Ostanimo u kontaktu

DOBRE VIJEST I DANAS

Od zadnjih 45 uzoraka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema niti jedan pozitivan na koronavirus

Objavljeno prije

Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a svih 65 uzoraka poslanih na analizu u ponedjeljak su negativni, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite.

”Stojimo zasad odlično. Uz borbu za očuvanje zdravlja, posebno onih najranjivijih, moramo razmišljati o gospodarstvu. Ako se ono uruši, neće nam biti zadovljstvo pobijediti pandemiju stoga se s nacionalne razine najavljuje olakšavanje mjera. Ipak ćemo pričekati, a sva olakšanja moraju biti dobro promišljena. Imamo odgovorne građane i mislim da ćemo naći mjeru olakšavanja mjera i pokretanja gospodarstva uz očuvanje ovakve epidemiološke slike”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo istaknuo je kako je od početka pandemije na analizu poslano 1409 uzoraka, a naveo je i količine opreme koje su preko županijskog Stožera isporučene zdravstvenim i drugim ustanovama na području naše županije.

”Od početka pandemije je u Dubrovačko-neretvansku županiju stiglo 99 400 kirurških maski, 92 tisuća rukavica, 8500 nazuvaka, 1800 kirurških ogrtača, 1300 zaštitnih odjela, 3500 platnenih maski, 1000 zaštitnih kapa, 950 naočala, 900 FPP2 maski, 400 vizira te 250 zaštitnih ogrtača. Sve je to raspodijeljeno, želim se zahvaliti svima koji su nam pomogli donacijama ili na bilo koji drugi način”, rekao je Cebalo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić naveo je kako je među 110 zaraženih njih 57 muškog, a 53 ženskog spola. Zaraženi su prosječno stari 56 godina, u rasponu godina od 8 do 93, a najviše, njih 24, je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina.

”Po mjestu oboljenja prednjači Dubrovnik s 28 zaraženih, uz još sedam u Domu za starije Dubrovnik, a potom Konavle s 26, Ploče 8 uz još 18 u Domu za starije Ploče, Trpanj 5, Kula Norinska 4, Župa Dubrovačka 2 uz 4 u Centru za rehabilitaciju Josipovac, Slivno 2, Opuzen 2, Vela Luka 1 te Metković 1 uz 2 u Domu za odrasle u Metkoviću”, rekao je Lakić.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić naveo je kako je u dubrovačkoj bolnici hospitalizirano 26 pozitivnih na COVID-19.

”Njih 17 je na Odjelu za infektologiju, jedan na Odjelu za intenzivno liječenje i intubiran je, a osam u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Jedna je osoba još uvijek smještena u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split”, rekao je Bekić.

Načelnik PU DN Ivan Pavličević naveo je kako je zabilježeno novo kršenje mjere samoizolacije i ukupno ih je sada 19, a pod mjerom samoizolacije je 530 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije.

”Nakon uvođenja zona unutar kojih nisu potrebne e-Propusnice, policija je uspostavila nove punktove kontrole, a to su Ston, Karamatići (na ulazu i izlazu s autoceste A1), Korčula – Dominče i Vela Luka (u vrijeme dolazaka trajekta), Čarapine – Nova Sela te međunarodni cestovni granični prijelazi Zaton Doli i Klek”, rekao je Pavličević.

TURISTIČKE PROGNOZE

TZ Grada Metkovića uspješno promovira neretvanske turističke potencijale

Objavljeno prije

Autor

Dolina Neretve svakako je u turističkom smislu iznimno privlačna destinacija, s obzirom na postojeće prirodne, arheološko -povijesne, kulturno-tradicijske, gastronomske i druge potencijale, pa je na tom području u posljednjih nekoliko godina stalno, za 10 do 15 posto rastao broj dolazaka gostiju i noćenja.

Prošle godine je zbog svima poznate zdravstvene krize u svijetu broj dolazaka bio manji, ali je ipak na području TZ Grada Metkovića ostvareno 65 posto noćenja od ostvarenog broja noćenja tijekom 2019.godine, ili 8.515 noćenja.

Inače, na spomenutom prostoru iznajmljuje se ukupno 417 postelja.

U posljednje vrijeme turističke aktivnosti intenziviraju se i u ruralnim područjima, poput Dragovije i drugih naselja, a Turistička zajednica sukladno svom programu i programima i projektima Dubrovačko-neretvanske županije poduzima brojne aktivnosti u promoviranju metkovskih i neretvanskih turističkih mogućnosti.

Direktorica TZ Grada Metkovića, Magdalena Ujdur Medar nam je rekla:

– I u prvih pet mjeseci broj dolazaka i noćenja na našem području je u plusu, a u posljednjih mjesec dana puno smo radili na promociji i razvoju ciklo turizma . Organizirali smo već nekoliko biciklističkih tura, bez obzira na to radi li se o amaterima ili poluamaterima a biciklistima smo omogućili da sami na nekoliko mjesta mogu popraviti svoj bicikl.

Naša TZ surađuje sa Županijskom Turističkom zajednicom, osobno sudjelujem na brojnim turističkim skupovima i prezentacijama, a surađujem i s agencijama iz Azije, Amerike, Europe…

Unatoč svim problemima nadam se da će ova sezona donijeti pozitivne rezultate, iako još nema dolazaka većih grupa turista. Nadam se da će tijekom ljeta i na jesen turisti dolaziti na foto safari izlete i na berbu mandarina, među ostalim. Grad Metković i dolina Neretve cijele godine nude turistima brojne sadržaje, ali se moramo truditi biti prepoznati u svijetu i svakim danom težiti novim sadržajima u turističkoj ponudi, – istaknula je Udjur Medar.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije