Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

Predavanje

O kemijskoj analizi tla i biljnoga materijala

Objavljeno prije

Nakon što je jučer u Opuzenu u prostoru tvrtke Poljopromet i službeno otvoren laboratorij za analizu tla, u Hotelu Merlot je organizirano predavanje za poljoprivrednike na temu Nužnost kemijskih analiza tla i biljnog materijala u svrhu racionalne gnojidbe voća i povrća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poljoprivrednici su upoznati s mogućnostima i uslugama koje im pruža novi laboratorij, ali i s dobrom poljoprivrednom praksom. Tako se dosta govorilo o zahtjevima koje mora zadovoljiti neki poljoprivredni proizvođač ga bi mu proizvodi dobili certifikat GLOBALGAP. Radi se o praćenju svih procesa na poljoprivrednom dobru od nabave sadnog materijala i pripreme tla do krajnjega proizvoda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Poljoprivrednici su upoznati i s nužnošću analize tla i biljnoga materijala jer, prema istraživanjima, samo manji dio poljoprivrednih površina u dolini Neretve sadrži optimum makro i mikro elemenata potrebnih za dobar razvoj biljke i ploda. Moglo se čuti da nerijetko u tlu bude višak nekog , što otežava preuzimanje drugih važnih elemenata, ali i stvara nepotrebne troškove. Osim toga poljoprivrednici su upoznati sa načinima uzimanja uzoraka tla i biljnoga materijala za analizu. Laboratorij je otvoren privatnim partnerstvom Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen i kontrolne kuće Euroinspekt Croatiakontrol.

Prenosi metkovic.hr

Nastavi čitati
Dodajte komentar

You must be logged in to post a comment Login

Objavite komentar

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije