Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

ZDRAV ZA 5

Prezentirani rezultati ulaznog anketiranja učenika Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

logo-zz5U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je održana konferencija za medije, na kojoj su prezentirani rezultati ulaznog anketiranja učenika i aktivnosti koje će se i ove školske godine provoditi u osnovnim i srednjim školama u okviru preventivnog projekta „Zdrav za 5“. Na konferenciji za medije sudjelovali su zamjenik načelnika Policijske uprave Tonči Glumac, policijski službenik za prevenciju kriminalteta Miro Marijanović, dr.med. Matija Čale Mratović i mr.spec. Karmen Kmetović Prkačin iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

„Zdrav za 5“ je zajednički preventivni projekt čije aktivnosti provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koji je usmjeren na djecu i mlade te ima za cilj aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti (alkohol, droga i igre na sreću), aktivno mijenjanje stavova u nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanja razine samosvijesti o odgovornosti i očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja odnosno usvajanja zdravih stilova života.

U školskoj godini 2012/2013 (razdoblje veljača – svibanj) u sklopu ovog projekta provedeno je istraživanje među učenicima osmih razreda osnovnih škola te učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola o njihovim  navikama i stavovima u pogledu štetnosti konzumiranja alkohola, droga i igrama  na sreću. Ovim istraživanjem bilo je obuhvaćeno 512 učenika u tri srednje i tri osnovne škole na područje naše županije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Rezultati istraživanja pokazali su da je 60% učenika osmih razreda osnovnih škola jednom ili više puta konzumiralo alkohol, a njih 20% u posljednjih mjesec dana. Dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, među učenicima Dubrovačko-neretvanske županije žestoka pića sa sokom su najkonzumiranija alkoholna pića i kod dječaka i kod djevojčica.

Što se tiče opojnih droga, marihuanu je barem jednom u životu uzelo 12% ispitanih učenika, odnosno 9% u posljednjih mjesec dana. S ecstasyjem je eksperimentiralo gotovo 6% učenika.

GALA HOME 740px

24% ispitanih učenika je jednom ili više puta u životu udisalo ljepilo ili neka druga otapala (inhalanti).

Od ukupnog broja anketiranih učenika njih 23% je izjavilo da poznaje pet ili više osoba koje su konzumirale neke oblike droga.

U školama u kojima je provedeno spomenuto anketiranje, djelatnici Zavoda za  javno zdravstvo su zajedno s policijskim službenicima ove PU, proveli predavanja i to učenicima osmih razreda osnovnih škola na temu alkohola, učenicima prvih razreda srednjih škola na temu droga, dok se učenicima drugih razreda srednjih škola predavalo o kocki i klađenju. Ova predavanja će se u ovoj školskoj godini 2013/2014 u sklopu projekta „Zdrav za 5“ provesti i u svim drugim osnovnim i srednjim školama  na području Županije dubrovačko-neretvanske.

Osim aktivnog podizanja razine informiranosti i znanja o štetnosti i kažnjivosti ovakvih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja, cilj ovog projekta je i raditi na jačanju te izražavanju stavova djece i mladih kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
DNŽ Dodatno 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije