Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

BRIGE ZA ZDRAVLJE NIKAD DOSTA

Ovo su tri izuzetno korisna dodatka prehrani

Objavljeno prije

Brige za zdravlje nikad dosta. Čak i ako živite jednim zdravim stilom života, uvijek se može pronaći  dodatni način kako ga učiniti još zdravijim. Jedan od popularnih načina kako to učiniti su različiti dodaci  prehrani koji mogu imati odlična svojstva za naše zdravlje. Pokušat ćemo zato nabrojati ukupno tri takva  dodatka i objasniti što ih zapravo čini korisnima i zašto smo ih odlučili preporučiti.

Magnezij

Magnezij je jedan od najvažnijih dodataka prehrani za optimalno zdravlje. Zvuči pomalo zapanjujuće, ali on je potreban za više od 600 enzimskih reakcija u tijelu. U različitim istraživanjima došlo se do jednog uglavnom zajedničkog zaključka, a to je da velik broj ljudi ne unosi dovoljno magnezija u svoj organizam. Osobe kojima nedostaje magnezija su većinom one osobe koje često konzumiraju procesiranu hranu, imaju abnormalnosti šećera u krvi ili dijabetes, piju velike količine alkohola, uzimaju diuretike, imaju gastrointestinalna oboljenja, dugotrajno uzimaju antibiotike ili pate od nedostatka vitamina D.

Niska razina magnezija može dovesti do problema s metabolizmom, slabljenja kostiju, nepravilnosti otkucaja srca, nepravilnog krvnog tlaka, problema sa šećerom u krvi, razdražljivosti, tjeskobe, grčeva i trzanja mišića te umora. Magnezij se osim kroz hranu može uzimati i kao dodatak kroz, primjerice, kapsule, a može ga se i jednostavno naručiti na https://www.malinca.hr/magnezij-iz-ekoloske-proizvodnje.html.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Vitamin D

Procjenjuje se da gotovo 90% stanovništva konzumira manje od optimalne razine vitamina D. Iako tijelo prirodno proizvodi vitamin D kroz izlaganje suncu, sunce često nije dovoljno jako da zadovolji tjelesne potrebe. Postoji velik broj čimbenika koji će ograničiti sposobnost tijela da pretvori sunčevu svjetlost u vitamin D, uključujući ograničeno izlaganje suncu tijekom zimskih mjeseci, stariju dob, tamniju pigmentaciju kože te korištenje krema za sunčanje i odjeće koja zasjenjuje kožu od sunca.

Vitamin D je neophodan za održavanje pravilnog integriteta kostiju, pravilne mišićne funkcije i snage, pravilne apsorpcije kalcija, jakog imuniteta i normalnog krvnog tlaka. Vitamin D snizit će krvni tlak, a u tom području ima suprotan učinak onome koji imaju magnezij i niski tlak. Studije su pokazale da je prihvatljiva razina vitamina D usko povezana i s raznim beneficijama kod sportaša, ponajviše kada je riječ o zdravlju kostiju.

RENT-A-CAR M 740

Omega-3 masne kiseline

Dodaci prehrani koji se baziraju na ribljem ulju osiguravaju tijelu esencijalne omega-3 masne kiseline koje su važne za reguliranje različitih oblika upala. Omega-3 masne kiseline bitne su za zdravlje iz zaista velikog broja razloga, a mogu se dobiti samo kroz prehranu ili kao dodatak istoj. Upravo su iz tog razloga i one dostupne u raznim oblicima poput kapsula u trgovini Malinca. Adekvatna razina omega-3 nužna je za pravilan kardiovaskularni, respiratorni i imunološki rad te za mišiće i kosti.

Pokazalo se da omega-3 može regulirati i krvni tlak, održavati zdravu tjelesnu težinu, regulirati imunološku funkciju, poticati pozitivno raspoloženje i unaprjeđivati zdravlje mišića i zglobova. Kroz prehranu se omega-3 masne kiseline mogu unositi kroz razne vrste riba. Preporučuje se da svi koji žele u svoj organizam unijeti dovoljnu dozu ovih masnih kiselina konzumiraju riblje obroke barem tri puta tjedno. Ti su obroci najčešće losos, inćuni, srdele, skuša i slično.

OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ

U Metkoviću predstavljena knjiga Matka Marušića ‘Priručnik za hrvatsku politiku’

Objavljeno prije

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću u petak je u Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković predstavljena knjiga ‘Priručnik za hrvatsku politiku’ književnika i svjetski poznatog liječnika Matka Marušića. Uz autora, publici se na početku obratila i predsjednica OMH u Metkoviću prof. Zorana Vekić.

Matko Marušić svoj je radni vijek proveo na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu kao profesor emeritus, a jedno vrijeme bio je i dekan.

Bavio se istraživanjima u području imunologije tumora, imunogenetike, presađivanja koštane srži, kliničke imunologije, filozofije znanosti, politike uređivanja znanstvenih časopisa i medicinske izobrazbe. Objavio je 200 znanstvenih radova koji su citirani 4200 puta, pa je uvršten među 2 % najboljih znanstvenika u svijetu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

‘Priručnik za hrvatsku politiku’ autorova je najnovija knjiga objavljena 2023. Priručnik sadrži velik broj podataka važnih za hrvatsku povijest, politiku, sociologiju i ekonomiju. Broji 600 stranica s 24 poglavlja raspodijeljena u četiri dijela – ‘Hrvatska politička povijest’, ‘Hrvatski susjedi’, ‘Samostalna Republika Hrvatska’ i ‘Što nam je, dakle činiti?’. Na kraju se nalazi i Kazalo s oko 1000 pojmova podijeljenih na pet djelova.

Knjiga je izašla u izdanju Medicinske naklade.

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije