Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1

JUTROS VODOSTAJ U BLAGOM OPADANJU

Obilne padaline podigle vodostaj Neretve, uzvodno u Konjicu bujice preplavile centar grada

Zbog obilnih padalina došlo je do porasta vodostaja rijeke Neretve, a najdramatičnije je bilo uzvodno u Konjicu gdje su bujice preplavile centar grada

Objavljeno prije

Obilna kiša koja zadnjih dana intenzivno pada izazvala je rast vodostaja i poplave diljem regije. Najdramatičnije je bilo u utorak navečer uzvodno u Konjicu, gdje su bujice preplavile centar grada, što je za posljedicu narednog dana imalo nagli porast vodostaja rijeke Neretve.

Tijekom jučerašnjeg dana vodostaj Neretve u Metkoviću, u odnosu na prethodni dan, podigao se za cijeli metar te je u svome maksimumu iznosio 252 cm. Kada smo jutros pogledali u 7 sati je bio u blagom opadanju te je mjerna stanica na Velikoj rivi pokazivala na 229 centimetara.

U odnosu na intenzitet rasta u prethodna dva dana jutros je stanje stabilnije, koliko to može biti u ovim uvjetima, jer vremenska prognoza ne obećava, narednih tjedan dana najavljuje kišu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Za one koji ne znaju, po hidrološkim mjerilima nakon razine iznad 240 cm ulazimo u ‘Pripremno stanje’, što znači da se stavljaju u funkciju sustavi za obranu od poplava, zatvaraju se ustave i pale pumpe na Duvratu. I to je tek prva mjera. ‘Redovne mjere’ stupaju na snagu kada vodostaj na mjernoj letvici dosegne 300 cm, a za proglašavanje ‘Izvanrednih mjera’ vodostaj mora doseći 360 cm, odnosno 384 cm za ‘Izvanredno stanje’.

Također, u tom istom periodu nije mirovalo ni na Vrgoračkom području, tamošnji vatrogasci su imali pune ruke posla. Naime, poplavio je objekt u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza Orah, koji spaja Vrgorac i Ljubuški, a kako prenose tamošnji mediji i promet preko prijelaza je bio ugrožen.

Sveznalica 7400xXpx
Foto: Konjic i GP Orah u utorak navečer
Foto: Neretva jutros u Metkoviću

PROJEKTI 'ŠKOLA AMBASADOR EU PARLAMENTA' I 'ERASMUS PLUS BIG DATA'

Metkovski gimnazijalci na mobilnostima u Španjolskoj i Bugarskoj

Objavljeno prije

Učenici i profesori Gimnazije Metković su s dva odvojena projekta boravili u Španjolskoj i Bugarskoj. Jedan tim je u sklopu EU programa Škola ambasador Europskog parlamenta boravio u Alicanteu u Španjolskoj, a drugi s Erasmus plus projektom Big Data Unites the Sciences and the Arts u Varni u Bugarskoj.

Gimnazijalci s EU projektom u Španjolskoj

Učenici gimnazije Metković koji sudjeluju u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta u pratnji profesorica Branke Vladimir i Klaudije Soldatić posjetili su grad Alicante u Španjolskoj gdje ih je ugostila škola IES Jaime II u sklopu njihovog projekta Cultural transformation and sustainability.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Zajedno sa španjolskim domaćinima i učenicima iz Italije i Nizozemske naši su ambasadori juniori učili o održivom razvoju, odgovornom gospodarenju i zajedničkim europskim vrijednostima, te su promovirali institucije Europske unije i nadolazeće izbore za Europski parlament.

U ovoj suradnji škola, koja će se nastaviti slijedeće školske godine posjetom Gimnaziji Metković, sudjelovali su učenici prvih i drugih razreda Tea Jurković, Toni Čović, Toni Tolj, Luka Antunović, Joško Mislim, Petra Jelavić, Iva Jakić i Nika Kozina.

Sveznalica 7400xXpx

Projekt BIG DATA Gimnazije Metković nastavlja se u Bugarskoj

U sklopu Erasmus plus projekta Big Data Unites the Sciences and the Arts učenice Gimnazije Metković u pratnji profesorica Petre Ujdur i Ivane Menalo sudjelovale su ovaj tjedan u mobilnosti u gradu Varna, Bugarska, gdje su ih ugostili domaćini škole Akademik Metodi Popov.

Zajedno s učenicima iz Bugarske, Španjolske, Italije, Estonije i Turske naše su učenice radile na obradi velikih baza podataka i recikliranju, te su upoznale znamenitosti i tradicije grada Varne i obale Baltičkog mora.

U ovoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja sudjelovale su učenice prvih i drugih razreda Korina Obrvan, Gabrijela Mandić, Petra Veraja, Filipa Menalo i Mija Džajić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije