Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

I NIKAD NAROD ZABORAVITI NEĆE VUKOVAR!

Mnoštvo građana upalilo svijeću za žrtve grada heroja

Objavljeno prije

Metković za Vukovar, svijeće, Gradski park

Metković večeras svijetli za Vukovar. Brojni građani prošetali su se do Gradskog parka i paljenjem svijeća odali počast žrtvama grada heroja!

Događaj je to koji već tradicionalno, dvanaestu godinu za redom, organizira Udruga osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’, koji ima za cilj paljenjem svijeća poslati poruku zajedništva svim građanima Hrvatske, te pokazati da samo jedno malo upaljeno svijetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su ostavili svoje živote da bi nama danas bilo bolje, za Vukovar koji je dao sebe za slobodu Hrvatske, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo i za svaku majku koja je izgubila dijete, za jedno veliko HVALA gradu heroja.

Dio atmosfere donosimo u foto-galeriji…

A kako je to izgledalo 1991. u Vukovaru

Više od 90 posto zgrada uništeno je ili porušeno do temelja. Kao nijemi svjedoci strašnoga rata nad gradom dominirali su uništeni silos, vodotoranj, ostaci crkve, baroknih palača.
Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. U gradu više nije bilo ni zgrada, ni kuća niti skloništa. Imali su tek na stotine novih grobova, šačicu preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja poput Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Mladog i Starog Jastreba.

Nakon okupacije u gradu počinje neviđeni teror, u kojem nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o njihovoj strašnoj sudbini.

Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no Vukovarci nisu misli tako. Branili su grad tri mjeseca i zadali jugo-četničkim snagama neviđene gubitke.

Iako je zauzela Vukovar, materijalno i psihološki srpska vojska je bila posve oslabljena. Više nije bila sposobna za veće napade na druge hrvatske gradove. Istodobno, dugotrajno vezivanje jakih okupatorskih snaga stvorilo je prostor i vrijeme za organiziranje Hrvatske vojske. Zbog toga je obrana Vukovara postala simbol hrvatskog otpora, a vukovarske žrtve temelj su hrvatske slobode, što su prepoznali i naši sugrađani koji paljenjem svijeća odaju čast poginulim herojima svake godine.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije