Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

U POJEZERJU UGROŽENI POLJSKI PUTOVI

Poplavne vode u Jezeru prijete poljskim putovima

Objavljeno prije

Foto: Ploče Online

Obilne kiše prouzročile su nemale probleme stanovnicima vrgorskog i pojezerskog područja, krška vrela izbacila su goleme količine vode koja polako otječe prema polju Jezero u kojemu će, kako se očekuje, razina vode još rasti.

Na sreću, za sada na području općine Pojezerje nisu ugroženi ljudi ni stambeni i gospodarski objekti. Prema riječima načelnika općine Pojezerje Bore Dominikovića poplavne vode su ponegdje do razine asfalta, a na nekim dionicama su 80 cm niže od razine prometnice Mali PrologPloče. Pod  vodom su povrtnjaci i nasadi jagoda. Štete će se procijeniti tek nakon otjecanja vode u Baćinska jezera, za nekoliko dana.

Sveznalica 7400xXpx

Najveće štete očekuju se na poljskim putovima u čije nasipe je općina Pojezerje uložila nemala sredstva. Nakon povlačenja vode sigurno je da će ih trebati nanovo nasipati i ravnati kako bi stanovnici lakše dolazili do svojih posjeda.

Pokazalo se također da propusti za vodu prema Crnom viru nemaju odgovarajuće kapacitete, iako brana i nasip imaju određenu ulogu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Unatoč koroni (i sam načelnik je odradio izolaciju) i poplavama načelnik i suradnici marljivo realiziraju započete projekte i iniciraju druge, nove, kako bi se poboljšalo stanje komunalne infrastrukture, ali i život stanovnika.

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije