Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KAKO POMOĆI POLJOPRIVREDNICIMA

Može li se isplatiti trud neretvanskih i pojezerskih poljoprivrednika?

Objavljeno prije

Foto: ilustracija/vijesti.rtl.hr

Foto: ilustracija/vijesti.rtl.hr

Kao i svake jeseni pa tako i ove, najviše se u dolini Neretve razgovara o početku berbe mandarina, a u Pojezerju o berbi grožđa. I svake godine ponavlja se ista priča i impliciraju probemi koji su nastajali zbog niza okolnosti a prije svega zbog nesigurnog tržišta i u slučaju mandarina i u slučaju pojezerskih vinogradara.

Ako govorimo o mandarinama jedno je sigurno, nikada se neće vratiti vremena u kojima su proizvođači žutih plodova za kilogram toga voća dobivali čertiri nekadašnje DEM, gradili kuće, kupovali automobile i školovali djecu.

Na slobodnom tržištu formiranje cijena ovisi o puno faktora, a dogode li se neprilike poput sankcija Rusiji zbog čega nije moguć izvoz u tu zemlju, stvari postaju ozbiljnije. Neretvanski voćari desteljećima ulažu svoj novac, znanje i rad na poljima u zasnivanje plantaža čekajući prvi rod i po šest godina. U slučaju elementarnih nepogoda sav njihov trud odlazi u vjetar, pa opet moraju čekati na prve plodove.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ipak, mnogi nisu posustajali vjerujući u neka bolja vremena, bolje prinose i kvalitetnije prihode. Zbog, kako se kaže, otvorenog ili slobodnog tržišta i subvencija nekih država svojim poljoprivrednicima neretvanski voćari izloženi su tržišnim nejednakostima jer država ne određuje početnu niti prosječnu cijenu, pa voćarima preostaju traženje odgovora i vlastita domišljatost u sustavu od uzgoja do berbe i prodaje. Veliki su troškovi podizanja plantaža, zaštite voćak , berbe i transporta, a cijene nikakve. Stoga i ne mogu računati na vlastiti dohodak od posla kojim se intenzivno bave.

Ako će ove godine Neretvani proizvesti 50 tisuća tona i kad bi cijena bila 3 kune za kilogram, tada bi se moglo uprihoditi više od 150 milijuna kuna. A da je svima zajamčen siguran otkup i država bi na ime PDV-a mogla ubrati lijepa sredstva. Ovako će se svatko truditi da u svojoj režiji pokuša plasirati i naplatiti svoju muku u obliku mandarina.

U Pojezerju se očekuje oko 2150 vagona kvalitetnog vinskog grožđa koje bi proizvođačima moglo donijeti prihod od probližno 100 milijuna kuna. Međutim, njihov dohdak će biti puno manji jer trebaju platiti troškove prijevoza grožđa do veletržnica u Dalmaciji i Lici. Naime, u dolini Neretve i u Pojezerju nema više niti jedna vinarija kojoj bi vinogradari predavali i prodavali svoje grožđe.

Zbog poteškoća koje imaju proizvođači mandarina pa i vinogradari održan je veći broj sastanaka čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave s proizvođačima i čelnicima udruga, puno toga predlagano je državi radi poduzimanja odgovarajućih mjera, a povratnih informacija nema. Tako će proći i dvije ovogodišnje berbe, ali će problemi ostati. Sve do sljedeće berbe i novih očekivanja da će se konačno riješiti makar dio novonastalih i starih problema .

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije