Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

BRIGE ZA ZDRAVLJE NIKAD DOSTA

Ovo su tri izuzetno korisna dodatka prehrani

Objavljeno prije

Brige za zdravlje nikad dosta. Čak i ako živite jednim zdravim stilom života, uvijek se može pronaći  dodatni način kako ga učiniti još zdravijim. Jedan od popularnih načina kako to učiniti su različiti dodaci  prehrani koji mogu imati odlična svojstva za naše zdravlje. Pokušat ćemo zato nabrojati ukupno tri takva  dodatka i objasniti što ih zapravo čini korisnima i zašto smo ih odlučili preporučiti.

Magnezij

Magnezij je jedan od najvažnijih dodataka prehrani za optimalno zdravlje. Zvuči pomalo zapanjujuće, ali on je potreban za više od 600 enzimskih reakcija u tijelu. U različitim istraživanjima došlo se do jednog uglavnom zajedničkog zaključka, a to je da velik broj ljudi ne unosi dovoljno magnezija u svoj organizam. Osobe kojima nedostaje magnezija su većinom one osobe koje često konzumiraju procesiranu hranu, imaju abnormalnosti šećera u krvi ili dijabetes, piju velike količine alkohola, uzimaju diuretike, imaju gastrointestinalna oboljenja, dugotrajno uzimaju antibiotike ili pate od nedostatka vitamina D.

Niska razina magnezija može dovesti do problema s metabolizmom, slabljenja kostiju, nepravilnosti otkucaja srca, nepravilnog krvnog tlaka, problema sa šećerom u krvi, razdražljivosti, tjeskobe, grčeva i trzanja mišića te umora. Magnezij se osim kroz hranu može uzimati i kao dodatak kroz, primjerice, kapsule, a može ga se i jednostavno naručiti na https://www.malinca.hr/magnezij-iz-ekoloske-proizvodnje.html.

Vitamin D

Procjenjuje se da gotovo 90% stanovništva konzumira manje od optimalne razine vitamina D. Iako tijelo prirodno proizvodi vitamin D kroz izlaganje suncu, sunce često nije dovoljno jako da zadovolji tjelesne potrebe. Postoji velik broj čimbenika koji će ograničiti sposobnost tijela da pretvori sunčevu svjetlost u vitamin D, uključujući ograničeno izlaganje suncu tijekom zimskih mjeseci, stariju dob, tamniju pigmentaciju kože te korištenje krema za sunčanje i odjeće koja zasjenjuje kožu od sunca.

Vitamin D je neophodan za održavanje pravilnog integriteta kostiju, pravilne mišićne funkcije i snage, pravilne apsorpcije kalcija, jakog imuniteta i normalnog krvnog tlaka. Vitamin D snizit će krvni tlak, a u tom području ima suprotan učinak onome koji imaju magnezij i niski tlak. Studije su pokazale da je prihvatljiva razina vitamina D usko povezana i s raznim beneficijama kod sportaša, ponajviše kada je riječ o zdravlju kostiju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Omega-3 masne kiseline

Dodaci prehrani koji se baziraju na ribljem ulju osiguravaju tijelu esencijalne omega-3 masne kiseline koje su važne za reguliranje različitih oblika upala. Omega-3 masne kiseline bitne su za zdravlje iz zaista velikog broja razloga, a mogu se dobiti samo kroz prehranu ili kao dodatak istoj. Upravo su iz tog razloga i one dostupne u raznim oblicima poput kapsula u trgovini Malinca. Adekvatna razina omega-3 nužna je za pravilan kardiovaskularni, respiratorni i imunološki rad te za mišiće i kosti.

Pokazalo se da omega-3 može regulirati i krvni tlak, održavati zdravu tjelesnu težinu, regulirati imunološku funkciju, poticati pozitivno raspoloženje i unaprjeđivati zdravlje mišića i zglobova. Kroz prehranu se omega-3 masne kiseline mogu unositi kroz razne vrste riba. Preporučuje se da svi koji žele u svoj organizam unijeti dovoljnu dozu ovih masnih kiselina konzumiraju riblje obroke barem tri puta tjedno. Ti su obroci najčešće losos, inćuni, srdele, skuša i slično.

ČETIRI TURISTIČKA BRODA NA VEZU U METKOVIĆU

Dragan Tolić: ‘Sinergija je to naših vrijednih ugostitelja, djelatnika u turizmu, lađara i prijevoznika’

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prizor koji se rijetko viđa, četiri turistička broda vezana na Maloj rivi u Metkoviću. Lijepo ih je bilo vidjeti. Odnosno, točnije, po prvi put da su četiri uvezana u Metkoviću, otkriva nam to začetnik ideje nautičkog turizma u dolini Neretve, gosp. Dragan Tolić.

Riječ je o brodovima Aquamarin i Markan agencije Katarina line, Adriatica agencije Thurgau travel, Azzuro agencije ID Riva tours, sa kojima su stigli turisti iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Amerike i Skandinavije.

Iza ovog lijepog prizora stoji marljivi rad naših ugostitelja, nautičara, djelatnika u turizmu, agencija te lađara i prijevoznika.

– Cijeli projekt je započet prije 15 godina, a prošlo je 10 godina od dolaska prvog kruzera. 2020. godine je trebala biti prekretnica, a ovo je sada nastavak. Da bi očuvali destinaciju svi moramo biti izvrsni i za sada jesmo. Jedna odlična sinergija počevši od nas na vezu do izvrsnih vodiča, prijevoznika Luje auto i Čazmatrans, te izvrsne usluge Restorana Lopoč, – u razgovoru istaknuo je Dragan Tolić.

Na svom proputovanju, turisti su u dolini Neretve obišli Arheološki muzeja Narona, uživali u vožnji lađama te jedinstvenom programu Restorana Lopoč.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije