Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

U SLIVNU ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općina Slivno postaje ‘najveće gradilište’ u ovom dijelu Europe

Objavljeno prije

Sinoć se u hotelu Merlot, povodom blagdana Velike Gospe i Dana Općine Slivno održala Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Smiljan Mustapić predstavio projekte i aktivnost na području općine u zadnjih godinu dana.

Proslavu ove jubilarne 25. obljetnice Općine Slivno uveličali su brojni uzvanici iz političkog i kulturnog života, neretvanski gradonačelnici i načelnici, a prigodnim govorima rad Općine pohvalili su državni tajnik u ministarstvu turizma Frano Matušić, župan dubrovačko-neretvanski, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Nikola Dobroslavić te saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić.

Sveznalica 7400xXpx

Svečanu sjednicu je vodio predsjednik Općinskog vijeća Dražen Čović, a svojim nastupima uveličala ženska klapa Arija iz Opuzena.

U svom govoru načelnik Smiljan Mustapić je istaknuo.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U proteklih godinu dana, od zadnje svečane sjednice općinskog vijeća mi smo, kao i svake godine, radili na poboljšanju infrastrukture na području Općine Slivno – rekao Mustapić.

Tako se u studenom prošle godine na Vlaci asfaltirala ulica Alojzija Stepinca, u dužini od 2300 metara, a u Dubokoj ulica od Mjesnog doma do same rive, kao i ulica Repić u Kleku.

U Trnu je probijen put na južnom izlazu iz Trna prema Blacama kako bi mještani mogli lakše komunicirati i putovati, adaptiran je i nasut te bi se u sljedećim godinama trebao i asfaltirati.

Općina Slivno svake godine ulaže u poboljšanje vanjske rasvjete pa je prošle godine stara rasvjeta izmijenjena LED rasvjetom u mjestima Klek, Duboka, Komarna, Vlaka i Podrgadina, a trenutno se radi na postavljanju LED rasvjete na Otoku, Mihalju, Tuštevcu, Lovorju i Pižinovcu. Za sljedeću godinu ostaju jedino Blace i Trn nakon čega će u svim mjestima rasvjeta biti modernija, ekološki prihvatljivija, a ostvarit će se i značajne uštede.

Što  se tiče vodoopskrbe, Mustapić je rekao da je Općina Slivno dobro pokrivena pa svako mjesto ima pitku vodu i zadnjih godina napravljena je sanacija, uređenje, modernizacija vodospremnika i objekata. Ove godine se počinje s izmjenom cjevovoda u Podgradini gdje ima dosta gubitaka i taj cjevovod će se u suradnji s NPKLM Vodovodom promijeniti.

Kanalizacija je gorući problem svih turističkih mjesta pa tako i Općine Slivno. Postoje tri odvojena sustava odvodnje otpadnih voda. Podgradina – Vlaka je sustav koji će se spojiti sa sustavom Općine Opuzen te za te radove Općina ima građevinske dozvole. U sustavu Blace – Trn u Kosoviću je predviđen biljni pročistač za koji Općina također ima potrebnu dozvolu. Sustav Klek – Duboka – Komarna je vezan uz Neum koji izlazi u Mljetskom kanalu. Kroz proteklih nekoliko godina postavljen je cjevovod kroz Klek i djelom je položen kroz Komarnu. Ove godine Općina je osigurala od Ministarstva zaštite okoliša 3 milijuna kuna, a nastavak slijedi početkom sljedeće godine te bi trebao biti gotov do iduće turističke sezone.

– Mi smo proveli natječaj, izabrali ponuditelja i radovi će početi u Moračnoj polovinom devetog mjeseca. Ukupna vrijednost investicije je 6,5 milijuna kuna. Od toga je predviđeno da se 3 milijuna utroše u ovoj godini, a ostatak početkom sljedeće godine – rekao je Mustapić.

Općina Slivno je prva u županiji povukla sredstva iz europskih fondova u iznosu 1,9 milijuna kuna i za petnaestak dana predviđena je izgradnja reciklažnog dvorišta na lokaciji Pižinovac-Lovorje. Općina je podnijela zahtjev za tehnički pregled i nakon njega se upisuje u očevidnik reciklažnog dvorišta te bi s radom trebao početi u listopadu.

Mustapić je istaknuo da Općina Slivno svake godine ulaže u turističku infrastrukturu, pa je tako bilo i ove.

– U Komarnoj smo uredili stepenice do mora, postavili smo ogradu u dužini od 500 metara na šetnici koja je bila opasna za turiste i domaće stanovništvo. U Kleku je pripremljena projektna dokumentacija i ide uređenje obale i sanacija molova početkom devetog mjeseca. Radimo na projektnoj dokumentaciji uređenja šetnice u Blacama, u Dubi  se utvrđuje granica pomorskog dobra kako bismo mogli pristupiti uređenju obale i rive. Konstantno radimo na uljepšavanju i uređenju turističkih mjesta  – rekao je Mustapić.

Što se tiče turističke sezone, noćenja je do sada u Općini Slivno bilo 147.074, što je u odnosu na prošlu godinu do tog datuma povećanje od 5,52 posto. Prošle godine je bilo preko 220 tisuća noćenja i trend povećanja trebao bi se nastaviti pa bi ukupno povećanje broja noćenja trebalo biti između 5 i 7 posto. Samo u proteklu subotu je na području Općine Slivno noćilo 3000 gostiju koji borave po apartmanima kojih je sve više.

– Imamo predviđenu turističku sezonu u Blacama i drugu, manju u Duboj i ja se nadam da će kroz iduću godinu doći do njene aktivacije i da će onda doći do većeg broja noćenja i zapošljavanja mladih ljudi kroz rad u tim objektima. Poljoprivredni proizvodi će se moći prodati na licu mjesta i jedno-drugo to vuče i to nam je, u biti, i krajnji cilj, da se kompletan gospodarski sustav podigne – rekao je Mustapić.

U Općini Slivno se uz navedene projekte radova na kanalizaciji, uređenju molova i drugih građevinskih radova, gradi i Pelješki most što dovodi do ‘zaključka’ da Općina Slivno postaje najveće gradilište u ovom dijelu Europe.

Po završetku Svečane sjednice upriličen je domjenak, više o svemu pogledajte u foto-galeriji.

Tekst/Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

GABELA

Dvije osobe privedene, uzgajali canabis u plasteniku

Objavljeno prije

U četvrtak, 13.10.2022. godine, djelatnici Sektora krim. policije MUP-a HNŽ lišili su slobode dvije osobe iz Gabele, I.R .(1980) i N.R.(1980), zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, javio je Čaportal.

Naime, temeljem pismene Naredbe Općinskog suda Čapljina izvršen je pretres plastenika u Gabeli, na zemlji u vlasništvu I. R., kojom prilikom je pronađeno ukupno 15 stabljika koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu Canabis, visine 2,40 m.

Sveznalica 7400xXpx

Osobe su zadržane radi kriminalističke obrade, a o svemu je upoznat tužitelj, navodi se u informaciji MUP-a HNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije