Ostanimo u kontaktu
Advent Metković LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

BAĆINA KAO ULAZNA VRATA U DOLINU NERETVE

Za društveni i gospodarski razvoj doline Neretve novih 14 milijuna kuna

Objavljeno prije

bacinska-jezera-u-zaledju-ploca-prirodni-biser

Zbog promicanja društvenog i gospodarskog života u neretvanskom kraju, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo je nedavno svojom odlukom Dubrovačko-neretvanskoj županija 10,5 milijuna bespovratnih kuna, a na temu promicanja održivog razvoja prirodne baštine, u što će se ukupno uložiti 14 milijuna kuna.

Obrazloženo je da će se (iz)graditi tzv. Posjetiteljski centar u Baćini zbog čega će se obnoviti desetljećima zapuštena zgrada nekadašnje škole, u Prirodoslovnom muzeju Metković stavit će se u funkciju izložbeni prostor muzejske koncepcije za prvu prostoriju (ma što to značilo), uredit će se edu-eko kompleks na brdu Trovro u Rogotinu, bit će izgrađena promatračnica za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, staze za pješake na potezu Predolac-Šibanica, edu-eko vrt pri OŠ Staševica, edu-eko dječje igralište u Otrić-Seocima, nešto novca utrošit će se za projekte zaštite od požara. Sve je to planirano u okviru operatvnog programa Konkurentnost i kohezija, a partneri su gradovi Metković i Ploče u svrhu stvaranja jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodnoga značaja.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Samo za adaptaciju ruševne zgrade bivše osnovne škole u Baćini utrošit će se 3,1 milijuna kuna, kako bi ona postala ulazna vrata (i zamislite) Centar za interpretaciju vrijednosti cijelog područja delte Neretve glede kulturno-povijesne baštine s kartama zaštićenih područja i ekološke mreže, te Ramsarskog područja, prikazom ribljih vrsta, s mogućnstima prepoznavanja jaja ptica, pojašnjenjima o životu vodozemaca i o životnim ciklusima vretenca i jegulja. U obnovljenoj školi gosti bi se upoznavali s trupicama (trupama) kao plovilima, sa zaštićenim prirodnim područjima (Modro oko, Prud, Orepak) i drugim znamenitostima doline Neretve od prapovijesti do naših dana.

Nemamo nakanu difamirati važne projekte koji se tiču Dubrovačko-neretvanske županije, posebice zbog činjenice da 75 posto sredstava dolazi iz EU. Samo, teško se složiti s ocjenom da školska zgrada u Baćini predstavlja ulaz na područje doline Neretve. To je donekle razumljivo ako govorimo o prometu, ali u kontekstu zemljopisnih i povijesnih okvira, to nije slučaj, jer taj prostor spada u neretvansko priobalje koje kroz cijelu povijest funkcionira kao jedinstveno prirodno područje. Drugo je, primjerice, Metković smješten u dolini Neretve (dolina je širi pojam od delte), koji predstavlja ulazna vrata iz kontinentalnog prostora prema obali i otocima. No, da Baćina i jest vrata doline Neretve, nije jasno kako će obnovljena zgrada stare škole s četvoro zaposlenih postati Centar za interpretaciju vrijednosti cijelog područja delte Neretve i kome će zaposlenici interpretirati kulturno-povijesnu baštinu cijelog područja doline Neretve, organizirati prepoznavanje jaja ptica, govoriti o životu vodozemaca i životnim ciklusima jegulja ?

Sveznalica 7400xXpx

Mnogi misle da bi bilo logičnije sačiniti program ekološke zaštite i gospodarskog (turističkog) korištenja Baćinskih jezera, jedinstvenog reljefnog  i hidrološkog bisera našeg priobalja, priču o jeguljama prepustiti stanovnicima Zažablja ili Vida, Pruda i Podrujnice a promatračnice za bioraznolikost mogu se postaviti i na Orepku, Dragoviji, Blacama i drugdje.

Jer, ako se govori o stvaranju jedinstvenog ekoturističkog područja međunardonog značaja tada valja odrediti ključne lokacije za pojedine aktivnosti, a povrh svega nastaviti ulaganja u započete projekte i potruditi se oko edukacije stanovnika, od kojih neki moraju mijenjati svoje navike kako bi se ostvarila gospodarska valorizacija prostora i sačuvali prirodni resursi.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije