućuje aplikaciji pristup telefonskim značajkama uređaja. Ova dozvola omogućuje aplikaciji utvrditi broj telefona i identifikacijski broj uređaja, bilo da je poziv aktivan i broj koji zovete.
  • Omogućuje aplikaciji da biste dobili popis profila koji su poznati uređaju. To može uključivati sve profile koje ste stvorili kada ste instalirali aplikacije.

Prenosi: zimo.hr

ŠIROKOPOJASNI INTERNET ZA CIJELU ŽUPANIJU

U Opuzenu potpisan Sporazum o prijenosu nositeljstva Projekta razvoja infrastrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području Neretve

Objavljeno prije

_DSC8658

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Opuzena župan Nikola Dobroslavić s gradonačelnicima i načelnicima s područja doline Neretve potpisao Sporazum o prijenosu nositeljstva Projekta razvoja infrastrastrukture širokopojasnog pristupa na području Neretve kojim će se pružiti brzi internet svim domaćinstvima, gospodarskim objektima i institucijama na području Neretve.

Vrijednost cijelog projekta je 30 milijuna eura, odnosno oko 200 milijuna kuna.

Projekt je podijeljen u tri dijela. Prvi je Dubrovnik sa okolicom, od Konavala do Dubrovačkog primorja, drugi je  otoci i poluotok Pelješac, a treće je područje doline Neretve.

Još 2014., nakon Sporazuma o razvoju funkcionalne regije Dubrovačko-neretvanske županije, izrađena je prva ICT strategija u RH u županiji i iz nje dvije mjere projekta, Pametna regija Dubrovačko-neretvanska županijeRazvoj širokopojasne infrastrukture na području DNŽ. S jedinicama lokalne samouprave sporazum je potpisan 28. listopada 2014. Ugovorena je suradnja županije sa slovenskom tvrtkom Prohoturus za izradu plana razvoja širokopojasne infrastrukture i izrađen je za svaku lokalnu jedinicu. Nakon javne rasprave plan je objedinjen na razini županije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kako bi se povukla sredstva iz EU, sva tri područja zasebno će se prijaviti na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a nakon današnjeg potpisa sporazuma nositelj plana i prijavitelj projekta za dolinu Neretve grad Opuzen. DUNEA i županija ostaju koordnatori projekta za sva tri područja.

Župan Dobroslavić rekao je da je županija među prvima u Hrvatskoj išla u razradu ovog projekta, ali je zbog procedure izgubla prednost te će se natječaj na državnoj razini raspisati nakon ljeta.

– U utakmicu ćemo, vjerojatno, ići s mnogima. No, mi ćemo, naravno, tu tražiti svoje šanse – rekao je župan Dobroslavić.

Ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić rekla je da je projekt za dolinu Neretve vrijedan 8 milijuna i 655 tisuća eura.

– Računamo da će natječaj do kraja godine biti otvoren i da ćemo prijaviti projekt Neretva na sam natječaj koji će raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, financirat će se iz kohezijskoh fonda, iz fonda za regionalni razvoj RH. Tu je dosta projekata na nivou cijele Hrvatske, projekt pokriva bijela područja, a to su ona područja gdje ne postoji komercijalni interes za privatni sektor. Dolina Neretve je cijelo područje koje će pokriti ovaj projekt. Vrijednost za dolinu Neretve je 8 milijuna i 655 tisuća eura. To je procjenjena vrijednost, a točnu vrijednost znat ćemo nakon izrade glavnog projetka – rekla je Milić.

Početkom sljedeće godine trebala bi se provesti evaluacija projekta, a procjenjeno je da će cijeli projekt biti oko 30 milijuna eura.

Župan Dobroslavić smatra da će projekt biti od velike koristi za županiju.

– On će donijeti veliki benefit svim našim područjima ako uspijemo u toj prijavi jer će brzi internet biti u svakom domaćinstvu i na svakoj adresi bilo gospodarskog subjekta, bilo neke institucije, a znamo koliko je važno danas imati brzi internet i čak je dokazano da širokojasni pristup brzim internetom da izravno utječe na povećanje bruto domaćeg proizvoda – rekao je župan.

Ispod možete pogledati izjave župana Dobroslavića i gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića o potpisivanju sporazuma koje smo uživo prenosili putem naše Facebook stranice.

Tekst/Foto: Metković NEWS

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije