Ostanimo u kontaktu
ULTIMATE SPORTS GYM – 1200×250

EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

Pijetetom prema žrtvama totalitarizma položeni vijenci i upaljene svijeće

Objavljeno prije

Polaganje vijenaca žrtvama totalitarnih režima

Danas se sjećamo svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima. Europa taj dan obilježava službenim nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Upravo je ovo bio povod da predstavnici Grada Metkovića, Udruga roditelja i udovica Domovinskog rata, Udruge veterana 4. brigade, predstavnici političkih stranaka i rodbina žrtava totalitarnih režima polože vijence i upale svijeće ispred spomen ploče pored kapelice sv. Ivana u Metkoviću za žrtve strijeljanje od strane komunističke vlasti u studenom 1944. godine. Polaganje je nastavljeno u Gradskome parku gdje su vijenci položeni pored spomenikom žrtava fašizma, a na kraju pred spomenikom poginulim braniteljima u Domovinskome ratu.

Predstavnici ŽO i GO  HSS-a  položili su vijenac ispred spomenika Stjepana Radića, koji je bio žrtva radikala Puniše Račića u Narodnoj skupštini u Beogradu 1928. godine.

Sinoć su predstavnici Gradske organizacije SDP-a Metković položili cvijeće i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju sv. Ivana u Metkoviću povodom današnjeg Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Tim su odali počast nevinim žrtvama svih totalitarnih režima, svim onima koji su izgubili svoje živote samo zato što nisu slijedili i podržavali određenu ideologiju. Mišljenja su da na žalost i danas u 21. stoljeću i dalje postoje razni totalitarni režimi, a neki su prekriveni velom demokracije i monarhije, gdje ljudi stradavaju zbog različitog političkog mišljenja, vjerskih uvjerenja, spolne orijentacije – poručuju iz SDP-a Metković.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. godine. Nadalje Hrvatski sabor je 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije