Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

U SLIVNU ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općina Slivno postaje ‘najveće gradilište’ u ovom dijelu Europe

Objavljeno prije

Sinoć se u hotelu Merlot, povodom blagdana Velike Gospe i Dana Općine Slivno održala Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Smiljan Mustapić predstavio projekte i aktivnost na području općine u zadnjih godinu dana.

Proslavu ove jubilarne 25. obljetnice Općine Slivno uveličali su brojni uzvanici iz političkog i kulturnog života, neretvanski gradonačelnici i načelnici, a prigodnim govorima rad Općine pohvalili su državni tajnik u ministarstvu turizma Frano Matušić, župan dubrovačko-neretvanski, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Nikola Dobroslavić te saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Svečanu sjednicu je vodio predsjednik Općinskog vijeća Dražen Čović, a svojim nastupima uveličala ženska klapa Arija iz Opuzena.

U svom govoru načelnik Smiljan Mustapić je istaknuo.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

– U proteklih godinu dana, od zadnje svečane sjednice općinskog vijeća mi smo, kao i svake godine, radili na poboljšanju infrastrukture na području Općine Slivno – rekao Mustapić.

Tako se u studenom prošle godine na Vlaci asfaltirala ulica Alojzija Stepinca, u dužini od 2300 metara, a u Dubokoj ulica od Mjesnog doma do same rive, kao i ulica Repić u Kleku.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

U Trnu je probijen put na južnom izlazu iz Trna prema Blacama kako bi mještani mogli lakše komunicirati i putovati, adaptiran je i nasut te bi se u sljedećim godinama trebao i asfaltirati.

Općina Slivno svake godine ulaže u poboljšanje vanjske rasvjete pa je prošle godine stara rasvjeta izmijenjena LED rasvjetom u mjestima Klek, Duboka, Komarna, Vlaka i Podrgadina, a trenutno se radi na postavljanju LED rasvjete na Otoku, Mihalju, Tuštevcu, Lovorju i Pižinovcu. Za sljedeću godinu ostaju jedino Blace i Trn nakon čega će u svim mjestima rasvjeta biti modernija, ekološki prihvatljivija, a ostvarit će se i značajne uštede.

Što  se tiče vodoopskrbe, Mustapić je rekao da je Općina Slivno dobro pokrivena pa svako mjesto ima pitku vodu i zadnjih godina napravljena je sanacija, uređenje, modernizacija vodospremnika i objekata. Ove godine se počinje s izmjenom cjevovoda u Podgradini gdje ima dosta gubitaka i taj cjevovod će se u suradnji s NPKLM Vodovodom promijeniti.

Kanalizacija je gorući problem svih turističkih mjesta pa tako i Općine Slivno. Postoje tri odvojena sustava odvodnje otpadnih voda. Podgradina – Vlaka je sustav koji će se spojiti sa sustavom Općine Opuzen te za te radove Općina ima građevinske dozvole. U sustavu Blace – Trn u Kosoviću je predviđen biljni pročistač za koji Općina također ima potrebnu dozvolu. Sustav Klek – Duboka – Komarna je vezan uz Neum koji izlazi u Mljetskom kanalu. Kroz proteklih nekoliko godina postavljen je cjevovod kroz Klek i djelom je položen kroz Komarnu. Ove godine Općina je osigurala od Ministarstva zaštite okoliša 3 milijuna kuna, a nastavak slijedi početkom sljedeće godine te bi trebao biti gotov do iduće turističke sezone.

– Mi smo proveli natječaj, izabrali ponuditelja i radovi će početi u Moračnoj polovinom devetog mjeseca. Ukupna vrijednost investicije je 6,5 milijuna kuna. Od toga je predviđeno da se 3 milijuna utroše u ovoj godini, a ostatak početkom sljedeće godine – rekao je Mustapić.

Općina Slivno je prva u županiji povukla sredstva iz europskih fondova u iznosu 1,9 milijuna kuna i za petnaestak dana predviđena je izgradnja reciklažnog dvorišta na lokaciji Pižinovac-Lovorje. Općina je podnijela zahtjev za tehnički pregled i nakon njega se upisuje u očevidnik reciklažnog dvorišta te bi s radom trebao početi u listopadu.

Mustapić je istaknuo da Općina Slivno svake godine ulaže u turističku infrastrukturu, pa je tako bilo i ove.

– U Komarnoj smo uredili stepenice do mora, postavili smo ogradu u dužini od 500 metara na šetnici koja je bila opasna za turiste i domaće stanovništvo. U Kleku je pripremljena projektna dokumentacija i ide uređenje obale i sanacija molova početkom devetog mjeseca. Radimo na projektnoj dokumentaciji uređenja šetnice u Blacama, u Dubi  se utvrđuje granica pomorskog dobra kako bismo mogli pristupiti uređenju obale i rive. Konstantno radimo na uljepšavanju i uređenju turističkih mjesta  – rekao je Mustapić.

Što se tiče turističke sezone, noćenja je do sada u Općini Slivno bilo 147.074, što je u odnosu na prošlu godinu do tog datuma povećanje od 5,52 posto. Prošle godine je bilo preko 220 tisuća noćenja i trend povećanja trebao bi se nastaviti pa bi ukupno povećanje broja noćenja trebalo biti između 5 i 7 posto. Samo u proteklu subotu je na području Općine Slivno noćilo 3000 gostiju koji borave po apartmanima kojih je sve više.

– Imamo predviđenu turističku sezonu u Blacama i drugu, manju u Duboj i ja se nadam da će kroz iduću godinu doći do njene aktivacije i da će onda doći do većeg broja noćenja i zapošljavanja mladih ljudi kroz rad u tim objektima. Poljoprivredni proizvodi će se moći prodati na licu mjesta i jedno-drugo to vuče i to nam je, u biti, i krajnji cilj, da se kompletan gospodarski sustav podigne – rekao je Mustapić.

U Općini Slivno se uz navedene projekte radova na kanalizaciji, uređenju molova i drugih građevinskih radova, gradi i Pelješki most što dovodi do ‘zaključka’ da Općina Slivno postaje najveće gradilište u ovom dijelu Europe.

Po završetku Svečane sjednice upriličen je domjenak, više o svemu pogledajte u foto-galeriji.

Tekst/Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

ROKO TOLIĆ 740/300px

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije